Natuurrampen Australië image
Marieke1983

Natuurrampen Australië

De buitengewone weersomstandigheden van de afgelopen weken in Australië hebben geleid tot zowel hevige bosbranden in het zuidoosten als overstromingen in het noordoosten. Gisteren werd in Melbourne de recordtemperatuur van 46,6ºC gemeten.

Grote delen van de deelstaat Queensland overstroomden vorige week na een periode van zware regenval. De laatste dagen is de situatie verbeterd. In Ingham en andere plaatsen in de provincie is het water gedaald, waardoor de wegen weer vrij zijn voor vrachtauto’s die hulpgoederen naar het getroffen gebied brengen.

Zuidelijke hitte
In het zuidoosten van Australië zou het surplus aan water echter meer dan welkom zijn. Ongeveer 400 bosbranden hebben zo’n duizend woningen en een gebied ter grootte van het land Luxemburg in de as gelegd. Het officiële dodental staat op ruim 180, maar de autoriteiten vrezen dat dit aantal nog oploopt. Inmiddels is een klopjacht geopend op mogelijke brandstichters.

Reisadvies
Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico’s verbonden zijn aan reizen naar Australië. Omdat in het bosbrandseizoen (oktober t/m maart) de veiligheidssituatie erg snel kan veranderen, adviseert het ministerie lokale radio- en televisie nieuwsbulletins te volgen. Voor inzicht in de situatie in de provincie New South Wales kun je ook kijken op www.rfs.nsw.gov.au. Voor Queensland zie www.fire.qld.gov.au.

Dieren
Dat ook de dieren in Australië getroffen worden door de bosbranden is bekend. Brandweerlieden doen hun best de beestjes te redden, zoals ook hier te zien is: