Adelaide

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Adelaide image

Adelaide

Adelaide
Australië
Martinatsea

Service

3,5 jaar heb ik een opleiding genoten aan de zeevaartschool in Vlissingen. Regelmatig kwam er een onderwerp voorbij dat nou niet echt mijn interesse opwekte, maar dat is overal. De opleiding is uiteraard erg breed, zo krijgen we natuurlijk les in navigatie met daarbij kennis van de sterren om positie te bepalen. Aan de andere kant veel techniek, die van toepassing is in de machinekamer. Aangezien een schip een varend dorp is komt daar veel bij kijken, van watermakers tot elektrische systemen en dieselvoortstuwing. Daar er geen dokter aan boord is, hebben we ook lessen in gezondheidsleer en een stukje medische kennis. Wat is zeg, veel bredere opleiding of beroepen bestaan er bijna niet… Nu is er echter een ding dat ze ons niet op school leren, laat staan dat ik er ooit interesse in getoond heb: service…
De Stad Amsterdam wordt tijdens zijn reizen niet alleen gebruikt om te zeilen, vakantie tripjes en wedstrijden, maar in de haven wordt ze meestal gebruikt door Randstad om partijen, vergaderingen en workshops te geven voor werknemers/relaties. Zo gebeurt het dus, dat ook in Adelaide (waar we ondertussen zijn beland) een partijtje voor de beste heren en dames was. Het overvliegen van bedieningspersoneel, koks e.d. is echter een wat te kostbare bezigheid. En och, die bemanning die normaal het schip varen, zullen ook vast wel een dienblad kunnen vast houden?!
Zo leer ik deze stage niet alleen varen, maar ook vooral met hapjes lopen waarvan ik de naam nauwelijks kan onthouden en natuurlijk lief glimlachen. Tot de gasten -de een meer beneveld dan de ander- tevreden de loopplank af waggelen alsof ze maanden op zee hebben gezeten. Wat een heerlijk vak heb je toch als je op een avond 200 keer ‘welkom on board’ en vervolgens ‘good night, by by’ mag zeggen!
Ik denk: het lespaket van het nautisch onderwijs in Nederland moet veranderen, een nieuw vak als “service”, lopen met dienbladen is onmisbaar!
Door alle partijen en onze, niet erg romantische kade: ‘een container terminal’, is het er helaas niet van gekomen de stad Adelaide zelf te zien, verder dan het strand (waar een catamaranschool trouwens niet zou hebben misstaan) en een bar om wat alcoholische versnaperingen te nuttigen, ben ik niet gekomen. Degene die er wel zijn geweest vertelden me niet veel gemist te hebben, dus laat mijn echte Australië ervaring nog even op zich wachten tot Perth.. En och anders komen we toch nog eens terug?
We varen op het moment op de motor (geen wind) zuidelijk een kleine depressie tegemoet, waar uiteraard wel wind te verwachten valt. Vandaar een zuidelijke bft 5 krimpend naar oost is de verwachting. Dat brengt ons vanzelf in 10 dagen naar Perth!

Martin