Wyoming

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wyoming image

Ga eens achterom in Wyoming

Wyoming
Verenigde Staten
Snekfen

Ga eens achterom in Wyoming

Wie aan Wyoming denkt, krijgt beelden van cowboys en van Yellowstone National Park. Natuurlijk is dat één van de mooiste en meest bijzondere gebieden van de hele wereld. Maar.... Wyoming heeft nog veel meer te bieden dat veel minder bekend is. Neem nu de serie `byways en backways`, bestaande wegen die een meerwaarde hebben door de prachtige vergezichten. De Seminoe-Alcova Scenic Backway blijkt een parel te zijn.

Het is een ongeveer 70 mijl lang weg even ten zuiden van de stad Casper die min of meer de North Platte River volgt. Voor de ingewijden: deze rivier speelde en bijzonder belangrijke rol in het verhaal van de pioniers die in de negentiende eeuw met huifkarren naar de west trokken. Als de rivier overgestoken was, was een zware hindernis genomen en lag het beloofde land een stuk dichterbij. De rivier eiste echter veel levens, zo blijkt uit het National Historic Trails Interpretive Center in Casper.
Het is goed om met mee wetenschap de Scenic Byway op te gaan, ook al heeft die niet zoveel met de pioniers te maken. Het geeft wel aan door welke landschappen deze mensen zich moesten worstelen. Nu pakken we de auto, maar met de huifkar zullen de pioniers niet veel oog gehad hebben voor al dat moois om hen heen.

Wie in Alcova begint en afzakt naar Sinclair ziet het landschap ontzettend snel achter elkaar veranderen. Je rijdt een heuvel of berg op en bent vol verwachting wat daar nu weer achter zit. Roofvogels houden je vanuit de lucht in de gaten, langs de kant van de weg staren prairiehonden en herten je aan. Vooral herten zijn er in overvloed, pas maar op dat ze niet ineens de weg oversteken.
Ruige landschappen, afgewisseld met schilderachtige voorstellingen die voor deze gelegenheid de herfsttooi hebben opgezet. Rode rotsformaties, met even verderop ineens zwarte stenen. Veel naaldbomen, maar ook loofbomen in alle kleuren. Steile hellingen met daaropvolgend een dito afdaling; slechts een deel geasfalteerd, de rest is gravel maar goed te berijden. Kruipdoor- sluipdoor weggetjes, maar dan voor de auto, en op het eind ineens een duinenlandschap á la de Noordzeekust.
Drie grote dammen zijn er in het gebied om water vast te houden; met name de Seminoedam zorgt voor een natte verrassing. Een prachtmeer in het Seminoe State Park dat terecht gebruikt wordt voor- en door de recreant. Bootjes en vissers zijn er in het seizoen veel te vinden. Het water is van bovenaf gezien een plaatje, en dat terwijl luid tsjirpende sprinkhanen en krekels je om de oren vliegen. Het mooiste van alles zo vlak voordat de herfst officieel begint? Dat ik die bijna zeventig kilometer natuurpracht bijna helemaal voor mezelf had!

Info:www.wyomingtourism.org, www.blm.gov/wy/en/NHTI.html, www.casperwyoming.org.

Foto's

66477.jpg
66477.jpg
Snekfen
7a0c2.jpg
7a0c2.jpg
Snekfen
88e19.jpg
88e19.jpg
Snekfen