New York City

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ellis Island

New York City,
Verenigde Staten


Ellis Island is een kunstmatig eiland in de haven van New York. Het deed tussen 1892 en 1954 dienst als immigratie-eiland; er zijn in die periode zo'n 12 miljoen immigranten aan wal gegaan voor de immigrantencontrole, alvorens ze de Verenigde Staten binnen mochten komen. Deze controle bestond naast het registreren van gegevens waar iemand vandaan kwam en wat zijn beroep was, ook uit een medische controle. Als bleek dat iemand aan een ernstige chronische of psychische ziekte leed, of een crimineel verleden had, werd de toegang ontzegd. Daarom werd het eiland ook wel "Island of Tears" genoemd.De hele inspectie duurde zo'n 3-5 uur, als er geen bijzonderheden waren. Deze vond plaats in de Grote Hal, die je op de foto ziet.

Vroeger heette Ellis Island Oyster Island, vanwege de grote hoeveelheden oesterbanken die er waren. Door landaanwinningsprojecten verdween deze bron van oesters.

Ellis Island is nu een museum, en is te bezoeken in combinatie met het Statue of Liberty. Neem genoeg tijd voor het bezoek aan Ellis Island, het is vrij groot en er is veel interessante informatie.