Wyoming reisblogs

Oh what a day: Yellowstone en Grand Teton

jdevaan was er (tot 21 mei 2008) Gepost op 12 aug 104 reacties

De weersvoorspellingen hebben onze plannen veranderd. Men heeft hier de laatste 8 tot 10 dagen, zeer ongebruikelijk voor mei, een hittegolf gehad. Wij hadden gisteren met 28˚C het staartje ervan gehad. We zijn dus om 6.45 opgestaan en zaten voor 8.00 uur in de auto voor een bezoek aan Grand Teton.
We rijden op de voorlopig laatste mooi-weer-dag door Yellowstone. Omdat Geisers toch veel mooiere zijn tegen een blauwe hemel lopen we op de heenweg een Trail in het Old Faithfull gebied.

Hier in Yellowstone NP liggen tweederde van alle Geisers in de wereld. Samen met de nodige fumaroles en hotsprings waarvan de Morning Glory Pool toch wel de mooiste is. Een paar meter er vandaan liggen de resten van een compleet kaalgevreten karkas van een bizon. Het feestmaal van een Grizzly beer van een paar dagen geleden.
De “ouwe getrouwe” is wat minder voorspelbaar dan een halve eeuw geleden toen hij nog ieder uur een eruptie had, maar doet nog steeds erg zijn best en spuit bij iedere eruptie, afhankelijk van de eruptieduur, zo’n slordige 15.000-33.00 liter water tot zo’n 60 meter de lucht in. Een eruptie duurt tussen de 1,5 – 5 minuten.

Maar eerlijk gezegd geniet ik nog meer van de prachtige Castle Geyser met grote en kleine kasteeltorens die stoomt en spuit als de beste en de grillig gevormde en grommende Grotto Geyser.
Het weer is echt een cadeautje maar het blauw verdwijnt al uit de lucht terwijl de wolken zich klaarmaken voor de sneeuw van morgen. Dus we rijden snel via de Beartooth Pass naar het zuiden naar Grand Teton NP.

Het landschap van Grand Teton verschilt totaal van dat van Yellowstone. Yellowstone bestaat voor een groot deel uit een enorme krater van ruim 44 mijl breed. Ontstaan door een uitbarsting 640.000 jaar. De berg- en vulkaantoppen er omheen zijn afgerond als heuvels.
Grand Teton bestaat grotendeels uit een vallei met mooie grote meren waarin zich de ruige toppen van de Grand Tetons (Grote Tieten) weerspiegelen, een bergketen met een aantal indrukwekkende drie- vierduizenders.
Tijdens het voorbereidende Internetspeurwerk thuis heb ik al een ruwe schifting gemaakt want in één dag kun je, al is het park heel wat kleiner dan Yellowstone, echt niet alles zien.

Afdalend vanuit het hoger gelegen Yellowstone zien we de eerste hoge pieken al weerspiegeld in het enorm langgerekte Jackson Lake. Even later een nog idyllischer weerspiegeling in de baai bij Colter Bay station. Het Indiaans museum slaan we over omdat we nog zoveel mogelijk willen genieten van het zomerse weer.
Bij de Oxbow Bend, een prachtig uitzichtpunt aan de bocht van de rivier waar het water bijna stilstaat, zijn we net een paar minuten te laat. Een Grizzly en haar twee jongen lopen er nog wel maar zijn om veiligheidsredenen door de Parkwachters met wat schoten weggejaagd, de grazige vlakten in, door de rij hoge Sagebrush struiken onttrokken aan onze blik. SHIT!!!

