Utah foto's & tips

'509665' door deerik '509665' door deerik

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Sunrise @ Bryce

deerik

Als je naar de West Kust van de USA gaat, mag Bryce Canyon absoluut niet op je lijstje ontbreken. Misschien wel het mooiste park, naar mijn mening zelfs mooier dan de Grand Canyon. Nog een tip, boek er ver van te voren een lodge vlakbij, deze zitten nl. vaak ver van te voren vol. Het is een waar feest om in het park, op een mooi uitzichtpunt van zowel de sunrise als de sunset te genieten. Als je de zonsopkomst doet, adviseer ik je aansluitend de Navajo Loop te lopen. De Navajo Trail is 'The Best 3-mile hike in the world' en loopt door canyon tussen de hoodoos door, van begin tot eind genieten!

'483014' door ErwinenManon '483014' door ErwinenManon

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Mesa Arch

ErwinenManon

Mesa Arch - een prachtige plek om net na zonsopkomst het uitzicht te bewonderen. De fotografen zijn dan vertrokken, en de onderkant van de boog weerkaatst het zonlicht nog steeds . Wij moesten deze prachtige plek met nog 1 andere toerist delen.

'459062' door Peerderik '459062' door Peerderik

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Goosenecks State Park

Peerderik

In het zuiden van Utah ligt het park aan een diepe meander van de San Juan River. . De meander bereikt een diepte tot wel 300 meter. Goosenecks State Park is grotendeels onontgonnen. Er is geen bezoekerscentrum en de toegang tot het park is gratis.

'37227' door Photonook '37227' door Photonook

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Coyote Buttes

Photonook

Even als de eerste foto is ook deze foto gemaakt bij de Coyote Buttes. De foto's in deze serie zijn allen gedeeltes van "The Wave" het meest bekende stukje van de Coyote Buttes. Uitgebreidere informatie zal ik bij tips toevoegen. N 36 59.422, W 111 59.459

'37221' door Photonook '37221' door Photonook

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Coyote Buttes

Photonook

De Coyote Buttes zijn versteende zandduinen in het Zuidwesten (Utah/Arizona) van de Verenigde Staten. Ze maken onderdeel uit van de Vermillion Cliffs National Monument. De Coyote Buttes zijn erg kwetsbaar en om die reden worden er slechts 20 personen per dag in het gebied toegelaten. Dit wordt geregeld d.m.v. een vergunning welke (zeer moeilijk) te verkrijgen is via het BLM. www.blm.gov

'375082' door Floydian '375082' door Floydian

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Wahweap Hoodoos -...T

Floydian

Dit zijn de Wahweap Hoodoos, ver in het achterland op de grens van Utah en Arizona waar niet veel mensen komen. 9 mijl lopen door een droge rivierbedding vanaf Big Water, of met een high-clearance 4x4 via de Cottownwood Canyon Road door diep zand en dan de laatste mijl lopen...dat laatste heb ik dus gedaan. Ik wilde dit persee bij zonsopkomst fotograferen, met licht op de Hoodoos en schaduw in the achtergrond. Om 3:30 vertrek uit Page en ik stond hier precies om half 6 in de ochtend. The Hoodoos zijn erg fragiel, geen idee hoelang deze nog zullen staan, laten we hopen nog lang. Camera; Canon EOS 1Ds mkIII Lens; Canon 70-200mm 2.8L IS USM Exposure; 1/100 sec Aperture; f8 Filter; none ISO; 50 RAW

'500525' door sidonius '500525' door sidonius

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Kopermijn van bovenaf

sidonius

Na een tip van ons hotel brachten we een bezoek aan de Kennecott Kopermijn bij Salt Lake City. Een trip in combinatie met het Great Salt Lake. We dachten de kopermijn zelf te kunnen bezoeken, maar we reden hoog de bergen rond Salt Lake City in over een prachtige route, en belandden op een bergtop die een spectaculair zicht bood op de kopermijn. De mijnwerkers waren nog aan het werk. Het lijkt meer een afgraving dan een mijn. Intrigerend vond ik al die lijnen (wegen) die nodig zijn voor de graafmachines en vrachtwagens die het afgegraven spul vervoeren. Als je goed kijkt en even opent zie je minuscule autootjes rijden.

