Met 'blauwe' vingers de VS in image
Cecile janisse

Met 'blauwe' vingers de VS in

Buitenlandsers die een bezoekje brengen aan New York moeten tegenwoordig niet alleen een paspoort laten zien, maar ook alle tien vingers. New York is de tiende stad in de Verenigde Staten waar de registratie van tien vingerafdrukken wordt ingevoerd.

De kleine, witte scanners die de vingerafdrukken opslaan, maken deel uit van een nationale test van het Department of Homeland Security (DHS). Amerika hoopt met het systeem, dat vanaf december 2008 op alle grensposten wordt ingevoerd, illegale immigranten en terroristen tegen te gaan.

Illegaal
Jarenlang waren er weinig manieren om te controleren of immigranten op een legaal visum arriveerden en of ze na verloop ervan weer op tijd vertrokken. Sinds de terroristische aanslagen op New York in 2001 is er een systeem ingevoerd waarbij de reiziger twee vingerafdrukken moet achterlaten. Sinds de invoering van deze registratie zijn 2000 illegale immigranten gesnapt, waarvan zestig procent deelnam aan criminele activiteiten.

Negentig miljoen vingerafdrukken
De vingerafdrukken worden opgeslagen in een database. Er zijn al zo'n negentig miljoen scans gemaakt. Met de komst van de 'tienvingerscan' zal dit aantal met nog zo’n twintig miljoen per jaar toenemen. De afdrukken worden 75 jaar lang bewaard. Het systeem is niet onbekend bij andere landen. De Europese Unie is een soortgelijk systeem aan het onderzoeken en Japan heeft de registratie van twee vingerafdrukken vorig jaar ingevoerd.

Strijd
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in Nederland heeft jarenlang gevochten tegen de invoering van het opslaan van persoonsgegevens, waaronder vingerafdrukken. Nu het scansysteem een feit is, heeft het CBP zich hierbij neergelegd, aldus Frederique Hermie, woordvoerder van het CBP. ‘Het is een belangrijk onderwerp en er wordt druk over gepraat met onze zusterorganisaties in Europa,’ zegt Hermie. ‘We willen voorkomen dat persoonsgegevens gebruikt worden voor andere doeleinden dan bedoeld was. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de VS de gegevens in de database alleen koppelen aan terroristische bestanden en niet aan bestanden met kleine overtredingen.’

Waakhond
Het Deparment of Homeland Security meent dat de data veilig worden opgeslagen en op correcte manier worden gebruikt. Hoewel de strijd tegen invoering is verloren, zal het CBP als waakhond optreden en het proces nauwlettend in de gaten houden.