Alaska foto's & tips

'214153' door Leeu '214153' door Leeu

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Beren dilemma's!

Leeu

Deze Grizzly heeft een lekkere, sappige zalm gevangen. Je ziet die ander denken: Waarom hij wel en ik niet! Verder vraagt hij zich af of zijn visplekje slechter is. Is die andere beer groter en sterker of kan ik een poging wagen om die zalm af te pakken of hem te verjagen van kennelijk toch een beter plekje. Dat zijn toch wel Beren dilemma's!

'240502' door Leeu '240502' door Leeu

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Uitbuiken!

Leeu

Zalm vangen valt niet mee voor een jonge Grizzlybeer! Je wordt wel moe van het heen en weer rennen om je zalm te beschermen, tegen het afpakken door de grote sterke jongens. Tijd dus voor uitbuiken!

'209468' door Leeu '209468' door Leeu

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Visvangst!

Leeu

De Grizzlybeer springt boven op de zalm en verlamt hem met een krachtige beet of een rake klap van zijn sterke voorpoten. Eenmaal gevangen, is er voor de zalm geen ontsnappen meer aan.

'458980' door Karindewolf '458980' door Karindewolf

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Grizzly man!

Karindewolf

Ja omdat ik niks ken over film neus ik maar wat rond en kwam bij 'grizzly man'. De film toont het leven en de dood van amateur grizzlybeer expert en natuurbeschermer Timothy Treadwell.Hij leefde 13 jaar lang ongewapend tussen beren en legde 5 seizoenen van zijn avonturen vast op film. De stoffelijke resten van de man en zijn vriendin werden vlakbij hun kampeerplek gevonden, verscheurd door beren . Dit was in Katmai waar ook deze lieverd werd gefotografeerd. Zo zie je maar het zijn geen knuffelberen!

'412248' door Karindewolf '412248' door Karindewolf

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Moe!

Karindewolf

-mama -ja wat is er nu weer -mag ik nog een beetje rusten voor we op zalmjacht gaan? - ja hoor doe maar ondertussen snoep ik nog wat gras -mama -jaaaa - wat doen die mensen daar met die rare dingen in hun hand? -weet ik veel die zullen niks anders te doen hebben zeker!

'515170' door WKerkhof '515170' door WKerkhof

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Jagende bultruggen in

WKerkhof

Kenai Fjords National Park in Alaska. Hier hebben we Northwestern Fjord Cruise gedaan, een cruise van negen uur naar de majestueuze noordwestelijke Fjorden met verschillende gletsjers. Deze cruise gaat veel verder dan andere dagelijkse tours. Na een paar uur varen kom je op het gedeelte waar geen andere schip komt. Dus heerlijk afgelegen! Deze bultrugwalvissen op de foto waren aan het jagen op verse vis, De kapitein vertelde dat we goed op moesten letten als we de vogels op een bepaalde plek dicht boven het water zagen. Van onder het water kwamen de bultruggen zo omhoog en dreven de vis in cirkels. Wij werden dus geholpen door de vogels om de bultruggen te lokaliseren en de vogels werden door de bultruggen geholpen aan een makkelijk, lekker maaltje vis. Ongelofelijk zo mooi. Mijn hart gaat er nog steeds sneller van kloppen als ik hieraan terugdenk! En wanneer je in de gelegenheid bent kan ik echt iedereen aanraden deze cruise te boeken. Het is duur, zo'n $190 pp, maar echt onvergetelijk! http://www.kenaifjords.com/ Niet alleen bultruggen zagen we deze dag maar ook zeeotters, een groep orka’s die vlak bij de boot uit het water omhoog sprongen, papegaaiduikers, schitterende fjorden, zeehondjes die op ijsschotsen lagen te rusten en machtige gletsjers.....

