South Dakota foto's & tips

'489160' door neretslok '489160' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Presidenten in een...

neretslok

Tussen 1927 en 1941 hebben ruim 400 arbeiders onder leiding van Gutzon Borglum 18 meter hoge busten van George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln naast elkaar in de rotsen uitgehakt, 56 m breed. Het idee ontstond omdat het nodig werd gevonden dit inderdaad schitterende gebied toeristisch gezien wat leven in te blazen. En dat is gelukt. Wij vlogen met een helikopter over de Back Hills met als 1 van de hoogtepunt de vlucht vlak langs de presidenten. Zo kijk je er weer een beetje anders tegen aan!

'463045' door neretslok '463045' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Crazy Horse

neretslok

Met een helikopter zoeven we over de Black Hills. We komen langs het Crazy Horse Memorial. In 1939 werd de Pools-Amerikaanse beeldhouwer Korczak Ziolkowski door de Siouxleider Henry Standing Bear gevraagd een ontwerp te maken voor een monument ter ere van de negentiende-eeuwse Lakotaleider 'Crazy Horse'. Hij ontwierp een sculptuur van een galopperend paard met daarop Crazy Horse. Het zou moeten worden uitgehakt in een geschikte granietrots van Black Hills, een lengte krijgen van 195 meter en een hoogte van 172 meter en daarmee het grootste uit natuursteen gehouwen beeld ter wereld worden. Inmiddels is het hoofd af, er is 50 jaar aan gewerkt, de hoogte van het hoofd is 27 meter. Of het ooit afkomt?? We hebben vanuit de helikopter in ieder geval een indrukwekkend mooi zicht op Crazy Horse.

'517653' door Lione Kolsteren '517653' door Lione Kolsteren

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Custer State Park

Lione Kolsteren

‘ You’ll never know what you’ll see around the corner’ is een slogan die ik ergens las en die op Custer State Park slaat. En het klopt helemaal. Rijden door CSP is een spannende rit waarbij je je voortdurend verbaast over wat je na een volgende bocht weer tegenkomt. Er zijn drie routes te rijden in het park, ieder van ongeveer anderhalf uur: de wildlife loop, de needles highway en de iron mountain road. De wildlife loop is een waanzinnig mooie loop: aan weerszijden van de rustige weg zie je frisse, groene golvende weiden afgewisseld met bomenpartijen, grazende buffels, weidse landschappen. Rust. We rijden op ons gemak maar zoals zo vaak in dit deel van het land in de zomer, kan de atmosfeer de hitte niet meer aan: het wordt dreigend donker en even later vallen de eerste grote druppels vergezeld van stevige klappen onweer naar beneden.

'499369' door sidonius '499369' door sidonius

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Gele rotsformaties in

sidonius

Badlands in South Dakota was een extraatje in onze reis, we besloten er een omweg voor te maken en daar hebben we geen spijt van gehad! Wat een prachtig en bijzonder landschap. Ooit lag dit onder de zeebodem. De gele kleur komt doordat, na het wegtrekken van de zee, de achterblijvende modder werd blootgesteld aan de invloeden van het weer en aan de oppervlakte geel werd.

'441139' door Lione Kolsteren '441139' door Lione Kolsteren

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Badlands

Lione Kolsteren

Badlands NP ligt in het zuidwesten van South Dakota. Het is een bizar landschap met veel diepe kloven en rotsen, een maanlandschap, afgewisseld met het graslandschap van de prairie. Het heeft een eigen microklimaat. Zo is het er zomers nagenoeg altijd droog en minimaal dertig graden. Het is een fascinerend park. Toen wij er waren was het overal in de staat regenachtig. Ook in de Badlands kwamen zeer donkere dreigende wolken opzetten. Tot regen kwam het er niet.

'458960' door pensionado '458960' door pensionado

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

North by Northwest...

pensionado

Als tiener zag ik de inmiddels klassieke thriller "North by Northwest" van Alfred Hitchcock. Deze film maakte een onvergetelijke indruk op me. Een van de spannendste scenes was wel de achtervolging over de reusachtige gebeeldhouwde hoofden van vier presidenten op Mount Rushmore! Sindsdien bestond de wens om die plek ooit zelf te bezoeken. Ik moest 54 jaar wachten, maar heb die portretten tenslotte toch gezien tijdens onze fantastische rondreis door de Midwest van de Verenigde Staten. In werkelijkheid zijn ze nóg indrukwekkender dan op die film.

'458047' door Peerderik '458047' door Peerderik

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Window trail

Peerderik

De Window Trail in de Badlands is een van de vele Trails die de Badlands telt. Je hebt dan een mooi uitzicht over een ravijn en dit soort rotsen, die op zijn mooist zijn met een laag zonnetje erover.

