Nieuwe kant Uluru zichtbaar image
Koenthal

Nieuwe kant Uluru zichtbaar

Toeristen kunnen Uluru vanaf nu vanuit een ander oogpunt bekijken. Een gedeelte van Ayer's Rock dat tot nu toe altijd gesloten was, is voor het eerst geopend voor toeristen. Vanaf een platform kan de berg van een andere kant bewonderd worden.

Uluru, ook wel Ayer's Rock genoemd, wordt wereldwijd gezien als hét symbool van Australië en het trekt jaarlijks vele toeristen.

Platform

Het platform moet toeristen een opmerkelijk uitzicht bieden, niet alleen op Uluru zelf, maar ook op Kata Tjuta, de formatie van een dertigtal rotsen, ook bekend als the Olgas. Bovendien moet van hieraf de indrukwekkende zonsopgang te zien zijn.

Verder kijken

De Aboriginals hopen dat het dure platform de toerist verder laat kijken dan zijn neus lang is, nu er meer te zien is dan louter het Australische symbool en de omgeving.

Aanpassen

Mick Starkey, een Aboriginal en ranger van het park, denkt dat toeristen door dit platform meer meekrijgen van de Aboriginalcultuur en zien hoe Uluru eigenlijk bij het landschap hoort.

Respect

Starkey hoopt ook dat toeristen meer respect krijgen voor het land en de wensen van de traditionele bewoners, die niet willen dat mensen de rots beklimmen. Het beklimmen van Ayer's Rock is erg omstreden, omdat het het heilige land van de Aboriginals zou beschadigen.

Toilet

Afgelopen maand kwam in het nieuws naar voren dat toeristen de berg geregeld als toilet gebruiken. Daardoor zijn waterpoeltjes vervuild en is de natuurlijke habitat van verschillende organismen ernstig verstoord.

As

De rangers zijn ook bang dat toeristen de as van overleden dierbaren op de rots uitstrooien. Dit kan de koolstofdatering van de archeologische site in de war brengen.


Foto door: Edith.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.