Australië doodt kangoeroes image
Tammy85

Australië doodt kangoeroes

In de Australische hoofdstad Canberra is afgelopen maandag begonnen met het ruimen van vierhonderd kangoeroes. De dieren worden afgemaakt om zeldzame hagedissen en insecten te redden die afhankelijk zijn van dezelfde grassoort als de kangaroes.

Te duur
Het ministerie van defensie, onder wiens bevel het doden van de kangoeroes wordt verricht, verklaarde vorige week dat het vernietigen van de grijze kangoeroes op een verlaten militaire basis moest geschieden omdat het vervoer van de dieren naar een afgelegen bos te duur was. Eerdere pogingen tot ruimen werden gestaakt na internationale opschudding, maar inmiddels zijn al tussen de twintig en veertig kangoeroes met dodelijke injecties om het leven gebracht.

Acties
Het plan van de overheid om de kangoeroes af te maken zorgt voor heel wat controversie in Australië. "Belachelijk", zegt de Wildlife Protection Association. De organisatie wil een fondswervingscampagne beginnen om de dieren te redden. Ook zijn acht dierenactivisten, allen Aboriginals, opgepakt nadat ze het kamp waar de kangoeroes worden afgemaakt, waren binnengedrongen.

Verkeerde kangoeroes
Twee andere actievoerders veroorzaakte gister heel wat opschudding nadat ze de verkeerde kangoeroes probeerden te redden. In plaats van het stoppen van de "moorden", redden ze een groep kangoeroes die op het punt stonden vrijgelaten te worden na een vruchtbaarheidsonderzoek.

Drie miljoen
Enigszins vreemd is alle ophef over het doden van de vierhonderd kangoeroes wel, aangezien in Australië jaarlijk drie miljoen kangoeroes overlijden, met name door verkeersongevallen.