Florida geteisterd door pythons image
Wolkje

Florida geteisterd door pythons

Duizenden Birmese tijgerpythons vinden hun weg in de Everglades, een beschermd natuurgebied in Florida en topattractie voor menig toerist. Volgens schattingen kronkelen al meer dan 150.000 van de gevaarlijke slangen rond in het gebied.

De pythoninvasie is begonnen met een uitbraak zeventien jaar geleden. Toen ontsnapte een aantal van de slangen uit een lokale dierenwinkel. Inmiddels is de pythongroep uitgegroeid tot een plaag en hebben de autoriteiten toestemming gegeven om op de beesten te jagen. Jagen is volgens experts echter moeilijk, aangezien slechts 5% van alle slangen ooit gezien wordt.

Birmese moordenaar

Desondanks is het van belang de Birmese pythons zo ver mogelijk uit te roeien. De sterke groei van van de slangen tast namelijk het unieke en delicate ecosysteem van het park aan. Gevaar voor de vele toeristen die het gebied bezoeken is ook aanwezig. Dit werd twee weken geleden nogmaals bevestigd, toen een peuter werd doodgewurgd door een Birmese killer.

Nijlvaranen

Nijlvaranen vormen ook een steeds groter probleem in de Everglades. Voor de varanen geldt evenzo dat ze uit terrariums zijn ontsnapt. De hagedissen worden tot 2,5 meter lang en vormen net als de tijgerpythons een gevaar voor mensen.

Toerisme Everglades

Hoe leuk is het nog om door een subtropisch moeraslandschap vol kwaadaardige beesten te varen? Iedereen die al geboekt heeft, hoeft geen boottochtjes te cancelen. Reizigers wordt niet afgeraden het gebied te betreden. Toch is het zeker verstandig de armen en benen binnenboord te houden!