Uluru blijft toegankelijk image
Nadine

Uluru blijft toegankelijk

De Australische bezienswaardigheid de Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock, blijft voorlopig toegankelijk voor toeristen. Dit in tegenstelling tot eerdere berichtgeving.

Ieder jaar maken ongeveer 100.000 toeristen de beklimming naar de top van de Uluru. Vorig jaar wilde het bestuur van het Uluru-Kata Tjuta National Park nog een verbod op de beklimming instellen. De tocht blijft immens populair en is nog niet verboden.

Verbieden

Uit respect voor de inheemse bewoners van het nationale park en de veiligheid van de beklimmers, wilde het bestuur de tocht verbieden. Daarnaast vervuilen de bergbeklimmers de natuur omdat ze de berg als openbaar toilet zien en hun rotzooi laten slingeren.

Beheerplan

Er is een nieuw beheerplan opgesteld voor de berg, die op de Werelderfgoedlijst staat. Volgens de Australische minister van Milieu Peter Garrett moet de tocht naar boven niet afgesloten worden, maar moeten er wel maatregelingen genomen worden.

Maatregel

Momenteel beklimt 38% van de bezoekers aan het nationale park Uluru. Dat zou niet meer dan 20% moeten zijn. Daarnaast moet de aantrekkingskracht van de klim niet langer de voornaamste reden van het bezoeken van de bezienswaardigheid zijn. De derde maatregel is volgens de minister een nieuwe toeristische exploitatievorm van de Uluru.

Besluiten

‘De Raad van Bestuur van het park is tot deze besluiten gekomen om de veiligheid van bezoekers te beschermen, om de cultuur en de wensen van de Aboriginals te respecteren en om de natuur te beschermen’, aldus Garrett.

Bewust

Net als de Raad van Bestuur van het park is de minister zich bewust van het belang het toerisme in stand te houden. Garret: ‘Ik weet hoe belangrijk het is om de lokale cultuur te integreren met de economie.'

Open

Garrett, die zelf de klim nooit heeft gemaakt en naar eigen zeggen ook nooit zal maken, verwacht dat de tocht naar boven nog wel een aantal jaar open blijft.

Verboden

Onafhankelijke onderzoeken moeten uitwijzen hoeveel klimmers daadwerkelijk naar boven gaan, maar ook wat de andere toeristische opties zijn. Minimaal achttien maanden voor een daadwerkelijke sluiting moet duidelijk worden gemaakt of de klim uiteindelijk verboden wordt of niet.


Foto door: ingrover.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.