Alaska

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alaska image

Slachting in Katmai NP

Alaska
Verenigde Staten
Dianethone

Slachting in Katmai NP

Reeds drie keer zijn wij in Alaska geweest,de grootse natuur en de dieren,voornamelijk de grizzly beren,hebben een onvergetelijke indruk nagelaten.
In 2006,onze eerste keer,hadden we een 'bear vieuwing'trip geboekt bij Emerald Air,Chris en Ken Day zijn de bezielde uitbaters.
Het werd een dag die we nooit nog gaan vergeten,met een watervliegtuig vlieg je naar Katmai NP en eenmaal daar,na een gezamelijke 'plasronde'(effe een knop omdraaien!) wandel je een hele dag,gegidsd door Ken en Chris, tussen de grizzlyberen! Chris is biologe en weet een heleboel te vertellen over de beren,hun gedrag,jouw gedrag,voortplanting enz..Deze mensen bieden al jaren deze trip aan zonder ook maar één incident met een grizzly te hebben gehad en wou je boeken,dan moest je er vlug bij zijn!
Helaas is dit nu verleden tijd,in Alaska,waar vroeger elke inwoner een beer mocht schieten in het jachtseizoen,zijn intussen de wetten veranderd!Het juiste hoe en waarom is niet duidelijk maar afgelopen jachtseizoen heeft er een ware slachting gewoed in Katmai! Heel veel van de grote mannetjes en,vooral heel erg,de vrouwtjes, zijn gewoon afgeschoten en de kadavers bleven liggen om alzo nog meer beren aan te trekken en die op hun beurt te schieten!
Omdat Chris en Ken ondervonden dat ze gevolgd werden op hun bearviewing trips en alzo de jagers op het spoor brachten van de beren zijn ze gewoon gestopt met hun tochten.
Een berin krijgt meestal twee cubs,die blijven minstens twee jaar bij hun moeder.Van die twee jongen overleefd er hoop en al één,na die twee jaar jaagt ze de jongen weg en kan ze terug kleintjes krijgen. Dus van een berenexplosie is er geen sprake en is integedeel het gevaar van teruggang van de soort echt niet denkbeeldig!
Je kan er echt niet bij,in de Verenigde Staten hebben ze al zo dikwijls soortgelijke toestanden gehad,buffels die gewoon,om de sport,zo goed als uitgeroeid zijn..mountain lions,heel erg zeldzaam geworden,indertijd kreeg je een premie voor elke gedode cougar,ondertussen blijkt dat die wel nodig waren om het hertenbestand in balans te houden.Wolven,ze werden vervolgd en afgeschoten,nu weet men dat ze nodig zijn om het natuurlijk evenwicht en ga zo maar door...
Ik hoop echt dat ze in Alaska terugkomen op deze verwerpelijke toestand maar ondertussen weet je dat,helaas,geldbejag het wint boven respekt voor de natuur!
En helaas geld dit voor alle delen van de wereld!

Foto's

735f3.jpg
735f3.jpg
Dianethone