'497133' door WKerkhof '497133' door WKerkhof

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Gletsjer water

WKerkhof

Een wandeling maken met echte ijsschoenen op een echte gletsjer… Met een helikopter vlogen vanuit de hoofdstad van Alaska, Juneau over een landschap van gletsjers. Midden op de gletsjer werden we gedropt voor een ijswandeling met een ervaren gids van twee uur. Er was niemand dan ons groepje van 4. Ongelooflijk mooi en indrukwekkend om de gletsjer van zo dichtbij te kunnen bewonderen en het helderste water ooit te zien. Je kunt het zo drinken, al is het wel ijs en ijs koud…. Je kunt zo diep kijken dat je er bang van wordt…

'547010' door marjan stolk '547010' door marjan stolk

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Even eeen graatje...w

marjan stolk

Even een graatje wegwerken....dat moet deze zeearend hebben gedacht toen hij vlak voor mijn neus met een vissenkop op dit stuk hout landde. Een stuk hout dat lag op het strand van Homer, Alaska. Wij stonden met onze camper op de Strip....een soort lange betonnen pier die in zee steekt en waar diverse campings, winkeltjes en horecagelegenheden gerealiseerd zijn. Eigenlijk zou je het kunnen omschrijven als een toeristische kermis waar zowel de buitenlandse toeristen als de locals naartoe komen. De laatste vooral om te vissen op gigantische halibuts, en dat trekt jawel...heel veel zeearenden aan maar ook zeeotters en zeeleeuwen. Dat was dus voor ons reden om er toch eens een kijkje te gaan nemen. We kozen de allerlaatste camping op de strip van waaraf je echt rondom op de zee kan kijken en zelfs de orka's voorbij ziet zwemmen. En als er dan 's avonds her en der op het strand houtvuurtjes worden ontstoken en je ergens iemand zachtjes op een gitaar hoort tokkelen ontstaat er toch een hele relaxte bijna hippieachtige sfeer die wij zo leuk vonden dat die ons, als we komend jaar terugkeren naar Alaska, bijna zeker nog wel een keer naar Homer zal lokken. Al was het alleen maar omdat je daar de kans maakt om deze, voor mij once-in-a-lifetime, plaat te schieten

'175626' door Richard1967 '175626' door Richard1967

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Ik zag 3 beren

Richard1967

Brooks Falls in Katmai National Park

'299628' door Leeu '299628' door Leeu

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Beste hap!

Leeu

Zo'n zalm lijkt toch een beste hap als je ziet hoe groot ze zijn. Zo'n grizzlybeer zit er toch echt niet mee en eet zo'n 40.000 calorieen op een dag weg.

'491014' door WKerkhof '491014' door WKerkhof

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Wildernis safari naar

WKerkhof

Vanuit de haven in Haines gaan we met een snelle boot door mooie fjorden richting een afgelegen strand bij Glacier Point. Hier stappen we over in een authentieke bus die je naar een plek midden in de bossen brengt. Alle benodigdheden voor een kanotochtje, zoals een reddingsvest liggen hier klaar, en er worden door de gidsen duidelijke veiligheidsinstructies gegeven (lekker op z'n Amerikaans). Na een korte wandeling opent het bos zich plotseling en hebben we een prachtig zicht op de gletsjer. Met een kano varen we helemaal tot aan de voet van de gletsjer! In het begin wordt er gevraagd zelf te peddelen, maar er zijn ook stukken (waarschijnlijk staat hier een wat sterkere stroming) waar de stille motor het werk van je overneemt. Dus heel veel inspanning kost het niet… De gletsjer lijkt steeds groter te worden, hoe dichter je er in de buurt komt. We varen tot recht voor de gletsjer en het enige zicht wat we dan nog hebben is een hoge muur van ijs…. Een hele indrukwekkende tocht en nog een beetje sportief ook. Alles inclusief: zee, strand, woud en gletsjer! Met een beetje geluk zie je tijdens de boottocht zeehonden, zeeleeuwen en misschien zelfs walvissen.

'486884' door WKerkhof '486884' door WKerkhof

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Northwestern Fjord...

