Queensland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Queensland image

Goodbye city, hello middle of nowhere! deel 1

Queensland
Australië
Reefje

Goodbye city, hello middle of nowhere! deel 1

Vandaag vertrekken Ingrid en ik richting Young, waar wij de komende weken kersen gaan plukken. Om 7 uur ’s ochtends staan we op het treinstation in Sydney te wachten op de trein die ons naar Cootamundra brengt. Na een vermoeiende rit van 5 uur, met 2 jengelende kids achter ons, komen we aan in the middle of nowhere, waar Ingrid en ik nog eens 3 uur mogen wachten op de bus die ons naar Young brengt. Als we dan eindelijk in Young aankomen (inmiddels met een uur vertraging!), wachten we met smart op Matthieu die ons naar ons nieuwe onderkomen voor de komende weken zal brengen.

Uiteindelijk blijkt dat we niet in Young gaan plukken, maar in een klein plaatsje genaamd Wombat. Kerry & Steve Eastlake hebben een eigen kersenfarm, dat zo’n 12 km ten noorden van Young ligt. Rond half 6 rijden we het terrein van de Wombat Heights op. Bepakt met al mijn kampeerspullen, sta ik sinds een kleine twee maanden weer oog in oog met mijn Franse vriendje Quentin. Dit moment heeft maar al te vaak door mijn hoofd gespookt, benieuwd hoe ons wederzien zou verlopen. Maar zijn begroeting was alles behalve hoe ik het mij had voorgesteld!

Hij zit onderuitgezakt in een campingstoel met een boek en kan met moeite zijn ogen openhouden. Een mager “hallo, hoe gaat het”, komt met moeite uit zijn mond. Om eerlijk te zijn was ik wel een beetje teleurgesteld in zijn reactie, maar achteraf gezien wel begrijpelijk. Zondagavond is de kroegavond van de jongens waarbij er veel wordt gedronken, (om enigszins te ontsnappen aan alles wat met kersenplukken te maken heeft!) weinig wordt geslapen en waarbij de jongens de volgende dag weer om 5 uur eruit moeten om te plukken.
Om een lang verhaal kort te maken, hij was gewoon moe. Nadat we onze tent hebben opgezet, geeft hij mij een rondleiding over het terrein en maak ik kennis met mijn medeplukkers.

We zijn met een groep van 15 man waarvan het grootste gedeelte Franstalig is. We hebben drie koppels Jo & Celine uit Frankrijk, Jeff & Marjo uit Canada, een Australisch koppel (houden zich afzijdig van de rest van de groep), Yahoo, Matthieu, Quentin en Raphael uit Frankrijk, Chris & Lauwrie beide met hun trouwe viervoeters Cobram & Rusty uit Australië, Patrick met zijn puppy Buddy uit Duitsland en Ingrid & ik. Iedereen heeft zijn eigen tentje bij, die over het hele terrein verspreid staan. We hebben een aantal wc’s waar geen sloten opzitten, 2 douches (gezellig samen met de spinnen!), een keuken en een bij elkaar geraapt zooitje dat we de lounge noemen.

Normaal kookt iedereen zo’n beetje apart, maar vanavond eten we gezellig samen. Matthieu en Yahoo staan in de keuken en bereiden samen een frans gerecht genaamd Crêpes (soort van hele dunne pannenkoeken) met daarin bacon, uien, sla, tomaten, komkommer en BBQ saus. Erg lekker! Nadat we een beetje kennis hebben kunnen maken met de rest van de groep, maakt iedereen rond 22 uur aanstalten om naar bed te gaan. Morgen moeten we immers om 5 uur opstaan! Quentin en ik trekken ons terug in mijn net nieuw aangeschaft 2 persoonstentje.
Moe en voldaan vallen we samen in slaap.

Kersen plukken

Nadat iedereen zijn ontbijt naar binnen heeft gewerkt, staan we om 6 uur allemaal klaar om te beginnen met plukken. Brian is de supervisor dit seizoen en zijn taken bestaan voornamelijk uit het klaarzetten van de kisten (lugs) waar de kersen in moeten en het ophalen van de lugs. Ingrid en ik krijgen een bucket in onze handen gedrukt en worden daarna door Brian achterop zijn tractor naar een rij kersenbomen gebracht. Na een super korte uitleg over hoe je kersen moet plukken, gaan Ingrid en ik zelf aan de slag. Een uur later hebben we al twee lugs gevoelt. Als dit zo door gaat, dan kunnen we best een aardig zakcentje verdienen (we krijgen $10 voor tax per lug)!

Wanneer Brian onze lugs komt ophalen, verdwijnt onze droom om rijk te worden als sneeuw voor de zon. Onze kisten bestaan uit mooie kersen, zonder steeltje. Om kersen te kunnen verkopen, moeten ze voorzien zijn van steeltje anders worden ze alleen gebruikt om er jam van te maken. Plukken met steeltje is een stuk lastiger en tijdrovender dan plukken zonder steeltje. Het steeltje zit namelijk vast aan een gedeelte van de boom, dat je niet mag afbreken (anders groeien er volgend seizoen geen kersen meer). Gelukkig krijgen we de twee ‘foute’ lugs wel uitbetaald. Om er zeker van te zijn dat we nu wel goed plukken, heeft Brian Quentin op ons afgestuurd voor meer uitleg en tips. Vooral erg moe, eindigen we onze eerste pluksessie om 14.30 uur.

Foto's

bfa1d.jpg
bfa1d.jpg
Reefje
bfa1d.jpg
bfa1d.jpg
Reefje
ab38a.jpg
ab38a.jpg
Reefje
ab38a.jpg
ab38a.jpg
Reefje
00470.jpg
00470.jpg
Reefje
00470.jpg
00470.jpg
Reefje
16b9f.jpg
16b9f.jpg
Reefje
16b9f.jpg
16b9f.jpg
Reefje