Alaska reisblogs

Bear Aware!

arjenenlucas was er (tot 06 aug 2010) Gepost op 03 dec 103 reacties

Wat te doen als je onverhoeds een beer tegenkomt? “Stay calm. Get your bear spray ready. Speak to the bear. Back away slowly. NEVER run”. Zomaar een quote uit het zoveelste foldertje dat ons op de gevaren van ‘Bear Country’ wijst. In Canada en Alaska worden we bij het betreden van elk plukje bos overstelpt met dergelijke goedbedoelde adviezen en waarschuwingen. Na twee maanden reizen kunnen we de ons inmiddels bekende standaardriedels wel dromen en letten we bij gebrek aan praktijkervaringen paradoxaal genoeg steeds minder op. Het is net als bij de veiligheidsdemonstratie in het vliegtuig waar de frequente reiziger welhaast zijn schouders voor ophaalt; “want ja ach, dat weten we nu wel!”.

Uiteraard zijn we altijd alert en ‘gewapend’ met een berenbel als we gaan wandelen naar de middle of nowhere. Maar je gaat er op een gegeven moment bijna in berusten dat een ongewenste ontmoeting op het wandelpad zal uitblijven. En natuurlijk hebben we al vele beren mogen zien, maar steeds vanuit de vertrouwde stalen cocon van onze camper, vanuit een vissersbootje en enkele keer zelfs vanuit een watervliegtuigje. De onbeschermde één op één confrontatie was ons bespaard gebleven. Gelukkig maar. Tot vorige week, in Kenai Fjords National Park. Toen stond er plots geheel onverwachts een zwarte beer op ons wandelpad te grazen. En dan doen wij vanuit een reflex wat we juist NIET moeten doen: snel weglopen! Gelukkig blijft de achtervolgingsreflex (‘predator-prey response’) in de beer onberoerd en kunnen we het nu nog navertellen!

arjenenlucas Positie 30337 (0 p.) Lid sinds 12-07-2009 Foto's en tips: 35 Blogs: 16 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Vissende Grizzley
blogfoto nr. 2
De zwarte beer
blogfoto nr. 3
Rechtop in het water
blogfoto nr. 4
Opzoek naar vis...
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Buddha in Medellín
3 0
Gepost op 02 oktober
Colombia Medellin
In de sporen van La Niña
3 1
Gepost op 30 september
Panama Pacifische kust
Pretpark "Cost Rica"
3 1
Gepost op 16 september
Costa Rica

Reacties bij deze blog

dianethone

Door: dianethone • Geplaatst op

Juist,inpakken en wegwezen! Zo ging het bij ons ook, alle waarschuwingen ten spijt!!

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Hahaha, ja op dat moment doe je dingen uit een reflex........... Wel ontzettend gaaf en een stoer verhaal dat je gelukkig kunt na vertellen..... Prachtige foto's ook.

Rsteeghs

Door: Rsteeghs • Geplaatst op

Zul je altijd zien! Spannende ontmoeting, die zul je niet snel vergeten!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.