Alaska

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alaska image

4. Veel beren bij Brooks Falls in Katmai NP

Alaska
Verenigde Staten
Imac1963

4. Veel beren bij Brooks Falls in Katmai NP

Dinsdag 17 juli - Op een parkeerplaats naast een riviertje nabij Valdez zit ik met mijn e-book op schoot. Lezen lukt niet echt. Ben net weer ingestapt nadat ik een Bald Eagle heb gefotografeerd en in mijn ooghoek zie ik de volgende schol zalmen vanuit zee het riviertje opzwemmen. Het is eb en je kan ze duidelijk zien. Ik niet alleen, ook de tientallen vissers om ons heen. Ze halen de ene na de andere zalm uit het water. Maar de meeste mensen zijn voor iets anders gekomen. Vanochtend hebben we in Valdez gehoord dat hier ’s avonds een moeder beer komt met haar cubs (jongen), daardoor hebben we besloten om hier de dag door te brengen. Wanneer ik weer probeer te lezen zie ik Junior zwaaien. Dat is het teken…… gewapend met statief en camera ren ik de camper uit. Enige ogenblikken later zie ik moeder beer met maar liefst 4 jongen. We zien hoe ze de ene na de andere zalm uit het water haalt. Het is bijna onwerkelijk.

Als de beer met haar cubs weer het bos in gaat, gaan we snel weer verder richting Anchorage. Het is nog steeds prachtig weer, circa 20 graden. We rijden tot 23.45 uur en overnachten op een prachtige plek langs de weg. Het is dan nog steeds licht.

Woensdag 18 juli – Terwijl we via de ingebouwde generator van de camper onze elektrische apparaten opladen, stopt er een Nederlandse!! camper naast ons. Na een gezellig praatje rijden we verder. Het is vandaag weer een prachtige dag. Tijdens een korte koffiestop zien we informatie over Gletjers hikes. Eigenlijk past het niet in ons schema, maar we kunnen de verleiding niet weerstaan. Samen met een gids en gewapend met helm en stok betreden we de Matanuska gletsjer. Nooit geweten dat er zoveel waterstroompjes op een gletsjer stromen. Na wederom een unieke gebeurtenis rijden we door naar Anchorage.
Morgen begint het speciale programma al om 06.30 uur. We rijden alvast richting het vliegveld waar wij moet inchecken en parkeren onze camper gewoon naast de hangar van de vliegmaatschappij. Lekker makkelijk. Dit vliegveld ligt overigens naast het grootste watervliegveld ter wereld, Lake Hood.

Donderdag 19 juli – Om 06.30 uur moesten we ons melden. Het inchecken duurt zeker 3 minuten, waarna we nog even terug gaan naar onze camper voor een kopje thee. Om 07.30 uur zaten we met 3 anderen in een heel klein vliegtuigje richting Brooks Falls. Na 1,5 uur vliegen stapten we over op een watervliegtuig. Onze piloot heeft alles weg van Harrison Ford en vliegt ons in 30 minuten naar Brooks Falls. Als je op TV een beer een zalm ziet vangen is de kans erg groot dat de opnames hier gemaakt zijn. Je mag het park pas op nadat je een ‘beartalk’ van 20 minuten heb gehad. Daarna wordt je geacht te weten wat je moet doen als je een van de vele bruine beren in het gebied tegenkomt.

Hier staan we dan, vlakbij de boardwalk met fototoestel, videocamera en monopod in de hand. Je moet je steeds inschrijven voor een bezoek van 1 uur op de boardwalk bij de waterval. Er mogen hier maximaal 40 personen staan. Over 30 minuten zullen we aan de beurt zijn. Ik wil alvast wat video opnames maken, maar krijg een ‘error’-melding en daarna stopt hij er mee. Zware paniek slaat me toe. Dit is het moment waar ik zolang naar verlangd heb, het moment dat beren een zalm in de bek hebben en… dat ik het zou kunnen vastleggen. Niemand om mee heen kan me helpen. Ik loop naar de cameraploeg van BBC, ja ook zij weten dat dit een speciaal plekje is. De charmante mannen weten mijn probleem snel op te lossen en is het meteen tijd om naar de boardwalk te gaan.

Ik kom ogen te kort. Ik zie 3 beren bij de waterval staan. Vele zalmen springen omhoog. Iedere 5 minuten vangen ze een zalm, eten de lekkerste stukjes op en vangen snel weer een ander. Dan komt er een beer voor langs met 3 cups en staat er weer 1 verderop op een steen omdat hij vooral niet nat wil worden…
Voor ik het weet is het 14.30 uur. Snel gaan we wat eten in de eenvoudige lodge om ons daarna weer te melden voor een 2e boardwalk bezoek. De lodge is 30 minuten verwijderd van de waterval en onderweg komen we meerdere beren tegen. De 3 cubs zie ik zelfs in een boom klimmen. We hebben nog een 0,5 uur voor onze laatste boardwalk bezoek. Om 17.00 uur moeten we ons immers melden voor de vlucht met watervlieg naar King Salmon om daar vandaan weer terug te vliegen naar Anchorage. Deze ervaring was echt overweldigend. Ik had verwacht om alleen beren bij de waterval te zien. Maar je zag ze overal. Ik heb zeker 10 beren gezien met meerdere keer een zalm in hun bek. Het personeel bij Brooks Falls zegt dat je wel blind moet zijn om hier geen beren te kunnen spotten. O.k. je staat op een boardwalk, maar je kunt de beren wel van heel dichtbij zien in hun natuurlijke omgeving. Dit bezoek is echt een aanrader.

Wordt vervolgd… Met Emerald Air naar nog meer beren

Foto's

bc96c.jpg
bc96c.jpg
Imac1963
5b860.jpg
5b860.jpg
Imac1963
5f55b.jpg
5f55b.jpg
Imac1963
bc96c.jpg
bc96c.jpg
Imac1963