Verenigde Staten

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Burgess Falls State Park: vier watervallen in schitterend voormalig indianen gebied

Verenigde Staten


Een kleine anderhalf uur ten oosten van Nashville ligt het Burgess Falls State Natural Area. Dit gebied ligt precies op de oostelijke rand van een immens plateau met de naam “Highland Rim”. Door het hoogteverschil vind je hier een supersteile gorge waar de “Falling Water River” zich doorheen slingert met maar liefst vier watervallen. Over een goed begaanbaar pad genaamd “Ridge Top Trail” kun je door een schaduwrijk en verrassend koel en winderig bos langs de rand van gorge wandelen en de watervallen een voor een aan je voorbij zien gaan over een lengte van enkele mijlen. Vroeger was dit het gebied van de Cherokee-, Creek- en Chickasaw-indianenstammen.

Vlakbij het parkeerplaatsje vind je al de eerste waterval, een cascade waterval. Daarna volgen Little Falls, van ongeveer 9 meter, en Middle Falls, welke in totaal ongeveer 24 meter hoog is. De meest spectaculaire is echter de laatste waterval van zo’n 41 meter; van de rand van de gorge op zo’n 80 meter hoogte kijk je neer op deze schitterende waterval. Misschien dat ik deze nog wel indrukwekkender vond dan de Niagara Falls, vooral omdat je het niet verwacht en vooral omdat er geen toeristen in de buurt waren, laat staan toeristenboten en casino’s o.i.d. Via een steil pad kun je ook afdalen naar de bodem van de gorge en de voet van de grootste waterval om een verfrissende duik te nemen. Dit steile pad kan echter glad zijn en zelfs gesloten zijn, vooral na zware regenval, goede schoenen zijn een must.
Er bevindt zich overigens ook een vlindertuin vlakbij de parkeerplaats. Toen wij er waren (afgelopen vrijdag) stonden er welgeteld drie (locale) auto’s op de parkeerplaats. Heerlijk rustig dus. En hier en daar vind je een picknicktafel inclusief BBQ! Met een vergunning mag je ook overal vissen. Dus dan kun je je verse vangst meteen bereiden.

Hoe kom je er? Het makkelijkste per (huur)auto. Wij huurden voor $30 (excl. verzekeringen) een auto bij Budget Rent-A-Car, 1816 Church Street, Nashville - (615) 366-0806. Vanaf de I-40 neem afslag 286 in zuidelijke richting en volg highway 135 ongeveer 7-8 mile en volg de bordjes met Burgess Falls. Je kunt het niet missen. Adres: 4000 Burgess Falls Drive, Sparta TN 38583.
Zie ook [url="http://tn.gov/environment/parks/BurgessFalls/index.shtml " target="_blank"]BurgessFallsPark[/url] voor meer info.