WKerkhof

De Northwestern Fjords Tour, is een cruise waar we al heel lang naar uit hadden gekeken Deze cruise gaat verder in het Kenai Fjords Nationaal Park dan elke andere dagtoer! Je komt letterlijk op plaatsen die maar heel weinig mensen gaan zien. Kenai Fjords Nationaal Park is een plek waar je zeker veel wildlife gaat zien, vogels, walvissen, zeeotters, dolfijnen en orka's zijn enkele van de prachtige dieren die je met een beetje geluk gaat zien. Deze toer brengt je ook naar drie zogenaamde 'Tide Water Glaciers', gletsjers die in de zee uitmonden en verschillende alpine gletsjers (die dus niet in zee uitmonden). Hij eindigt bij de schitterende Northwestern Fjords, waarna je weer omkeert richting de haven De cruise vertrekt dagelijks om 9.00 (tussen juni en september) en duurt ongeveer 9 uur. Je maakt ongeveer een rondje van 250 kilometer. Kosten zijn $184,- per persoon, maar daar is ontbijt, lunch en koffie en thee bij inbegrepen. Wij hadden ruim van te voren geboekt bij Kenai Fjord Tours zodat we zeker een plekje hadden op deze machtige trip. Wij hadden onderweg veel regen en het was erg koud, dus mijn tip is neem warme, water en winddichte kleding mee, zorg voor voldoende lensdoekjes om alles droog en schoon te maken. Maar vooral geniet! Meer weten over deze bijzonder ontmoeting? http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/verenigde_staten/alaska/reisreporter/blogs/7475.html

'517575' door Leeu '517575' door Leeu

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Een dagje op zalm...v

Leeu

Een onvergetelijke dag in Alaska was om naar Grizzly beren te mogen kijken die op zalm aan het vissen. Op een gegeven moment waren er 15 beren in de rivier aan het vissen. Indrukwekkend mooi.

'215136' door Leeu '215136' door Leeu

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Heerser!

Leeu

Het is hier volkomen duidelijk dit is de heerser van het Grizzlyberenrijk! Hij had de beste visplek en haalde de ene na de andere zalm uit het water! Tevens hield hij goed in de gaten wat ik deed en of ik niet te dichtbij kwam. Ik heb geen enkele poging gewaagd.

'460711' door Leeu '460711' door Leeu

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Into the Wild!

Leeu

Into the Wild een drama film uit 2007 wat zich afspeelt in Alaska naar het waargebeurde verhaal van Chris Mc. Candless. Voor ons een film die tot onze verbeelding sprak voordat we zelf naar Alaska op reis gingen. Alaska ongerept ruig en wild maar ozo mooi.

'460674' door Jan10e '460674' door Jan10e

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Rivieren en treinen

Jan10e

De treinrit van Anchourage naar Denali is een afwisselend traject. Uitgestrekte vlaktes, rivieren, meren, bergen en rivierdalen waarover een brug. Leuk hoe het voorste deel van de trein steeds zichtbaar is als de rails een bocht maken... en dat zijn er heel wat! Hier zijn we een uurtje of twee onderweg... het zou de rivier de 'willow' kunnen zijn, maar ben er niet zeker van... Een leuk spelletje om vanuit de rijdende trein, hangend uit het 'balkon'raam een uitzicht over een dal te fotograferen.

'248660' door Leeu '248660' door Leeu

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Visoptocht!

Leeu

Voorop lopen de ordebewaarders en ze krijsen zo hard dat iedereen wel aan de kant gaat. Gevolgd door de Grizzlybeer met de kostbare en overheerlijke verse rode zalm. De zalm is zo groot en zwaar dat hij hem amper kan tillen! Met witlof erbij en je hebt een feestmaaltje:-)

'211257' door Leeu '211257' door Leeu

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Sushi!

Leeu

Grizzly beren vangen 24 uur per dag zalm tijdens de zalmtrek. Ze nemen af en toe een korte slaappauze van ca 15 minuten. Ze vinden het heerlijk in het water en de kou deert hun niet. Ik had de rijst mee en hij had de zalm, maar tot een lekkere sushi is het niet gekomen. Hij had niet zoveel trek in rijst.

