Alaska

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alaska image

Valdez-Allison Point

Alaska
Verenigde Staten
Dianethone

Valdez-Allison Point

Valdez Alaska..Mooi gelegen aan de Prins William Sound,een perfekte uitvalsbasis om het omliggende te verkennen. Door de Richardson Highway te volgen kom je er nadat je de Worthington Gletsjer en de Thompson Pass bent gepasseerd.Valdez is ook het eindpunt van de Aylaska Pipeline,het huzarenstuk dat de ruwe olie van Prudhoe Bay naar Valdez voert.Valdez zal ook altijd herinnerd worden door de olieramp met de Exon Valdez ,kilometers kust werden er toen bevuild,de zeeotters bv ondervinden nog altijd de nadelige gevolgen ervan.

Wij bezochten Valdez in 2007 en hadden toen een stralende zon maar in 2008,toen gingen de hemelsluizen open en niet meer dicht,kwestie van tegenslag hebben!
Wat de accomodatie in Valdez betreft...het is er een gat en het aanbod is niet erg groot.
Dat laatste jaar had ik een cabin geboekt,en ja,het zag er best gezellig uit...langs buiten! Binnen was er het hoognodige en daarmee was alles gezegd! Zelfs het obligate koffiezetapparaat dat je in de States zowat overal tegenkomt schitterde door afwezigheid. Maar er waren wel minstens 8 stopkontakten!!! En niks om erin te steken! Enfin,het was er droog en warm en dus,na het gefoeter op het ontbrekende koffieding ,nam je vrede met de toestand!

Nu had er in Kennicott een dame ons verteld over Alison Point in Valdez,ze zegde ons om vooral daar naartoe te gaan bij valavond,dan zag je er zwarte beren en ook grizzly's zalm vangen.
Dus eerst en vooral naar Allison Point. En het is er adembenemend mooi...zelfs met die onophoudelijke regen..De bergen verdwijnen gedeeltelijk in de wolkensluiers,er hangt een beetje een geheimzinnige sfeer en een overheersende visstank,massa's zeevogels doen zich tegoed aan de dode zalmen ,de levenden worden evengoed aangepikt en je staat te kijken bij zulk een massabanket!

En dus s'morgens gingen we op pad,eerst om iets van een ontbijt bij mekaar te scharrelen...in het tankstation kwam je aan je trekken,daar had je de keus tussen verscheidene soorten muffins en aanverwanten en vooral:koffie! En dat was 'the American way' koffie op alle manieren en met alle smaken.Zelfs met caramel smaak! En dat was nog superlekker ook!!!!Dan met de buit naar Allison Point om daar,met zicht op die mooie natuur,ons ontbijt naar binnen te werken!!
s'Avonds een eettent vinden was ook al niet zo evident...eentje droeg de mededeling dat:"gezien het personeel het was afgestapt,de baas noodgedwongen de keet moest sluiten,en dit totdat het personeel het fatsoen had om terug te beginnen werken!" Enfin,daar kwam het op neer! Ja,in september is het in Alaska al buiten seizoen en voorzie je jezelf best op een noodrantsoen!
Maar dan,bij valavond,terug naar onze plek...en ja hoor,links en rechts zie je beren opduiken die zalmen opvreten,ze lopen over de baan zonder omkijken,het is opletten geblazen want je zou ze omverrijden...het zijn zwarte beren en ook grizzly's en ene was de achterdeur van een gebouw aan het onderzoeken! Best om niet uit je auto te komen...! Je bent er niet alleen,er zijn nog andere auto's die af en aan rijden,allemaal naar hetzelfde kijkend...Het gaat zo door tot het te donker is om nog iets te zien.

De laatste morgen,voor dag en dauw,vooraleer verder te rijden,toch nog eens efkes naar daar en weer bingo,een knoert van een zwarte beer die nog vlug een ontbijtje naar binnen werkte voordat hij terug in het bos verdween.

We vervolgden onze weg,terug naar Anchorage en meer moois maar Valdez staat absoluut bij de favorieten!!