'511421' door Schopman '511421' door Schopman

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Licht op de rotstoren

Schopman

Het zuiden van de staat Utah herbergt veel nationale parken. Daarvan is Bryce Canyon Natl. Park wel een van de bekendste en meest bezochte. Dat grote bezoekersaantal heeft natuurlijk wel een reden. Het is namelijk een ongelofelijk mooi park dat je moet zien als je er in de buurt bent of beter nog, als het een van je reisdoelen is die je thuis al hebt voorbereid. Wij hebben 8x de westelijke staten van de V.S. bezocht en 4x zijn we in Bryce geweest. Het park blijft een haast hypnotische aantrekkingskracht op ons hebben. Je ziet hier prachtig geërodeerde rotsformaties; ware beeldhouwwerken die in de meest vreemde vormen door de fantasie van de natuur zijn gecreëerd. Als je mooie foto's wilt maken die nog opvallen tussen de grote massa foto's die hier al door zo velen zijn geschoten, fotografeer in dit park dan in de vroege morgen of late namiddag als het licht het mooist is. Dan is het ook veel minder druk. De foto die bij dit tekstje hoort, maakte ik vroeg in de morgen vanaf een van de uitzichtpunten op de "Silent City" (een conglomeratie van rotstorens). Wij maakten de Rim Trail wandeling, tussen Sunset Point en Inspiration Point; deze is gemakkelijk en biedt diverse prachtige uitzichten op de hiervoor genoemde Silent City Er zijn nog veel meer wandelmogelijkheden, ook moeilijkere; een overzicht daarvan is op diverse websites over Bryce op internet te vinden. In het park is accommodatie. Er zijn hotels en lodges en ook kampeermogelijkheden. In de herfst is het minder druk, waarschijnlijk omdat het park op een hoogte van 1500 meter ligt en omdat het daar dan al behoorlijk koud kan worden. Soms is er dan al vroege sneeuw en dat kan er in combinatie met het rotslandschap fantastisch uitzien. Mijn boekentip: Photographing the Southwest van Laurent Martrès, 3 delen. Deel 1: Southern Utah (o.a. met Bryce); deel 2: Arizona; deel 3: Colorado en New Mexico Vooral voor fotografen zijn dit zijn heel fijne boeken met praktische informatie en goede foto's over alles wat de natuur in deze westelijke staten te bieden heeft. Het eerste deel is momenteel uit voorraad leverbaar bij Bol.com voor EUR 27,95. De andere delen zullen hier waarschijnlijk besteld moeten worden. Verder zijn deze boeken altijd leverbaar bij de Visitor Centers van alle nationale parken in de westelijke staten voor een lagere prijs. Ik kocht de 3 delen in een van de parken en heb er nog steeds erg veel plezier van.

'292860' door Esthers '292860' door Esthers

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Te paard

Esthers

Te paard in Monument Valley. In de ochtend zagen we deze "Lonesome Cowboy" die in dit overweldigend landschap wat nietig overkomt maar dit klassieke plaatje wel compleet maakt.

'377677' door hansdewildt '377677' door hansdewildt

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Fietsen !

hansdewildt

Zoals je ziet kan je ook op de fiets door de Monument Valley, al moet je wel een goede conditie hebben, zeker bij die hoge temperaturen. Deze twee stonden uit te rusten en tegelijk te genieten van het prachtige uitzicht op de zandformaties die soms zelfs 300 meter hoog zijn. Op de achtergrond zie je nog een auto rijden. Wat is het daar geweldig mooi !!

'156629' door antwan '156629' door antwan

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Antelope Canyon

antwan

De zon zet rond het middaguur de Antelope Canyon in een prachtige oranje/goude gloed

'553294' door marcvankessel '553294' door marcvankessel

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Weeping Rock

marcvankessel

Het Zion NP kent vele mooie wandelroutes. Varierend met een lengte van 1 tot 7 km, vlak en/of stijgend. Voor ieder wat wils dus. Het park is verboden terrein voor auto's, maar er rijden (gratis) shuttlebussen. Elke wandelroute begint bij één van de 14 haltes. Makkelijker kan niet. Deze foto is gemaakt toen we de Weeping Rock trail liepen.

