Winnaar stedentrip New York blikt terug image
REDACTIE

Winnaar stedentrip New York blikt terug

Begin dit jaar loofden Columbus Travel en NBBS Reizen een stedentrip uit naar New York. Prijswinnaar Dennis Wierenga en zijn vrouw gingen op pad en deden er onuitwisbare indrukken op.



Het bruist van het leven op een van de vele New Yorkse metrostations. Foto: Reisreporter Dennis Wierenga (© Columbus Travel 2015)

 

Tien dagen lang doorkruisten Dennis en zijn vrouw de Amerikaanse metropool. Met name de achtergrond van Dennis in sociale geografie en liefde voor fietsen leidden tot bijzondere ervaringen. Dennis blikte met ons terug.

 

Waarom deed je mee aan onze prijsvraag? “Ik zat in die tijd veel op de website van Columbus Travel en zag de prijsvraag, die in het teken stond van Aziatische fietsonderdelen, voorbijkomen.” De keuze om mee te doen was snel gemaakt. Toch was het moment van de waarheid voor Dennis en zijn vrouw een aangename verassing, want Dennis was de prijsvraag alweer bijna vergeten. “Het zat niet meer in mijn hoofd en ik had er al een tijdje niet aan gedacht, totdat ik jullie mailtje zag …”

 

Heeft New York je altijd al gefascineerd? “Hoewel ik nog nooit in Noord-Amerika, en dus ook niet in New York ben geweest, wist ik uiteraard van de omvang van de stad. Als sociaal geograaf interesseer ik me voor stedelijke gebieden. New York, met al zijn hoogbouw, past natuurlijk perfect in dat plaatje. Bovendien trekt de geschiedenis van deze wereldstad me aan. Te bedenken dat de Nederlanders het er ooit voor het zeggen hadden.”

 

Na een lange reis stap je uit het metrostation in Manhattan. Je kijkt om je heen. Wat zie je? “Op de weg naar het hotel konden we het niet laten om buiten het treinstation Penn Station, gelegen in het hart van Manhattan, een kijkje te nemen. Je ziet alleen maar hoogbouw. Ontzettend indrukwekkend. En natuurlijk valt de drukte op. Zo kwamen we plots terecht bij Madison Square Garden, het stadion waar op dat moment de ijshockeyfinale van de Stanley Cup plaatsvond. Wat een gekte!”

 

Dennis en zijn vrouw zijn fervent fietsers. Ruim voor de vertrekdatum naar New York stuitten ze op de ‘Five Boro Bike Tour’ die zou plaatsvinden tijdens hun trip. De Tour leidt het peloton jaarlijks langs de vijf districten van New York. Met zijn 65 kilometer is de tocht niet weggelegd voor de gemiddelde toerist.

 

Dennis en zijn vrouw poseren voor de camera na het uitrijden van de Five Boro Bike Tour. Foto: Reisreporter Dennis Wierenga (© Columbus Travel 2015)

 

Het fietsen van de Five Boro Bike Tour is een bijzondere manier om de stad te ontdekken. Gaf het je de kans om New York van een andere kant te zien? “Jazeker. Pas als je door een wijk als Harlem komt merk je dat Manhattan zó is opgeknapt dat er geen slechte buurten meer zijn. In Queens fiets je vervolgens langs de East River waar het voelt als ‘suburbia’. Houten huizen met tuintjes en een hekje eromheen. Dat had ik niet verwacht. Althans, niet zó dicht bij het centrum van de stad. De mensen hebben er toch redelijk wat ruimte.”

 

Jullie hebben veel ondernomen. Welk gevoel overheerste op de terugweg? Was je vermoeid of barstte je van de energie? “We hebben ontzettend veel gedaan. Natuurlijk ben je dan vermoeid, maar de tijd was geweldig en de nieuwe indrukken talloos!”