New York City reisblogs

15 New York Minutes

awesomemore was er (tot 31 dec 2007) Gepost op 21 jul 1112 reacties

31 december, ochtend en voor de laatste keer 10 uur in het jaar 2007. We zijn in New York, onderweg naar een nieuw jaar. Om hier te komen hebben we een stukje 2008 opgeofferd, maar 2007 duurt voor ons 6 uur langer.

We verlaten ons hotel om de hoek bij Central Park. Op straat is het druk. De mensen lijken nog meer haast te hebben dan gisteren. Het is alsof ze nog tijd moeten inhalen. Ze nog niet klaar zijn voor een nieuw begin. De sneeuw dreigt als we op weg gaan naar onze favoriete onbijtzaak, vlakbij 52nd en Madison.

Langs de winkels van 5th Avenue lopen we een paar blokken naar het Zuiden. De etalages schreeuwen om aandacht. Bij Abercrombie & Fitch hebben ze geen etalage maar de faam van de winkel is zo groot dat de mensen in de kou in de rij staan. Donkere modellen in zwarte pakken laten ze mondjesmaat naar binnen. Een kudde schapen die door de kaken van een hongerige wolf wordt geleid. Ze kijken met verlangen naar de mensen die naar buiten komen. Deze mensen dragen de felbegeerde Abercrombie & Fitch tassen vol met nieuwe beloftes. Een paar voetjes schuifelen ze weer vooruit. Nog even en ze zijn in de buik van de wolf. De wolf die verleid en lonkt en geduldig wacht tot de schapen hun geld afgeven om hun dromen te kopen. Het kan nog net, er is nog tijd, 2007 is er nog. We laten de rij achter ons en wachten voor DON’T WALK. De grote wagens, de bussen en de gele taxi’s razen aan ons voorbij. Ook zij zullen het weer niet redden. Ook zij verliezen de race tegen de tijd.

WALK brengt ons naar de overkant van Fifth. Daar lopen we tegen hekken op. Tussen glas en de hekken staan honderden mensen. Zij wachten op de volgende voorstelling in de etalages van het warenhuis Saks. Achter het glas staan de versteende poppen in kerstkleding temidden van sneeuwlandschappen. Straks komen ze tot leven en kietelen ze de fantasie van de wachtende kinderen. Zo direct spelen ze hun nostalgische spel met het geheugen van de ouders. Over een minuut of vijf. Maar wij lopen door, want wij zijn op weg naar onze eigen nostalgie. De warme en herkenbare geuren van schrale koffie, de zoetige walmen van sunny sides up en het knapperige geluid van bacon. Een half vergaan neonlicht belooft ons te geven wat we zoeken. We laten de koude straat en de autogeluiden achter ons en worden omhelst door warmte, geuren, ritselende kranten en flarden van gesprekken. De jaren 50 groeten ons, net als de dikkige man achter zijn kassa.

Rechts, bij de houten afhaalcounter pakt een klant man met een hoed op zijn beker koffie en broodje pastrami. Achter hem zien we de dikke rookwolken opstijgen. De bakplaat zal zich dit jaar nog éénmaal over de eieren, pancakes en bacon ontfermen. We zwaaien naar de mannen met de vieze schorten, een nauwelijks waarneembaar knikje valt ons ten deel. Aan de bar zijn nog wat plekken vrij. In de zithoek waar volgens het vergeelde krantenknipsel Sarah Jessica Parker eens zat, zit nu 1 toerist te veel. Men laat het maar zo. Volgend jaar om deze tijd zal het skai leer van de zithoek weer wat verder zijn versleten.

We knikken naar de oudere heer die tegenover ons aan achter de bar staat. ‘How you do’ink?’, zijn New Yorkse accent is nog vetter dan wat we zo gaan bestellen.

awesomemore Positie 55 (33377 p.) Lid sinds 06-04-2011 Foto's en tips: 1252 Blogs: 70 Fans: 12
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Motor City Break
8 5
Gepost op 01 december
Verenigde Staten Wisconsin Illinois Michigan
Memories of Marseille
2 2
Gepost op 28 maart
Frankrijk Marseille
California Zephyr Dreaming
4 4
Gepost op 15 maart
Verenigde Staten Utah

Reacties bij deze blog

edwinaverdingh

Door: edwinaverdingh • Geplaatst op

dat is een leuk nostalgisch verhaal! Proficiat!!

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

He, is dit hoofdstuk 1 voor je oud & nieuw blog?
Weer een mooie detailbeschrijving. Vind het einde iets te abrupt maar je hebt weer een prachtige erkenning.
Gefeliciteerd.
gr Mies

nita92

Door: nita92 • Geplaatst op

Mooi beschreven weer, blog van de week zeker weten, gefeliciteerd! Moeten toch eens naar NY

poetin

Door: poetin • Geplaatst op

Wat kun jij schrijven! We want more!

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Ja het voelt alsof je er zelf loopt! Goed geschreven en gefeliciteerd met je top blog van de week.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.