'525503' door Leeu '525503' door Leeu

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Er is niets erger dan

Leeu

Deze jonge beer had erg last van jeuk op zijn rug en zocht een steen op om er lekker tegenaan te schuren. Er is ook niets erger dan jeuk toch en zeker op een plek waar jezelf niet bij kunt.

'458139' door WKerkhof '458139' door WKerkhof

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Gletsjer ijs

WKerkhof

Gletsjers zijn een van de machtig mooie dingen die Alaska te bieden heeft. Hier gingen we vanaf het water met een bootje naar de gletsjer, waar we dit mooie ijs van heel dichtbij konden bewonderen!

'456906' door Karindewolf '456906' door Karindewolf

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Over de gletsjer!

Karindewolf

Toen we van Mc Carthy terugvlogen met de chesna werden we getrakteerd op fantastische beelden. Een van de beelden was deze waar we over de gletsjer vlogen en je heel goed kan zien waar het ijs in het water komt!

'152933' door Mathilde '152933' door Mathilde

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Orka's in Alaska

Mathilde

De orka wordt ook wel ‘killer whale’ genoemd. Al is het eigenlijk helemaal geen walvis, maar een dolfijn. Orka’s leven met hun familie bij elkaar. De groepen hebben een grootte van één tot zeven dieren. Net zoals andere dolfijnen zijn ze erg nieuwsgierig en komen ze dus geregeld kijken bij boten of de kustlijn. De groepen blijven altijd bij elkaar, ook als twee groepen elkaar tegenkomen.De orka staat bekend als ‘killer whale’, omdat ze met groepen hun prooi aanvallen. Ze staan bovenaan de voedselpiramide en eten vis, zeevogels, zeehonden, walvissen en haaien. De groep werkt op open zee, ze gaan dan op hun prooi af, omsingelen hem, of jagen het kalf van de moeder weg. Ook stoten ze ijsblokken kapot en proberen op die manier een gevluchte zeehond te pakken te krijgen. Het is een keiharde strijd, die de prooi vrijwel nooit wint. Er zijn geen gevallen bekend waarbij een orka een mens heeft gedood.

'459032' door Leeu '459032' door Leeu

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Imax!

Leeu

Aan de Imax film Bears uit 2001 by the National Wildlife Federation werd meegewerkt door Ken en Chris die jarenlang de Grizzly beren bestudeerde in de MC Neil rivier. In 2009 konden wij een dag met hun mee kijken naar zalm vissende Grizzly beren. Toen waren de Grizzlies nog beschermd en later dat jaar werd de wet veranderd en mocht er weer gejaagd worden op Grizzlies. Ken en Chris hebben met alle macht geprobeerd ze te beschermen. Ze zijn bedreigd met de dood, lastig gevallen, tegengewerkt, er is op hun geschoten en alles wat je daar maar over kunt bedenken. Na ruim 20 jaar studie en werk zijn ze gestopt. De grootste, volwassen beren zijn voor fun afgeschoten.

'560178' door marjan stolk '560178' door marjan stolk

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

We waren even...onder

marjan stolk

We waren even ondergedoken.....maar we zijn er weer...terug van een fantastisch avontuur in Alaska. Met volle sd-kaarten, reistassen vol mooie herinneringen en een onuitputtelijke bron van inspiratie voor leuke blogs. Kortom.....fijn om er weer te zijn ( eigenlijk niet natuurlijk :)) en met deze foto wil ik de aftrap geven om al mijn herinneringen in beeld en woord met jullie, mijn mede-reisfanaten te gaan delen. Want wat blijft Alaska een fantastische en ongerepte bestemming! Tijdens een boottochtje door de Inside Passage in het zuid-oosten van Alaska hadden we zeker een half uur gezelschap van een grote groep vrolijke dolfijnen die om ons heen sprongen. Een leuke foto om mee te beginnen en tegelijkertijd zeer kenmerkend voor Alaska waar wildlife iedere moment van de dag om de hoek kan verschijnen