Wonen op drijvend vuilniseiland? image
Pamhesselmans

Wonen op drijvend vuilniseiland?

Wonen op een eiland van vuilnis: het klinkt niet echt aantrekkelijk, maar het zou zo maar werkelijkheid kunnen worden. Nederlandse wetenschappers willen namelijk een bewoonbaar eiland van plastic afval creëren.

Er drijft zo'n 44 miljoen kilo aan afval in de Stille Oceaan. De drijvende troep heeft de enorme omvang van Frankrijk en Spanje samen en is niet alleen gevaarlijk voor allerlei zeedieren, maar verstoort ook het biologisch evenwicht van de zee.

Recycled Island

Nederlandse wetenschappers willen hier wat aan doen. Zij zijn een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor het creëren van een 'reclycled island'. Het moet een ecologisch eiland zo groot als Hawaii worden, waar een half miljoen mensen kunnen wonen. Natuur krijgt hierbij een aanzienlijke rol. Zo zullen de bewoners van dit eiland gebruik gaan maken van speciale composttoiletten om een vruchtbare grond te creëren. Het eiland moet als het ware een groene, moderne versie van Venetië worden gezien, zo stellen de aangesloten partijen van Recycled Island.

Onafhankelijk

Het toekomstige eiland zal zonder de kracht van andere landen moeten kunnen overleven. De vuilnisbelt wordt daarom voorzien van verschillende natuurlijke energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie waar de inwoners gebruik van kunnen maken.

Noodzaak

Begin 2011 worden de resultaten uit het onderzoek gepresenteerd . De echte bouw van het eiland zal nog even op zich laten wachten. Het verzamelen van het afval is namelijk erg tijdrovend. Dat ingrijpen echter noodzakelijk is, bewijst dit filmpje over het drijvende afval wel.



Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.