Sloppenwijken in Amerika image
PatrickF

Sloppenwijken in Amerika

Hele gemeenschappen van dakloze mensen die leven in tenten duiken op in de VS als gevolg van de stijgende werkloosheid en kredietcrisis. Brandstof-, voedsel-, en huizenprijzen stijgen en de arbeidsmarkt krimpt. Sinds de economische crisis in 2007 is begonnen is het aantal daklozen gestegen met 61%.

Geen huis, alleen maar een tent
Er worden miljarden dollars gespendeerd op Wall Street maar de economie is een chaos, er is een recessie en alle Amerikanen zijn bezorgd over hun toekomst en het verliezen van hun huis. Het goedkoopste motel kost 200 dollar voor een week, iets wat velen niet kunnen betalen. Dus zit er niks anders op om hun heil te zoeken in een tentenkamp.
Een van deze zogenaamde ‘tentensteden’ is opgezet naast het spoor aan de rand van de stad Reno - Nevada, in het westen van de VS – en wordt bevolkt door mensen die hun baan hebben verloren door de economische crisis of mensen uit California die hoopten in Reno een baan te vinden. ‘Ik dacht dat dit de perfecte plaats was om een baan te vinden’ zegt een 19-jarige man uit Iowa. In de casino’s in de stad worden ze gek van de hordes mensen die dagelijks komen vragen om een baan. Een eigenaar: ‘Ik denk dat we buiten een bord neer moeten zetten: “Nee, we hebben geen baan, we hebben er net zo weinig als jullie!??’
Helaas kon de man er geen vinden, waardoor hij nu slaapt in een tent waar hij amper in past en doucht in een barak, neergezet vanwege de vele daklozen. In die barakken staan echter maar 20 bedden, en er mag maar twee weken verbleven worden. Wel kan iedereen er douchen. Er wordt voor de daklozen soep gekookt in de barakkeuken, waar per week zo’n 150 mensen bijkomen die eten komen vragen.

Gemeente ten einde raad
De gemeente van Reno is bezig met het bouwen van een campus voor zijn dakloze bevolking maar er zijn ineens zoveel daklozen dat het onbegonnen werk is. ‘Er zijn meer daklozen dan er ooit zijn geweest’ aldus een gemeenteraadslid.
De stad is gedwongen om in oktober het tentenkamp te sluiten en ontruimen omdat het is opgezet op de plek waar barakkenkampen voor daklozen gebouwd gaan worden. De gemeente weet niet meer wat te doen: barakken bouwen voor daklozen en daarmee de mensen die niks anders hebben dan een tent te verwijderen van het terrein, of de tentenkampen laten bestaan, met als gevolg dat er dan geen barakkenkampen gebouwd kunnen worden.

Meerdere mensen hebben deze tentenkampen al bezocht, als soort van 'ramptoerisme'. Bekijk hier enkele filmpjes.