Arizona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Coal Mine Canyon (een verborgen juweeltje)

Arizona,
Verenigde Staten


Ik heb al een blog gewijd aan dit bijzondere natuurverschijnsel dat zich qua schoonheid zeker kan meten met Bryce Canyon of Cedar Breaks. Het is echter geen Nationaal Park of Monument, dus ontbreken er een visitor center en gemarkeerde wandelpaden. Je zult er zelf je weg in moeten vinden en zelf moeten bepalen of je een afdaling aan durft.

[url="http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/verenigde_staten/arizona/reisreporter/fotos/289788.html" target="_blank"]De Coalmine Canyon [/url]kun je via twee kanten bekijken. Beiden zijn ze heel divers. Dus ik zou aanraden om beiden te doen. Trek er gerust een halve dag voor uit en als je af wilt dalen langer. Je kunt er met een normale auto komen, maar voor de ‘achterkant’ is een high clearance niet vereist maar wel makkelijk.

Je vind de Coal Mine Canyon in Arizona, 16 mijl ten zuiden van Tuba City langs weg 264. Bij mijlpaaltje 337 zie je in de verte een windmolen in het vlakke landschap staan. Je neemt daar de onverharde afslag (linksaf) en rijd een kleine kilometer verder. Je komt dan bij een parkeerplaats met betonnen picknick tafels.
Hier kun je in beide richtingen een heel stuk langs de canyonrand wandelen en hebt dan de meest fantastische uitzichten , diep de 3 mijl lange canyon in en op de bizarre rotsformaties en hoodoo’s.

Als je naar het plateau onder de picknickplaats loopt kun je via een heel smal en stijl paadje in de Canyon afdalen. Het lijkt eng, maar dat valt wel mee. Ik heb het zelf wel gedaan en het voegt zoveel toe om vanaf de bodem omhoog te kijken en in de zijdalen te wandelen! Je moet beslist genoeg water meenemen, want het kan hier moordend heet worden.

Zelf vind ik de canyon vanaf de ‘achterkant’ het mooiste. Daarvoor rijd je een kleine 4 mijl verder en neemt ook daar aan de linkerkant de onverharde afslag. Deze weg kun je mijlen ver afrijden.
Je rijdt als het waren tussen twee canyons door. Links de Coal Mine Canyon, rechts de [url="http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/verenigde_staten/arizona/reisreporter/fotos/289810.html" target="_blank"]Ha Ho No Geh Canyon.[/url] Beiden zijn prachtig. Er zijn geen parkeerplaatsen of faciliteiten. Maar meestal tref je hier niemand. Je zet je auto iets aan de kant op de plaatsen waar je de uitzichten ziet en wandelt dan naar de canyonrand toe.
Het landschap is adembenemend mooi en de uitzichtpunten verschillen heel erg in kleur en vorm.