'454564' door MiekeDeHaas '454564' door MiekeDeHaas

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Fenomenaal uitzicht o

MiekeDeHaas

Een grote stuwdam, gebouwd tussen 1958 en 1964, heeft geleid tot het ontstaan van een enorm waterreservoir, genaamd de Flaming Gorge. Het reservoir wordt gevoed door de Green River. Het ligt deels in Utah en deels in Wyoming. Neem de Panoramische Highway 191 en State Highway 44, via de plaatsen Rock Spring en Green River. Je komt als vanzelf langs het uitgestrekte en brede reservoir. Deze fantastische autoroute biedt diverse indrukwekkende, panoramische vergezichten op het stuwmeer met zijn blauwgroene water van de Green River en met de kleurrijke rotsen erom heen. De weg klimt met vele haarspeldbochten omhoog waar je diverse stopplaatsen tegenkomt om te genieten van fenomenale uitzichten. De uitzichten zijn zeer verrassend. Na elke bocht verandert het zicht op de Flaming George.Je klimt (lees rijdt) steeds verder omhoog. Er is altijd wel een plek waar je je auto veilig kunt parkeren en ademloos kunt staren naar dit fenomenaal uitzicht.Ik overdrijf niet! Je kijkt prachtig de diepte in, je staat hoog op de rand waar je steeds vanuit een ander standpunt de schoonheid van dit reservoir kunt aanschouwen. Een roadtrip die ik nooit meer vergeet.

'484873' door hansdewildt '484873' door hansdewildt

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Onwerkelijk !

hansdewildt

Als je de Bryce Canyon bezoekt, en wie wil dat niet, kan je een van de mooiste wandelingen maken die er is, namelijk de Navajo loop. Je daalt af en zie dan een onwerkelijk landschap van hoodoos, rotsen en natuurlijke bruggen. Zelfs grote bomen groeien er, al lijken ze erg klein. Je hebt het gevoel dat je in een ravijn belandt en voelt je zo ontzettend klein en nietig. Dit alles is door de natuur gevormd….hoe is het mogelijk. Indrukwekkend !

'495032' door PleunGroeneveld '495032' door PleunGroeneveld

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Amphitheater Bryce

PleunGroeneveld

Prachtig is het uitkijkpunt Amphitheater, het is zo mooi om dehoodoo's en de prachtige gekleurde rotsformaties te zien. Ook interessant is het om wat meer te weten te komen over hoe hoodoo's ontstaan. Hoodoos in Bryce Canyon worden gevormd door twee processen. Het eerste proces, vorstverwering, oefent vooral in de winter zijn invloed uit. Water sijpelt in kleine scheuren in de rots. Wanneer het water bevriest, zet het uit, waardoor de scheur groter wordt. Het ijs smelt, er loopt meer water in de scheur en het water bevriest weer. Scheuren kunnen op deze manier zo groot worden, dat er stukken rots afbreken. Dat is waar het tweede proces verder gaat: regen neemt de stukjes rots die zijn afgebroken door het vriezen en dooien van water in scheuren. De regen draagt ook bij aan de erosie van de rots doordat het wat zuur is. Kalksteen, waaruit hoodoos bestaan, lost daarin op. Deze processen hebben gezorgd voor het ontstaan van deze rotsformaties, maar zullen ook zorgen voor de afbraak ervan. In Bryce Canyon is de erosiesnelheid ongeveer 0,6-1,3 meter per 100 jaar. (Bron Wiki)

'485437' door MiekeDeHaas '485437' door MiekeDeHaas

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Kodachrome Basis N.M.

MiekeDeHaas

Eerst Kodachchrome bekeken en daarna door naar Brych Canyon. Dit is een prachtige weg. Je komt prachtige plaatjes tegen, allemaal gemaakt door moeder natuur.

