New York City reisblogs

Shoot the Freak

awesomemore was er (tot 16 jun 2010) Gepost op 08 jun 114 reacties

Als een rotte kies in een gebit met gouden tanden ligt Coney Island aan het eind van de metrolijn van Manhattan naar Brooklyn. Afgeschermd door de verpauperde hoogbouw van ‘the projects’ heeft New York haar rug gekeerd naar de Atlantische Oceaan. Het heeft er de schijn van dat New Yorker de slechte adem van de stad prefereert boven de frisse lucht van de zee. De zee die grenst aan Coney Island, een verzameling van weemoed en hoop. Een pretpark met een grote historie en een klein beetje toekomst.

De geboorteplaats van de hotdog ligt er deze grauwe juni ochtend verlaten bij. Her en der hangen foto’s uit de jaren vijftig, toen je hier over de hoofden kon lopen wanneer half New York een plekje zocht op het strand of in het ruim 80 jaar oude reuzenrad en de even oude achtbaan. Wanneer je de ogen sluit, kun je het geluid van tienduizenden mensen in attracties en op het strand horen.

Anno 2010 worden op afbladderende verf en losse planken de plaatselijke varianten van ballengooien en touwtjestrekken nog aangeprezen. Het vormt een nostalgisch decor. Coney Island is een patiënt die nog net ademt en zich stukje bij beetje opricht bij ieder ziekenbezoek. Timmermannen zijn druk met het vernieuwen van de kilometers lange boardwalk. Het strand is schoon, groot en vooralsnog leeg. Tussen voor altijd gesloten kermistenten zijn nieuwe attracties geplaatst. Glimmend en sissend lokken ze bezoekers en verdrijven ze de weemoed.

Maar zal Coney Island ooit weer zo populair worden als in de gloriejaren? Tussen de ‘roaring twenties’ en de optimistische jaren vijftig stond het hier rijen dik voor het Wonder Wheel en de Cyclone achtbaan. Het zijn nu museumstukken, maar nog steeds in bedrijf.

De Cyclone is een van de meest bizarre en enge achtbanen in de wereld. Hoe is het mogelijk dat het van ijzer en hout gebouwde gevaarte in het risico mijdende Amerika open is. De karretjes zijn gebouwd voor mensen met een postuur uit de 1920’s en ondanks dat je volledig klem zit op de sky lederen bankje kom je tijdens de helletocht van ruim een minuut verschillende malen los.

Direct aan de boardwalk schommelt boven een door brand braakliggend terreintje vol afval en graffiti ‘Shoot the Freak’. The Freak is een rasechte New Yorkse jongen met dito accent die zich met plezier in een Kevlar pak hijst, een helm opzet en rondjes rent langs olievaten, sloophout en een autowrak. Voor vijf dollar mag je hem vijftien keer met een paintball pistool proberen te raken. ‘Live human targets’ staat er op een schutting. Only in America....

Coney Island...afgeleefd, opgebrand en weergaloos aantrekkelijk.

awesomemore Positie 52 (36110 p.) Lid sinds 06-04-2011 Foto's en tips: 1259 Blogs: 70 Fans: 12

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Veel is (nog) dicht
blogfoto nr. 2
Historisch Wonderwheel
blogfoto nr. 3
The Cyclone
blogfoto nr. 4
Shoot the Freak
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Motor City Break
8 5
Gepost op 01 december
Verenigde Staten Wisconsin Illinois Michigan
Memories of Marseille
2 2
Gepost op 28 maart
Frankrijk Marseille
California Zephyr Dreaming
4 4
Gepost op 15 maart
Verenigde Staten Utah

Reacties bij deze blog

Bluebird

Door: Bluebird • Geplaatst op

Geweldig geschreven blog. Je hebt dit tripje aan mij verkocht.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Prachtig geschreven blog. Bij jou heb je geen foto's nodig

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Heerlijk altijd om te lezen, jouw verhalen. Je komt op plaatsen die nèt niet zo voor de hand liggen. Geweldig geschreven weer.

dianethone

Door: dianethone • Geplaatst op

Daar zou ik nu eens echt graag naartoe gaan! Het mekka voor fotografie denk ik !

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.