Alaska reisblogs

IJsplaneet

album-editions was er (tot 17 jul 2010) Gepost op 09 sep 104 reacties

Zo’n 50 mijl boven Anchorage, even buiten het stadje Palmer, varen we met nog vier andere passagiers vanuit het Base Camp van Knik Glacier Tours* met een airboat stroomopwaarts over de Knik River naar het Inner Lake George. Dit gletsjermeer van ruim 25 vierkante kilometer is gevuld met ijsbergen en ijsschotsen die zijn afgekalfd van de Knik Glacier. Deze 45 kilometer lange levende ijsmassa stroomt omlaag vanaf de ijsvelden van het 3000 meter hoge Chugach gebergte en is aan de terminus ruim 8 kilometer breed. De vallei hier wordt verder gevuld met enorme hoeveelheden ijs afkomstig van de Colony Glacier en Lake George Glacier.
Tom Fausser, onze zéér ervaren schipper en gids, manoeuvreert de airboat behendig tussen de ijsbergen door en legt aan bij het Glacier Camp. Tom is één van de weinige schippers die tussen half mei en half september tochten aanbiedt vanaf het Base Camp naar de gletsjer.
Vanaf het Glacier Camp maken wij een 1-1/2 uur lange wandeling langs de oever van het gletsjermeer.
Het uitzicht over het ijslandschap is hier zó uitgestrekt dat het elke verbeelding te boven gaat. Om een betere indruk te krijgen van de werkelijke omvang van dit gebied vragen we Tom naar de afstanden tot de terminus van de gletsjers. Van hier naar de rand van de Knik Glacier (links op de foto) is ongeveer 3 kilometer en tot aan de Colony Glacier is het al gauw 13 kilometer!

De uitdaging is nu hoe we de uitgestrektheid van dit landschap gaan vastleggen. Eén enkele foto is niet voldoende om de ware verhoudingen weer te geven. Dit landschap vráágt gewoon om een panorama!
Terwijl wij onze compositie bepalen en de camera opstellen doet de zon hardnekkige pogingen om op diverse plekken door het laaghangende wolkendek heen te breken en dat zal het contrast in de opnamen alleen maar ten goede gaan komen.
Met een brandpunt van 28mm maken we over een breedte van 180° een reeks opnamen die we later in het fotobewerkingsprogramma tot één beeld kunnen genereren.

Als we na onze wandeling en uitgebreide fotoshoot terug zijn in het Glacier Camp vragen we ons verbaasd af waarom hier nauwelijks toeristen op afkomen. Terwijl Tom ons een dampende kop hete koffie aanreikt vertelt hij dat hij regelmatig benaderd wordt door cruise rederijen om excursies naar dit gebied te gaan verzorgen. “Je moet er toch niet aan denken dat hier in de zomermaanden dagelijks honderden cruisepassagiers rond banjeren die ik ook nog van een uitgebreide lunch moet voorzien. Bovendien is het sowieso onmogelijk om ze in grote getalen in airboats over de rivier naar hier te brengen.” “Nee, dit is een nog ongerept natuurgebied en ik ben héél zuinig op de beperkte licentie die ik van de lokale overheid heb gekregen. Dit is nog een stukje paradijs op aarde wat ik graag zo wil behouden’.

In 1991 koos Paramount Pictures deze locatie uit om een scene voor de film Star Trek VI op te nemen. Knik Glacier was het decor voor de scene waarin Captain Kirk en Dr McCoy worden bevrijd van de Klingon ijsplaneet gevangenis Rura Penthe. En dat is inderdaad waar dit ongerepte en nauwelijks bezochte gebied zich misschien het beste mee laat vergelijken: een ijsplaneet!

Het panoramabeeld van de Knik Glacier Valley is met Photoshop Elements gemonteerd uit 5 enkelvoudige opnamen, gefotografeerd met Nikon D3000.

*Voor meer informatie over een tocht naar dit gebied: www.knikglacier.com

album-editions Positie 8004 (0 p.) Lid sinds 20-11-2008 Foto's en tips: 102 Blogs: 8 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Knik Glacier Valley. Dit panorama is met Photoshop Elements gemonteerd uit 5 enkelvoudige opnamen.
blogfoto nr. 2
Aankomst in het Glacier Camp.
blogfoto nr. 3
Uitzicht over het ijslandschap van Knik Glacier Valley.
blogfoto nr. 4
Knik Glacier en het 25km2 grote gletsjermeer vol met ijsbergen.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Niet alléén koeien kalveren.
4 8
Gepost op 07 augustus
Verenigde Staten Alaska
A good day's catch!
4 3
Gepost op 21 april
Verenigde Staten Alaska
Bedevaart naar Besakih
4 1
Gepost op 25 februari
Indonesië Bali

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Je tekst en foto's doen me verlangen naar Jokulsarlon op IJsland. Machtige natuur.

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Klinkt als een erg mooi gebied. Misschien had je er beter niet over kunnen schrijven, want de foto's en jouw ervaringen zijn erg uitnodigend!!

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Boeiend verhaal. Als ik dit zo lees denk ik: laat het maar zo blijven, zo'n mooi stukje paradijs. Tom heeft gelijk. Zeer mooie opnamen er bij!

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

Een erg boeiend en goed geschreven verslag met schitterend beeldmateriaal!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.