Aussies reizen niet door Oz  image
Jan-Petra

Aussies reizen niet door Oz

Backpackers kunnen geen genoeg krijgen van Australië, maar jonge Aussies raken toch uitgekeken op hun continent. Ze sparen liever geld voor een avontuur aan de andere kant van de oceaan dan dat ze investeren in een eigen huis.

Meer dan 1,1 miljoen 18- tot 34-jarigen sparen op dit moment geld voor verschillende tripjes naar een ander continent. Ze verkiezen reizen boven een eigen woonruimte en een auto, zo blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Contiki Holidays. De hoge huizenprijzen zouden hier de oorzaak van zijn.

Reizen bovenaan de lijst
Het maken van verre reizen staat bij 88 procent van de ondervraagden bovenaan de planning. Slechts 63 procent streeft naar het kopen van een eigen huis. Meer dan 515 mensen namen deel aan het online onderzoek. De kans is dus groot dat je straks meer jonge Aussies tegenkomt op een ander continent dan in Australië zelf.

Liever geen huisje, boompje, beestje
'De droom van huisje, boompje, beestje en een grote televisie sterft niet uit onder de jeugd, maar is wel aanmerkelijk gezakt op het prioriteitenlijstje. Reizen staat toch bovenaan', aldus Tammy Marshall, directeur van Contiki Holidays tegenover de Australische Daily Telegraph. 'Iedereen streeft naar verschillende dingen zoals carrière, familie of een nieuwe auto. Maar één ding hebben jonge Australiërs gemeen, en dat zijn reiskriebels. Ze willen reizen en wel nú.'

Groene golf
Het onderzoek onthulde ook dat jonge Aussies sociale en groene thema's hoog in het vaandel hebben. Het ontdekken van de lokale cultuur is het belangrijkste voor 96 procent van de reizigers. 87 procent was zelfs betrokken bij het opbouwen van de lokale economie van de landen die ze bezoeken. Daar komt bij dat 84 procent het belangrijk vindt om spaarzaam gebruik te maken van lokale middelen en 81 procent eventuele negatieve impact op de natuur en het sociale milieu probeert te voorkomen op de plaatsen die ze bezoeken.

Ecologische voetafdruk
'Het onderzoek toont aan hoeveel belang jonge reizigers hechten aan authentieke culturele ervaringen en het zo min mogelijk achterlaten van een ecologische en sociale voetafdruk', aldus Marshall. 'Het groene bewustzijn van jongeren omvat meer dan CO2-compensatie en het minimaliseren van ecologische voetafdrukken. Het gaat om het begrijpen, waarderen en het positief beïnvloeden van de plaatsen die bezocht worden.'

Hoewel 54 procent van de ondervraagden aangaf CO2-neutraal te willen reizen, is dat slechts 9 procent ook daadwerkelijk gelukt tijdens de laatste overzeese trip.