Arnhemland Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Einde in zicht klim Uluru

Gepubliceerd: 08 jul 2009
6

De Australische top trekpleister Uluru sluit hoogstwaarschijnlijk haar populaire klim. Om veiligheids-, milieu- en cultuurredenen lijkt het erop dat het plan, dat al tien jaar in de ijskast ligt, nu toch doorgevoerd gaat worden.

De reusachtige rode rotsformatie in hartje Australië trekt jaarlijks meer dan 650.000 bezoekers van over de hele wereld. Dagelijks beklimmen honderden toeristen de steile monoliet. Na de klim geniet men op 348 meter hoogte van een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte semi-woestijn van Central Australia. Een fantastische ervaring voor menig reiziger. De roemruchte klim brengt echter ook enkele nadelen met zich mee.

Veiligheid

Het bestijgen van Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd, is niet geheel zonder gevaren. Tussen 1975 en 2000 zijn 35 mensen aan de klim overleden. Na verscheidene voorzorgsmaatregelen is dit gelukkig niet meer voorgekomen. Desalniettemin is de klim zwaar en gevaarlijk, met name in de zomerse hitte. Kinderen, ouderen en iedereen in een minder goede conditie wordt het daarom afgeraden aan de klim te beginnen.

Milieu

Ayers Rock lijdt zelf ook. In weer en wind verslechtert het rode zandsteen door erosie. Als bezoekers dan ook nog hun afval achterlaten, gaat het snel met de teloorgang van de Australische trots. Eerder dit jaar hebben zelfs enkele vandalen de Aboriginal art op de rode wanden van de rots beklad met graffiti.

Cultuur

Sinds 1985 is Uluru weer in het bezit van de Aboriginalstam Mutitjulu. Zij zijn de traditionele eigenaren en beschouwen de rots als heilig grondgebied. De Mutitjulu zijn daarom niet blij met de enorme toeristenstroom en vragen bezoekers geregeld om de monoliet niet te betreden. Dit verzoek wordt door de meeste toeristen klaarblijkelijk niet gehoord.

De klim van Uluru zal op zijn vroegst vanaf 1 oktober 2011 gesloten zijn.

Foto: deerik.reisreporter.nl

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Australië artikelen
Video
Kinderen omringd door honderden haaien. Heeelp!

20 aug 2017, Strandgangers op Red Bluff Beach in West-Australië haalden opgelucht adem toen een groepje spelende kinderen in het water ongedeerd bleef. De dreiging? Honderden koperhaaien die slechts meters onder hun voeten circuleerden. Gelukkig hadden de haa...

0
Handige Tips
Slow travel in the city. Zo onthaast je in 11 wereldsteden

15 aug 2017, Slow travel staat volledig in het teken van innerlijke rust. Je maakt je niet druk om to-dolijstjes met highlights, maar je blijft wat langer op één plek om je te verdiepen in de bestemming en haar bewoners. Wij helpen je op weg in elf wereldste...

0
Video
Bizar! Tv-crew stuit op verstekeling op onbewoond eiland

30 jul 2017, Kun jij je de film Cast Away nog herinneren? Iets soortgelijks overkwam de Australische visser Tremine. Hij moest zien te overleven op een onbewoond eiland ten noorden van Australië. Hij werd uiteindelijk gevonden door de filmcrew van een Animal ...

0

Reacties van bezoekers Reageer

driechard

Door: driechard • Geplaatst op

@eliesz: dat ben ik met je eens, ik leg alleen uit dat de Aboriginals zelf besloten hebben om voor geld toeristen op de berg te laten. Het is wat makkelijk om te denken dat alle toeristen zomaar "zonder respect" die berg op klimmen. Uiteindelijk lag (of: ligt) de beslissing bij de Aboriginals.

eliesz

Door: eliesz • Geplaatst op

Respect voor deze beslissing om dit cutuurgoed (eindelijk) te beschermen! Ik hoop de beslissing niet te laat komt..

@driechard: geld is nooit een juiste reden om cultuurgoed niet te respecteren.

driechard

Door: driechard • Geplaatst op

De toeristen gaan niet uit zichzelf de monoliet op. Dat gebeurt alleen onder leiding van gidsen die daarvoor de juiste autorisatie bezitten.
Deze gidsen wisten ons te vertellen dat er ook onder de aboriginals zowel voor als tegenstanders zijn vwb. het beklimmen van Uluru door toeristen. Het is nl. zo dat ook de aboriginals geld krijgen voor het feit dat de toeristen de berg mogen beklimmen.

Peer

Door: Peer • Geplaatst op

Heeeel goed dat dit verboden gaat worden. Stel dat toeristen op de grafzerken van je overleden familie gaat zitten omdat ze dat zo leuk vinden... En precies Wilma, als je toch weet dat de Aboriginals al jaren aangeven dat dit heilige grond is voor ze, WIL je toch niet eens daar op klimmen. Er zullen wel weer anderen flink aan verdienen...

wilma55

Door: wilma55 • Geplaatst op

Het wordt hoog tijd dat het beklimmen van deze rots verboden wordt.
Als je een beetje interesse in de Aboriginal cultuur hebt en weet wat de rots betekend voor hun, dan komt het niet eens in je op om Uluru te beklimmen.

Het klimmen mag, wat mij betreft, vandaag al verboden worden!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.