New York City

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

New York City image

West Side Story

New York City
Verenigde Staten
Awesomemore

West Side Story

Het is een West Side Story. Een strijd tussen twee groepen vol liefde, haat en dreiging. Een New York’s verhaal met een climax die je laat huilen. Van vreugde.

Het verhaal begint in 1934 . In hetzelfde decennium waarin een zekere meneer Cohen sr. snoepwinkel Economy Candy opent aan de andere kant van de stad, trekt een trein haar eerste spoor over de West Side Line van de New York Central Railroad. Vele zouden volgen. Wagon na wagon vol landbouwproducten, vlees en post het Meatpacking District insleurend.

Zesenveertig jaar lang keken de treinen neer op de New Yorkers die hun leven sleten onder de ijzeren bogen van het verhoogde spoor. Maar langzaam veranderde de stad. Ze leek stuivertje te wisselen met het zware leven van haar burgers. De stad trok een grimmige jas van ontbering aan, terwijl haar burgers hun leven van armoede verruilden voor de opgepoetste welvaart van de voorsteden. New York werd Sin City. Donker en roestig, net als de sporen van de verlaten West Side Line .

Jarenlang bleef het anderhalve mijl lange verhoogde spoor tussen Gansevoort en West 34th Street alleen. Een weeskind. Ze werd oud zonder liefde, zonder dat er iemand geïnteresseerd was in haar schoonheid en geschiedenis. Niemand luisterde er meer naar haar verhalen. Er restten slechts planten, ratten en schaduwen van het verleden. Het spoor werd alleen nog maar omarmd door zwaartekracht en tijd.

Maar na bijna 20 jaren van verwaarlozing draaiden de ogen van de stad weer in haar richting. Werd het bruine ijzer gevangen in een warme blik. De veranderde stad was weer in staat om van haar geschiedenis te houden. New York begon te begrijpen dat een toekomst kan worden gebouwd op het fundament van het verleden. Ze had wel hulp nodig om dit te zien. Hulp die arriveerde in 1999 in de gedaante(n) van twee buurtbewoners, Joshua David en Robert Hammond.

Met de dreiging van sloop van de oude spoorlijn boven hun hoofd, richtten Robert en Joshua de Friends of the High Line op. Al snel leek het alsof iedere plant die na het passeren van de laatste trein op de High Line was gegroeid, vrienden had gemaakt met ten minste 1 New Yorker. Friends arriveerden met tientallen, honderden, duizenden.

Met inspanning, strijd, liefde, kameraadschap en hard werken maakten al deze vrienden het onmogelijke mogelijk. Ze maakten geschiedenis van industrieel erfgoed. Schilderden een groene glimlach op New York’s betonnen gezicht. In juni 2009 opende het eerste stuk nieuwe openbare ruimte. Boven de drukke straten van de stad, met uitzicht op de Hudson en de skyline konden New Yorkers ademen tussen de prachtige perken van de Nederlander Piet Oudolf. In juni 2011 volgde het tweede deel tussen West 20th Street en West 30th Street en de vrienden zetten nu alles op alles om een derde deel toe te kunnen voegen aan wat is uitgegroeid tot een van New York's meest geliefde en bijzondere parken .

De High Line is een West Side Story die even mooi is als zijn muzikale tegenhanger. Het enige verschil: een happy end.

De High Line
New York City, Verenigde Staten

Begin / Einde: Gansevoort Straat
Begin / Einde: West 30th Street ( lift )
Lift : 14th Street | West 16th Street | 23rd Street
Andere ingangen : West 18th Street | West 20th Street | West 26th Street | West 28th Street

Openingstijden :
Zomer : dagelijks 7:00-23:00
Winter : dagelijks 7:00-19:00

W : www.thehighline.org

Foto's

69b50.jpg
69b50.jpg
Awesomemore
c4840.jpg
c4840.jpg
Awesomemore
c4840.jpg
c4840.jpg
Awesomemore
b8884.jpg
b8884.jpg
Awesomemore
b8884.jpg
b8884.jpg
Awesomemore