Oranje fietsen kleuren NY image
Marieke1983

Oranje fietsen kleuren NY

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat een VOC-schip bij toeval op Manhattan stuitte. Daar hoort een feestje én een cadeautje bij: de stad New York krijgt 200 oranje fietsen.

In zowel New York als Amsterdam wordt uitgebreid aandacht besteed aan de viering van 400 jaar vriendschap tussen de steden. In 1609 vertrok Henry Hudson vanuit Amsterdam op zoek naar een noordoostelijke ingang naar Azië. Hij stichtte de handelspost Nieuw Amsterdam in april 1609.

Cadeautje
De Nederlandse fietsfabrikant Batavus geeft New York 200 oranje fietsen als een soort verjaardagspresentje. Deze week worden de 'NY 400 Personal Bikes' vanuit Nederland verscheept, die de hele zomer te zien zullen zijn bij festiviteiten. Daarna krijgen New-Yorkse achterstandswijken de tweewielers.

New York
In de wereldstad kun je binnenkort een rondje door de metropool maken over een speciaal fietspad en kun je over een fonkelnieuwe fietsbrug de rivier de Hudson oversteken.

Amsterdam
Van 1 tot en met 7 april worden in onze eigen hoofdstad de 'New York Nights' georganiseerd; een week vol discussie, cultuur, dance en design. Zo zijn er evenementen als een debat over de verschillen tussen de steden in de Westerkerk (4 april), een foto-expositie van de vermaarde fotograaf Richard Avedon in FOAM, klassieke muziek in de Oude Kerk (7 april) en Amerikaanse filmklassiekers in bioscoop Kriterion.

Alle evenementen en nog meer info vind je op www.NY400.nl

Foto 'Sunset, Midtown Manhattan' door xavier.reisreporter.nl