Monterey

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wilde orka's

Monterey,
Verenigde Staten


Gister avond heb ik (via Zoom) kennis gemaakt met Ingrid Visser, Marine bioloog en dé expert op het gebied van orka's. Voor mij een heldin. Ingrid zet zich om de wilde orka populaties overal ter wereld op peil te houden en gaat de strijd aan met Seaworld tegen orka's in gevangenschap. Zo zet Ingrid zich nog steeds in om orka Morgan, de gestrande orka in 2010 in Nederland, uit gevangenschap te halen en terug te brengen naar haar familie in Noorwegen.

Ik heb nu 4x wilde orka's gezien in Canada en Amerika. En al pratende met Ingrid realiseer ik mij nog meer hoe waardevol deze ontmoetingen waren.
De meeste mensen zien orka's in gevangenschap bij Seaworld. Mijn oproep is om deze parken te boycotten, want een orka hoort niet in gevangenschap! Ze zijn daar diep ongelukkig en laten gedragingen zien van agressie die je bij wilde orka's niet ziet.

Ga net als ik op whale watch safari en ontmoet orka's in het wild. Je betaling draagt dan vaak ook meteen bij aan gedegen onderzoek bij de wilde orka populatie. En je leert over het natuurlijke gedrag van deze dieren.
Deze foto is gemaakt in Monterey Bay Californie. Hier zie je voornamelijk humpback whales (zomer) en grey whales (winter). En af en toe orka's. Andere plekken om goed orka's in het wild te zien is op Vancouver Island (Campbell River). Ik kan je dan Eagle eye adventures aanraden, met de Nederlandse eigenaar Jos.