Northern Territory

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alice

Northern Territory,
Australië


Voor de meeste reizigers is Alice Springs niet meer dan een uitvalbasis voor de Uluru en Kata Tudja, die 450 km verderop liggen, en voor de Mac Donnell ranges, die zich ten westen en oosten van de stad uitstrekken. In deze tip sta ik even stil bij het stadje zelf. Goed beschouwd is het een merkwaardig stadje, afgelegen in de woestijn, met een al even vreemde sfeer. Toch is er, als je de tijd hebt, genoeg te ondernemen.
Deze stad is misschien wel één van de meest geïsoleerd gelegen steden ter wereld en ook één van de heetste. Met haar 27.000 inwoners is zij 150 km2 in oppervlakte. Het is er stil op straat. Als kiezelstenen liggen de huisjes en gebouwen uitgestrooid over dit woestijnlandschap. De dichtstbijzijnde steden zijn Port Augusta in het zuiden (1300 km) en Darwin in het noorden (1000 km). Dat maakt deze stad al bijzonder.
Naast de Flying Doctors is ook de School of the Air een bezoek waard. Er zijn er meerdere in het hart van Australië en zij zijn in 1950 uit pure noodzaak opgericht om lange afstandsonderwijs via de korte golfradio (tegenwoordig ook internet) mogelijk te maken: sommige leerlingen wonen honderden kilometers van de school af. De school heeft vanwege dit isolement van de kinderen een belangrijke sociale functie. De kinderen komen zo vaak voor de eerste keer met andere kinderen buiten hun eigen familiekring in contact. Een keer per jaar reizen ze voor een weekje naar hun school in Alice. De ruim 100 leerlingen wonen in een gebied dat 35 keer zo groot als Nederland is!!
Wandel langs de drooggevallen Todd rivier, fiets in de omgeving of beklim Anzac Hill voor een mooie zonsondergang. Vier km buiten de stad, langs de Stuart Highway, vind je het Telegraph Station. Vanuit historisch oogpunt is het de moeite waard dit te bezoeken. Het werd in 1872 gebouwd als onderdeel van 12 stations die het mogelijk moesten maken om boodschappen vanuit het zuiden (Adelaide) naar het noorden (Darwin) te sturen. Tegenwoordig zie je enkele gebouwen uit die pionierstijd die samen het “fort” vormden, met meubels en voorwerpen uit die tijd. Je beseft wat voor een avonturiers deze mensen geweest moesten zijn. Nabij deze plek ontdekte een meisje Alice een bron, waarna in de buurt een nederzetting werd gesticht:Alice Springs. In de omgeving is een wandelpad, waar je door een woest heet gebied wandelt.