'485739' door Peerderik '485739' door Peerderik

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Goosenecks State Park

Peerderik

Goosenecks, in Utah. De San Juan River, die ontspringt in Colorado, in de San Juan Mountains, heeft hier een diepe canyon gesneden. Het State Park biedt een spectaculair uitzicht op de zwanenhalzen van lei- en kalksteen. Met de bekende parken als Monument Valley en Valley of the gods in de buurt, wordt de meander vaak voorbij gereden, maar het is zeker een bezoek waard.

'487374' door NNancyJanssen '487374' door NNancyJanssen

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Stortbui

NNancyJanssen

In het Goosenecks State Park kronkelt de San Juan River 8 kilometer lang door het landschap wat dit plaatje oplevert. Bijzonder is dat je in de verte een enorme stortbui ziet hangen. Goosenecks State Park ligt in het zuiden van Utah, het ligt een half uurtje van Monument Valley vandaan. De toegang tot het park is kosteloos.

'516914' door hansdewildt '516914' door hansdewildt

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Navajo trail !

hansdewildt

Een foto van het begin van de wandeling van de Navajo loop trail in Bryce. Om een goede indruk van Bryce te krijgen is de Navajo Loop ideaal omdat je hier op een relatief korte wandeling een bijzonder hoge concentratie van de roze en oranje pilaren (de “hoodoos”) hebt. De route loopt langs een groep pilaren die Silent City wordt genoemd, en vervolgens langs Wall Street. Dit zijn rotsen die een muur van ruim 30 meter hoog vormen en voor een aangename koelte en welkome schaduw zorgen. Een van de mooiste wandelingen die je kunt maken in Amerika, vond ik.

'522722' door dirkjankralt '522722' door dirkjankralt

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Tower of Babel, Utah

dirkjankralt

Gelegen in het oosten van de staat Utah vind je Arches National Park, vlakbij de plaats Moab. De naam van het park duidt op het grote aantal bogen (arches) dat zich hier bevindt, maar er zijn ook veel andere indrukwekkende rotsformaties, zoals deze Tower of Babel. Deze kom je tegen als je de Arches Scenic Drive volgt. Het weer zat op deze dag niet heel erg mee, maar toch is dit relatief kleine park zeer de moeite waard.

'403565' door jorntgerritsen '403565' door jorntgerritsen

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

The wild wild west

jorntgerritsen

John Ford's point in Monument Valley, het reservaat van de Dineh (Navajo). De regisseur John Ford heeft in en rond Monument Valley maar liefst zeven bioscoopfilms gemaakt. Waaronder de beroemde western Stagecoach uit 1939. Hij had een favoriete plek, die tegenwoordig dan ook John Ford’s Point heet. Hier liet hij talloze indianen en de ‘cavalerie’ over de prairie galopperen, in een decor waar je u tegen zegt. Een beetje geluk hadden we wel, want toen we aankwamen stond precies op die rots een paard met indiaan. Deze Navajo liet zijn paard even uitrusten en een paar minuten later kwam hij weer terug. Hij verdient geld met zijn paard, want voor een paar dollar mag je op het paard zitten en een foto maken, wat we daarna ook nog gedaan hebben.

'514608' door hansdewildt '514608' door hansdewildt

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Het eerste licht !

hansdewildt

De eerste stralen zonlicht komen tussen de wolken tevoorschijn. De eerste contouren van de Bryce Canyon zijn nu voor ons te zien. Dat deze Canyon zo mooi zou zijn had ik niet verwacht. Door het tere licht lijken de hoodoos van glas..…

'461490' door ErwinenManon '461490' door ErwinenManon

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Once upon a time in..

ErwinenManon

In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw was Monument Valley het decor van de westernfilms. Ook de legendarische klassieker ‘Once upon a time in the west' is hier deels opgenomen. Hollywood blijft nog steeds gebruik maken van Monument Valley als filmlocatie: denk aan films als Thelma and Louise, Forrest Gump, Indiana Jones en Back to the future part 3. Monument Valley ligt op de grens van Arizona en Utah.