'458989' door neretslok '458989' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

1984

neretslok

1984 is een film naar het gelijknamige boek van George Orwell over de totalitaire staat en hoe het gevaar dreigt dat - door de voortschrijdende technologie- de staat straks alles van haar burgers kan zien en zo hun leven compleet kunnen beheersen. Een bekende term uit film en boek is ' Big brother is watching you '. Daar doet mij deze foto aan denken: de eerste president van de USA, George Washington, kijkt - waar je ook loopt in deze prachtige omgeving van South Dakota - altijd op je neer. Algemeen: De route die je door het midden westen van de USA kunt afleggen om louter hoogtepunten te zien, noemden wij de Denver-Denver route. Start in Denver, aankomst in Denver; daar tussen 4000 km in ruim 20 dagen, we hebben van iedere kilometer genoten. Prachtige natuur, soms met geen pen te beschrijven zo mooi, en zeer vriendelijke mensen, gezellige stadjes waar alles te krijgen is en bijzonder goede wegen. Een roadtrip kun je hier rustig een feest noemen. De huurauto’s zijn goed, dat moet ook wel, want de Amerikaan wil hier een goede huurauto. Ook de motels onderweg voldoen prima. Alles is hier ingesteld op de ‘verwende’ bezoeker. Wat hij krijgt zijn cadeautjes van Moeder Natuur. De route loopt globaal gezien in een cirkel: Denver, noordwaarts de Rocky Mountains in – Estes Park-, noordwaarts naar Cheyenne, noordwaarts via Nebraska naar South Dakota – Custer (de 4 presidenten), Rapid City, Wall, Deadwood-, westwaarts naar Wyoming – Buffalo en Cody-, Yellowstone, zuidwaarts naar Grand Teton, -Jackson Hole- , zuidwaarts naar Utah –the Arches- en via Durango, Colorado oostwaarts naar Gunnison, Colorado Springs en Denver. We hebben bekende dingen gezien, maar zijn ook veel echte verrassingen tegen gekomen. We waren bijna drie weken in een prachtig ruig en nog redelijk onaangetast berggebied dat zijn weerga bijna niet kent.

'498526' door sidonius '498526' door sidonius

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Not bad in the...Badl

sidonius

Het Badlands National Park in de staat South Dakota is één van de nationale parken van de VS die wat mij betreft te weinig aandacht krijgt. Ik had er in ieder geval nog weinig over gehoord als bijzonder gebied, maar na onze afgelopen reis een ervaring rijker: een bezoek aan Badlands. Het is een geërodeerd gebied vol rotsformaties in vele vormen en kleuren waar je van de ene verbazing in de andere valt. De rotsen bevinden zich te midden van eindeloze prairies vol buffels en kuddes pikzwarte koeien. Tip: rijdt de Badlands Loop Road van 45 km (highway 240 en een deel van interstate 90) en je hoeft niets te missen. Je kunt er ook verschillende trails lopen in verschillende zwaartes en overnachten in de Cedar Pass Lodge als je er 's ochtends al vroeg bij wilt zijn. De lodge bevindt zich naast het Ben Reifel visitors centre bij de zuidoostelijke ingang van het park.

'494501' door neretslok '494501' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Slecht land

neretslok

In veel Amerikaanse en Canadese staten vind je wel Bad Lands, stukken land waarmee niet veel te beginnen valt. Met Badlands NP in South Dakota valt zeker niets mee te beginnen, en dat is maar goed ook. Dit is een oerlandschap dat vooral zo moet blijven: groene prairievlakten die diep worden doorsneden door kleurige rotsen, ravijnen en canyons, waarvan je de verschillende gekleurde lagen goed kunt zien. Als je in de buurt bent: niet overslaan, maar zeker een halve dag voor uittrekken!

'333565' door dreamer666 '333565' door dreamer666

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Spiegeltje

dreamer666

Heb al heel wat reflecties gezien maar dit was er toch eentje waarvan je kan zeggen dat hij bijna perfect was. Foto genomen in Custer State Park.

'491849' door neretslok '491849' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Badlands

neretslok

Ik heb al eens eerder wat van het kleine (maar o zo fijne) park Badlands laten zien. Op deze foto is goed te zien hoe dit maanlandschap van rotsen, ravijnen en valleien ineens oprijst uit het omringende vlakke groene land. Ook goed te zien zijn de verschillende lagen in het gesteente. Een oeroud landschap dus.....

'506684' door sidonius '506684' door sidonius

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Groen in de Badlands

sidonius

Badlands danken hun naam aan het feit dat het land zou zijn waar niets wil groeien en waar de mens 'dus' niets aan heeft. Deze foto van de Badlands in Southe Dakota bewijst hoe relatief dit is: er groeit wel degelijk iets groens. Kort gras en mos. Het maakt het landschap op die stukken wel war vriendelijker.

