Wyoming

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wyoming image

CAN-MT-WY (deel 6) Grand Teton NP en Yellowstone 2

Wyoming
Verenigde Staten
Regien

CAN-MT-WY (deel 6) Grand Teton NP en Yellowstone 2

Begin augustus 2011 reis ik af naar Vancouver voor een rondreis van 31 dagen door West-Canada, Montana en Wyoming. In deel 6 bezoek ik Grand Teton NP en Yellowstone.

Grand Teton NP

Tijd om Yellowstone voor een dag te verlaten en naar het naburige Grand Teton NP af te reizen. Het is koud! Het vriest 3 graden als ik vertrek! Dit zorgt wel voor prachtig mistige taferelen boven de waterpartijen. Gelukkig warmt het snel op als de zon eenmaal op is. Mijn telefoon piept: ik blijk bereik te hebben! Hoe is 't mogelijk dat Xanterra (de organisatie die het monopolie heeft op hotels in vrijwel alle Amerikaanse National parks) het niet voor elkaar krijgt om mobiel bereik mogelijk te maken in Yellowstone, terwijl een outsider in een ander park dat wél kan? Anyway, het is leuk om weer even contact met de buitenwereld te kunnen hebben!

Grand Teton is 'n stuk kleiner dan Yellowstone. Dit park dankt zijn naam aan de gelijknamige bergketen. De hoogste daarvan heet Grand Teton en is 4197 meter hoog. Ik rij eerst buiten het park om naar Jackson Hole, wat een verrassend leuk plaatsje blijkt te zijn! Het heeft een centrum met gezellige westernstijl geveltjes, shopjes en restaurantjes.

In diezelfde omgeving ligt het dorpje Moose en in de wetlands daar schijn je de meeste kans te hebben elanden aan te treffen. Zoveel geluk heb ik helaas niet. Bij de lookout staan een paar fotografen -uitgerust voor het betere wildspotterswerk- met telelenzen van bijna een meter lang. Daar valt mijn kleine 200mm volledig bij in het niet. Iedereen die voorbij komt rijden stopt als ze de fotografen zien en denken met hun neus in de boter te vallen, maar rijden niet veel later weer teleurgesteld verder. We zien in de verte wel beren. Althans, de man met de 800 mm lens ziet beren, ik zie alleen kleine bewegende stipjes. Als de schemering valt hou ik het voor gezien. Waarschijnlijk wachten de elanden op een beschut plekje tot de kudde fotografen weg is voor ze komen feesten in de wetlands.

De volgende ochtend doe ik met frisse moed een nieuwe poging. Nog voor zonsopkomst rij ik in het donker terug naar Moose. Onderweg zie ik af en toe wat edelherten, maar elanden zijn wederom in geen velden of wegen te bekennen.

De mooiste foto's van de bergen in Grand Teton maak je van buiten het park. De nostalgische Mormon Row Barn en de John Moulton Barn vormen de ideale voorgrond bij een shot van de Tetons. (Zie tip!) Als ik daar rond 7 uur aan kom, staan er zeker nog 10 mensen te fotograferen. Okee, ik beken: fotografen zijn freaks!

Yellowstone NP

Tijd om terug te gaan naar Yellowstone! Hoewel ik vannacht in Canyon Village zal overnachten, ga ik eerst terug naar Old Faithful. Ik wil de loop langs de geisers en kleurrijke pools nog een keer lopen. Als ik aan de wandeling bezig ben zie ik veel mensen bij Grand Geyser op de bankjes zitten. Er staat aangekondigd dat deze kan uitbarsten tussen 8 AM en 12 PM. Het is 11.15, dus ik besluit het even af te wachten. Er zijn tenslotte vervelendere dingen dan lekker in het zonnetje zitten in zo’n mooi natuurgebied. Nog geen kwartier later begint ie! Ik vind 'm leuker om te zien dan Old Faithful en de actie duurt zeker drie keer zo lang.

Halverwege de loop kom je langs de beroemde Morning Glory pool, maar die is inmiddels omgedoopt tot Fading Glory. Helaas zijn er altijd weer toeristen die het niet kunnen laten afval te dumpen in dit prachtige natuurfenomeen. De vroegere helderblauwe kleur van de pool is inmiddels groen geworden doordat de trechter verstopt zit met blikjes en andere rotzooi.

Ik verbaas me over de drukte in het park, maar het is Laborday-weekend. Het barst van de toeristen en het krijsende kindergehalte gaat mijn irritatiegrens ver te boven. Ik vlucht naar de oostkant van het park. Niet dat het daar nu veel rustiger is, maar de drukte is een stuk minder hinderlijk als je 'n beetje aan 't gamedriven bent.

Hayden Valley en Fishing Bridge zijn de beste spots om wildlife tegen te kunnen komen. Vlakbij Fishing Bridge ligt een gebied wat volgens een bordje Grizzly territory is. Volgens mij moeten ze het die beesten nog even uitleggen dat ze geacht worden zich daar op te houden, bij voorkeur in het zicht van de camera. Bij Hayden zitten veel mensen op klapstoeltjes over de vallei en rivier uit te kijken. Niet omdat ze iets zien, maar omdat ze hopen iets te zien te krijgen.

Nog één dag te gaan in Yellowstone! Deze dag moet het toch lukken om grizzly's te vinden? Ik ga voor het licht wordt al op pad en rij langs alle hotspots. De dag start echt koud met -8! Zowel Hayden als grizzly territory leveren behalve bizons niets op. Om half 10 zit ik ergens buiten in de zon te ontbijten met een hotdog. De temperatuur stijgt hier gelukkig snel!

Op een bord bij het visitorcenter schrijven mensen wat voor beesten ze hebben gezien, hoe laat en waar. Ik kan 't niet uitstaan dat er blijkbaar toch dagelijks mensen zijn die een grizzly getroffen hebben. Of moet ik meer uitgaan van de bekende uitspraak van House M.D.: 'everybody lies'?

Er zijn vooral veel bizons te zien. Er komt er eentje recht op mijn auto afgelopen. Ze zijn eigenlijk best schattig. Ik film hem terwijl hij onverstoorbaar en op z’n gemak tussen de auto’s doorsjokt.
Klik hier voor het betreffende filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=SW-iSFkJQks


Grizzly’s zie ik wederom niet, maar ik boek toch nog een succesje. Als ik bijna terug ben bij Canyon Village zie ik opeens een coyote. Hij is van mij! Ik zie 'm 't eerst! Ik ben 't die deze verkeersopstopping veroorzaakt en ik heb 't beste zicht en de beste fotokansen! Hij is dichtbij en loopt in de zon. Beter kun je het niet treffen! Een mooie afsluiting van mijn bezoek aan Yellowstone!

(Wordt vervolgd!)

Foto's

42f9d.jpg
42f9d.jpg
Regien
2e3b4.jpg
2e3b4.jpg
Regien
4b666.jpg
4b666.jpg
Regien