Gebaand paadje.....of toch niet?

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Gebaand paadje.....of toch niet?'
Was hier op 2018-10-15 Gepost op: 6 reacties.

Ik word al heel lang geplaagd door een dilemma. Wat is nu precies de definitie van een gebaand paadje? Dit dilemma heeft deze laatste week nog een vlucht genomen sinds ik na lange tijd ben ‘heringetreden’ op deze site. Bij het plaatsen van een foto, wordt namelijk verwacht dat ik een eerlijke keuze maak wat de ‘Columbus-factor’ is van de bestemming die ik heb bezocht….. en dat valt nog niet altijd mee. Eerlijk is eerlijk……graag zou ik gezien willen worden als een avontuurlijke reiziger die het liefst op plekken komt waar weinig andere toeristen komen, die zich onderdompelt in het lokale leven, stoere trekkings maakt in afgelegen berggebieden, kampeert in haar zelf meegebrachte tentje op een bijzondere plek in de natuur of op een Community Campsite en kookt op een kampvuurtje met ingrediënten die op de lokale markt zijn ingeslagen. Nou bijna dan…. vaak kijken we toch stiekem of we niet ergens een gaspitje op de kop kunnen tikken om onze brouwsels op te maken. 

Maar in alle eerlijkheid reizen óók wij wel eens af naar bestemmingen die we aanvankelijk definiëren als toeristische trekpleisters. Al was het alleen maar om de simpele reden dat we – om het in Coronataal te duiden – wij niet altijd hele diepe zakken hebben. Zo kun je gebaande paden ook gemakkelijk bereizen met een goedkoop huurautootje i.p.v. een peperdure 4x4….. ik hoor je denken: de avontuurlijke reiziger reist met het openbaar vervoer en staat te liften langs de kant van de weg. Helemaal waar! Maar soms is het gewoon heel fijn dat je overal kan stoppen waar je wil en je je tent (met lekkere dikke matjes!) achterin je auto kan gooien….. Als we voor een dergelijke bestemming kiezen, dan doen we er alles aan om hordes toeristen zoveel mogelijk te vermijden door voor dag en dauw een wandeling starten, een onbekende uithoek van een bekend park te bezoeken, af en toe eens een lokale lifter mee te nemen of door te reizen buiten het populaire seizoen…..en dan voelen gebaande paadjes al veel minder belopen. En als het dan toch tot een confrontatie komt, dan kan ik me altijd verschuilen achter het feit dat het buiten mijn eigen wil gebeurde (pa en ma: dat reisje naar Parijs was supergezellig, maar die boottocht op de Seine met honderden mensen die duizenden selfies hebben genomen in 1 uurtje…..dat was misschien toch iets te veel van het goede:).

Toch blijft het lastig, want óók ik word getriggerd om bepaalde plekken te bezoeken omdat ik lekker wordt gemaakt met fantastisch mooie plaatjes. Deze site staat er vol van…..wat leidt tot meer mensen die frequenter gaan reizen en waardoor ongebaande paadjes vanzelf meer ontdekt gaan worden door anderen. Is dat erg? Tja, daar zijn genoeg voor- en nadelen bij te bedenken – wellicht iets voor een toekomstige blog.

Voor nu ga ik me maar eens bedenken op welk paadje ik binnenkort mijn zakken ga vullen met nieuw onvergetelijk reiskapitaal.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Gebaand paadje.....of toch niet?

Gebaand paadje.....of toch niet?

Gebaand paadje.....of toch niet?

Gebaand paadje.....of toch niet?

Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
 

6 reactie(s) bij "Gebaand paadje.....of toch niet?"

 • profile image comment

  Mooi geschreven en goede stof tot nadenken. Een juiste mix van hoogtepunten (met meer mensen omdat het nou eenmaal een bijzondere plek is) en dat onontdekte plakje dat je helemaal voor je alleen hebt geeft voor ons een mooie balans. En gelukkig zijn er toch nog veel plekjes die de moeite waard zijn, maar toch rustig.

  Door barga • geplaatst op 2020-08-02 07:32:00
 • profile image comment

  Tja, ik snap je wel. Maar hoeveel écht onontdekte plekjes denk je zelf nog te kunnen vinden? En drukte is ook niet m'n favoriet, maar meestal is een toeristische plek ook wel toeristisch omdat er iets te zien is dat de moeite waard is...

  Door Elleke • geplaatst op 2020-07-14 09:09:00
 • profile image comment

  Mooi geschreven blog die me aan het denken zet. Vaak zijn juist de gebaande paden op een rustig moment het hoogtepunt van een reis.

  Door agrotewal • geplaatst op 2020-07-14 08:13:57
 • profile image comment

  Je kunt overal genieten, ook als 'iedereen' er al geweest is. Eeen eerte keer vergeet je nooit.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2020-07-12 19:32:21
 • profile image comment

  Je gaat toch op reis omdat je iets wilt zien, ontdekken of beleven? Niet omdat je zo nodig de trend moet volgen. En soms sta je dan met vele andere van een toeristische trekpleister te kijken en het volgende moment zit je op een leeg strandje met zonsondergang met een koud biertje (of iets anders) in je hand. Die variatie vind ik persoonlijk het mooiste van reizen.

  Door aticketto • geplaatst op 2020-07-11 11:39:29
 • profile image comment

  Wat een mooie filosofische bespiegeling ...

  Door Bowral • geplaatst op 2020-07-11 11:38:13

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.