'499521' door sidonius '499521' door sidonius

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Prairiehond(je)

sidonius

Wat een grappige diertjes zijn de zogenoemde prairiehonden (prairiedog). Ze hebben niets van een hond, maar alles van een knaagdier en worden ook wel prairiemarmot genoemd. We zagen er honderden, of duizenden, in Custer State Park. Ze leven in holen en grote groepen. Toen ik ze voor het eerst zag dacht ik dat het kleine stokstaartjes waren: ze zitten kaarsrecht, nieuwsgierig om zich heen kijkend, en knabbelen aan grassprietjes.Volgens wikipedia is de soort familie van de eekhoorn. Ze worden 'dog' genoemd vanwege het blaffende geluid dat ze maken (zegt Wikipedia), maar ik vond het meer gepiep als van een knaagdier.

'498590' door sidonius '498590' door sidonius

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Bands of Time in...Ba

sidonius

Nog eentje uit de Badlands om te laten zien hoe verschillend het daar is qua vormen en kleuren. In dit gedeelte hebben de rotsen ´bands of time´. Het is bijna niet te geloven dat deze banden zijn ontstaan door mariene fossielen, oftewel: het land heeft regelmatig onder de zeebodem gelegen. De banden geven periodes van natte en droge tijden aan, miljoenen jaren geleden. Het zijn als het ware klimaatzones die in gekleurde banden worden weergegeven. Door erosie verdwijnen er weer lagen, waardoor fossielen worden gevonden. Er is een korte trail die hier zelfs naar genoemd is, de Fossil Exhibit Trail aan de westkant van het national park.

'533821' door Willemien '533821' door Willemien

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Prairielandschap

Willemien

Op weg naar de Badlands rijden we via een prachtige glooiende weg door de prairie. Een schitterend landschap dat echt niet verveeld door de prachtige kleuren van de verschillende soorten grassen en planten. En dan ook nog een regenboog die mooi kleurt bij het landschap.

'488917' door Lione Kolsteren '488917' door Lione Kolsteren

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Badlands

Lione Kolsteren

Een van de verrassendste natuurparken van de VS was voor mij (tot nu toe) Badlands in South Dakota. Deels een prairie met diep ingesloten kloven en woestijnachtige rotsen. Het lijkt nog het meeste op een andere planeet. Het heeft een eigen microklimaat: zomers loeiheet en 's winters venijnig koud. Hier kun je uren rondrijden en wandelen en je blijven verbazen. En dat allemaal voor niks!

'494968' door neretslok '494968' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Slapende buffel?

neretslok

Toen ik deze foto nam, kneep deze buffalo net een oogje toe, zo te zien. Of misschien wel een heel klein dutje? Tja, van de hele dag staan op de prairie kun je ook wel eens moe worden! De route die je door het midden westen van de USA kunt afleggen om louter hoogtepunten te zien, noemden wij de Denver-Denver route. Start in Denver, aankomst in Denver; daar tussen 4000 km in ruim 20 dagen, we hebben van iedere kilometer genoten. Prachtige natuur, soms met geen pen te beschrijven zo mooi, en zeer vriendelijke mensen, gezellige stadjes waar alles te krijgen is en bijzonder goede wegen. Een roadtrip kun je hier rustig een feest noemen. De huurauto’s zijn goed, dat moet ook wel, want de Amerikaan wil hier een goede huurauto. Ook de motels onderweg voldoen prima. Alles is hier ingesteld op de ‘verwende’ bezoeker. Wat hij krijgt zijn cadeautjes van Moeder Natuur. De route loopt globaal gezien in een cirkel: Denver, noordwaarts de Rocky Mountains in – Estes Park-, noordwaarts naar Cheyenne, noordwaarts via Nebraska naar South Dakota – Custer (de 4 presidenten), Rapid City, Wall, Deadwood-, westwaarts naar Wyoming – Buffalo en Cody-, Yellowstone, zuidwaarts naar Grand Teton, -Jackson Hole- , zuidwaarts naar Utah –the Arches- en via Durango, Colorado oostwaarts naar Gunnison, Colorado Springs en Denver. We hebben bekende dingen gezien, maar zijn ook veel echte verrassingen tegen gekomen. We waren bijna drie weken in een prachtig ruig en nog redelijk onaangetast berggebied dat zijn weerga bijna niet kent.