Maar het uitzicht op de Snake River met de weerspiegeling van de prominent aanwezige Mount Moran, 12605 ft., is prachtig en wordt nog mooier als we een grote eland in het vizier krijgen die besluit om de rivier over te zwemmen. Net te ver weg voor een fatsoenlijke foto, maar ik krijg een herkansing als we bij de Snake River overlook stoppen.
Terwijl ik in de diepte tuur voor een mooi plaatje van de rivier stuit mijn blik ineens op een jonge eland zo’n 15m. onder mij die wat loopt te grazen en steil naar boven klautert om wat verkoeling te zoeken op een plakkaat sneeuw. Tot drie keer tot wil hij op de sneeuw gaan liggen en drie keer glijdt het dier onbeholpen naar beneden om tegen een sterk doorbuigend boompje tot stilstand te komen. Maar de vierde keer lukt het eindelijk en nemen we afscheid van onze slapstick Moose.
De gravel road naar de Schwabacher Landing is vandaag open gegaan en blijkt samen met de Oxbow Bend toch wel de mooiste Teton plek voor ons. Een prachtig stuk natuur, een moerasachtig landschap met een door twee flinke beverdammen afgesloten zijtak van de rivier. Een serene rust met wederom een schitterende weerspiegeling van enkele Grand Tetons, de woeste grillige toppen van o.a. Mount Owen (12928 ft.), Grand Teton (13770 ft.) en South Teton (12514 ft.). Oh what a day!!!
In Moose Village genieten we op het buitenterras in alle rust van heerlijke Calzone Pizza’s met wederom magnifiek uitzicht.

Op de kruising met de weg die ons weer terugvoert naar Yellowstone zien we een stel Sandhill kraanvogels. Terwijl ik ze probeer te fotograferen stopt er een auto naast ons. De chauffeur vertelt ons enthousiast dat er weer een Grizzly zit bij de Oxbow Bend, een kleine kilometer verderop. We haasten ons er naar toe en hebben geluk. Hoewel niet meer zo dichtbij zien we een Grizzly aan de waterkant, maar met de enthousiast toegestoken supersonische verrekijker van de fotograaf naast me zit de beer zowat bij me op schoot. Fantastisch, alsof ik in een natuurfilm zit. Terwijl de beer naar de andere kant van de rivier zwemt zie ik ineens nog wat beweging aan de linkeroever. Het lijkt wel een kleine beer. Ma beer schudt zich aan de overkant lekker uit en rent vervolgens weer speels door het water maar verdwijnt enkele minuten later in het bos. Kennelijk is ze haar kroost even vergeten, maar niet veel later bespeur ik dankzij de verrekijker van mijn buurman, die toch echt wel twintig keer zo goed en helder is als die van ons, beweging tussen de bomen door. En zie ik een kleien beer richting ma lopen. WAUW!!!
En dan heb ik het nog niet gehad over het prachtige kleurenschouwspel dat de langzaam zakkende zon oplevert op het vanmiddag al zo mooie uitzicht. Het is moeilijk voor te stellen dat de temperatuur morgen zakt van 28C naar 1C.

OH WHAT A BEAUTIFULL DAY

jdevaan Positie 627 (340 p.) Lid sinds 30-11-2009 Foto's en tips: 555 Blogs: 45 Fans: 15
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Oog in oog met gloeiend hete lava in Volcano National Park
0 8
Gepost op 05 december
Verenigde Staten Hawaï
A home away from home
0 5
Gepost op 28 november
Canada Rocky Mountains
India versus Nepal
0 7
Gepost op 18 november
India Madhya Pradesh

Reacties bij deze blog

pdanielse

Door: pdanielse • Geplaatst op

Mooi verhaal

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Ouwe getrouwe grote tieten...
Daar moet ik heen!
Lijkt me een geweldig gebied zeg. Natuurlijk al veel over gehoord maar leuk om wat meer inside info te lezen. Enneh, ik zie een iets veranderde schrijfstijl, klopt dat?

manuela

Door: manuela • Geplaatst op

Door jouw beschrijving krijg ik nog meer zin om daar naartoe te gaan! (en dan natuurlijk hopen dat wij ook zoveel geluk zullen hebben met het weer en wildlife)

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Wat een heerlijke beschrijving. Beren, elanden, kraanvogels, het kan niet op. Geweldig!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.