Eruit! 5x strenge restaurantregels. Wat vind jij? image
Lkoedam

Eruit! 5x strenge restaurantregels. Wat vind jij?

Wereldwijd zijn er dineertrends aan het ontstaan die de focus weer op het eten moeten leggen in plaats van op randzaken. Zo word je er bij restaurant Petit Jardin in het Franse dorpje Saint-Guilhem-le-Désert zonder pardon uitgeschopt als je je telefoon gebruikt tijdens het eten. Ook deze strenge regels worden steeds vaker gebruikt in restaurants.



Aan gezellige bistrootjes geen gebrek in Zuid-Frankrijk (Foto: decar66, Flickr)



‘Je accepteert het dat je telefoon uit moet tijdens een film- of theatervoorstelling. Dus waarom niet ook in restaurants?’, vraagt de eigenaar van het Franse restaurantje Petit Jardin Hean-Noël Fluery zich af. Door het gebruik van mobiele telefoons te verbieden in zijn restaurant, wil hij traditionele, Franse waardes weer stimuleren, zoals het voeren van discussies tijdens het eten. Deze maatregel komt niet zomaar uit de lucht gevallen, want volgens nieuwssite The Local gebruikt maar liefst 80% van de Fransen een telefoon tijdens het diner. In Petit Jardin gebruiken ze het kaartensysteem uit het voetbal; word jij betrapt op het gebruik van je mobiel, dan blaast de ober op een fluitje en krijg je een gele kaart te zien. Het systeem komt de sfeer in het restaurant ten goede. Dit verbod is trouwens niet het enige; ook ketchup, mayonaise en Coca-Cola zijn streng verboden. Ze serveren er namelijk liever lokale producten, zoals mosterd uit de streek.



Andere restaurants met strenge regels



Hoewel de gerechten bij restaurant Carthage Must Be Destroyed in het New Yorkse Brooklyn stuk voor stuk het online posten waard zijn, mag er binnen absoluut niet gefotografeerd worden. Ook het met Michelinsterren bekroonde La Grenouillère in het Franse La Madelaine-sous-Montreuil verbiedt sinds 2014 het gebruik van camera’s in het restaurant. Wij kunnen ons wel vinden in deze maatregelen. De vraag is nu: welke restaurants volgen deze voorbeelden?