'495006' door neretslok '495006' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Met een heli over de.

neretslok

Rijdend van Mount Rushmore naar Custer zag ik een bordje ' Helicopter flights'. Ik trapte instinctmatig op de rem, kon nog net de afslag nemen en stopte op de parkeerplaats. Lione en ik keken elkaar aan: " Zo'n kans laten wij toch nog lopen?'. Een half uur later zaten we in de lucht. Beneden ons het prachtige landschap, kuddes buffels, rotsen, kloven, heuvels. Genieten, en knippen natuurlijk!!! De route die je door het midden westen van de USA kunt afleggen om louter hoogtepunten te zien, noemden wij de Denver-Denver route. Start in Denver, aankomst in Denver; daar tussen 4000 km in ruim 20 dagen, we hebben van iedere kilometer genoten. Prachtige natuur, soms met geen pen te beschrijven zo mooi, en zeer vriendelijke mensen, gezellige stadjes waar alles te krijgen is en bijzonder goede wegen. Een roadtrip kun je hier rustig een feest noemen. De huurauto’s zijn goed, dat moet ook wel, want de Amerikaan wil hier een goede huurauto. Ook de motels onderweg voldoen prima. Alles is hier ingesteld op de ‘verwende’ bezoeker. Wat hij krijgt zijn cadeautjes van Moeder Natuur. De route loopt globaal gezien in een cirkel: Denver, noordwaarts de Rocky Mountains in – Estes Park-, noordwaarts naar Cheyenne, noordwaarts via Nebraska naar South Dakota – Custer (de 4 presidenten), Rapid City, Wall, Deadwood-, westwaarts naar Wyoming – Buffalo en Cody-, Yellowstone, zuidwaarts naar Grand Teton, -Jackson Hole- , zuidwaarts naar Utah –the Arches- en via Durango, Colorado oostwaarts naar Gunnison, Colorado Springs en Denver. We hebben bekende dingen gezien, maar zijn ook veel echte verrassingen tegen gekomen. We waren bijna drie weken in een prachtig ruig en nog redelijk onaangetast berggebied dat zijn weerga bijna niet kent.

'486287' door neretslok '486287' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Twee van de vier

neretslok

In Mount Rushmore hebben 400 arbeiders 14 jaar lang (van 1927 tot 1941) de hoofden van vier presidenten uitgehakt en gebeiteld. Op de foto een close-up van de twee meest rechtse presidenten (althans rechts als je er als bezoeker tegenaan kijkt): Roosevelt en Lincoln.

'457490' door neretslok '457490' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Buffels

neretslok

In de Black Hills, het uiterste zuidwesten van de staat South Dakota, voeren buffels de boventoon. Overal zie je ze, in de groene golvende graslanden maar ook in de steden. Zoals hier in het stadje Custer.

'500502' door sidonius '500502' door sidonius

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Crazy Horse

sidonius

Het monument met de vier presidenten (Mount Rushmore) is heel bekend, maar van Crazy Horse had ik vóór onze reis nog niet gehoord. Het Crazy Horse Memorial is het antwoord van de Native Americans op Mount Rushmore. Zij waren verbolgen over het feit dat er een groots monument werd gebouwd op hun heilige grond. Crazy Horse is één van hun vroegere leiders. Nu is alleen het hoofd klaar, de rest is wel afgetekend in de rots. Het moet Crazy Horse te paard worden met wapperende haren. Het monument moet 172 meter hoog worden, en zou dan het grootste beeldhouwwerk ter wereld zijn. Of het ooit zover komt is de vraag.... (de opdracht is al in 1948 gegeven, het is een heel verhaal...). Entree 15 dollar per auto, plus nog 5 dollar p.p. voor een busrit tot vlak bij de rots. Als je naar Mount Rushmore gaat mag je Crazy Horse eigenlijk niet overslaan. Ingang aan highway 89 iets ten noorden van Custer. Er is een mooi museum bij waar je van alles aan de weet komt over de geschiedenis en het bouw (hak)proces.

'541339' door marcvankessel '541339' door marcvankessel

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Crown jewel

marcvankessel

Sylvan lake wordt gezien als het kroonjuweel van Custer State park in de Black Hills (officiele benaming) Het is een kunstmatig meer dat in 1884 is ontstaan als gevolg van de Sunday Gluch dam. Het is een zeer geliefde plek bij de locals (vissen, bbq, chillen) en de populairste plek in de Black Hills om te trouwen. En inderdaad, toen wij er waren waren ze de voorbereidingen aan het treffen voor een trouwpartij. Gelukkig hebben we ongestoord om het meer kunnen wandelen en waren we al weer weg voordat de bruidstaart aangesneden werd.

'442563' door Lione Kolsteren '442563' door Lione Kolsteren

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Badlands

Lione Kolsteren

Badlands in South Dakota heet niet voor niets zo. Het is een bijna buitenaards landschap, mooi gekleurde rotsen, kloven en spleten afgewisseld door groen grasland. Deze foto zou je eigenlijk even moeten vergroten: in het midden en bovenin links zie je de weg door het park lopen met de mini auto's. Er was regen en onweer op komst, vandaar de bijna blauwgrijze lucht, die een mooi contrast vormt met de aardtinten van het landschap