Australië - In het hart van Aboriginalland image
Lkoedam

Australië - In het hart van Aboriginalland

Om het magistrale, geheimzinnige Aboriginalreservaat Arnhemland in het noorden van Australië in te mogen, kan je het beste een jaar van tevoren beginnen met het aanvragen van je vergunning. Reizigers worden slechts mondjesmaat toegelaten. Hier vind je nog échte Aboriginalcultuur in een woest en onaangetast landschap. Maar voor hoe lang nog?



Tekst: Jona Dekker, Fotografie: Ilse Schrama



In het hart van Aboriginalland



‘Onze cultuur verdwijnt nooit!’, werd ons verzekerd door de dronken maar felle Aboriginalvrouw Gammjah in een troosteloze buitenwijk van Darwin, de bescheiden hoofdstad van het Northern Territory. ‘Hoe wij overleven? De blanke man zou zeggen dat ik een briefje invul bij de Sociale Dienst, voor geld. Het Aboriginalantwoord is dat we voedsel verzamelen in het bos en dat we jagen. We eten python, op het hoofd na, want dan val ik dood neer, haha!’ Gammjah is verslingerd aan drank en daardoor aan de stad. Haar levensverhaal is tekenend voor veel Aboriginals, wier cultuur – de oudste levende cultuur ter wereld – ten prooi is gevallen aan onderdrukking, armoede en alcoholisme.

Gammjah komt oorspronkelijk uit Arnhemland, een gebied ten oosten van Darwin dat twee keer zo groot is als Nederland. Sinds 1978 is het – op een paar mijnen en toeristenaccommodaties na – weer helemaal in handen van de traditionele Aboriginallandeigenaren. Het reservaat is misschien wel het meest onaangetaste en ontoegankelijke gebied van Australië. En wij mogen op bezoek – met een felbegeerd toegangsbewijs. Maar heeft de beschermde status van het reservaat ook daadwerkelijk de buitenwereld buiten gehouden? En is hun leven er ook echt op vooruitgegaan?



Puur

‘Vooruitgang’ is een westers concept’, meent onze gids Vince Collins (48), een stevige, ronde kerel met rode wangen, een camouflageoutfit en een constante ‘no worries, mate’-uitdrukking op zijn gezicht. ‘Geloof me, het enige wat er voor de Aboriginals in Australië is veranderd, is opgelegd door de blanken. En dat is géén vooruitgang. Door armoede en slechte weerstand tegen alcoholverslaving gaan Aboriginals zo’n zeventien jaar eerder dood dan blanke Australiërs.’ We rijden al een paar uur over de Arnhem Highway, langs bossen, moerassen en savannes. En twintig miljoen termieten per hectare, met bijbehorende metershoge, grijze, puntige termietenheuvels. Vince: ‘De Aboriginals geloven niet in vooruitgang. Het gaat erom dat je morgen wakker wordt. En als je niet wakker wordt, nou ja, dan maakt het toch niet uit. The sun will rise, the birds will fly. Zo zien zij het.'



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.