Hawaï

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hawaï image

Verkennen en genieten van het eiland Oahu, Hawai'i

Hawaï
Verenigde Staten
Nalukai

Verkennen en genieten van het eiland Oahu, Hawai'i

Aloha au i Hawai`i! (Ik hou van Hawaï)

Eindelijk. Na al die jaren er van gedroomd te hebben, ging ik naar één van de mooiste eilanden in de Noord Pacific:
Oahu, Hawaï.

Hawaï bestaat uit 132 eilanden, waarvan Oahu het derde eiland in grootte is. Oahu is gevormd door de uitbarsting van de twee vulkanen Wai'anae en Ko'olau. Dit heeft geleid tot een adembenemend landschap waarbij de Wai’anae Mountains en de Ko’olau Range de ruggengraat vormen, omringd door tropische stranden en een heldere, blauwgroene zee. Naast deze geweldige natuur biedt Oahu veel bezienswaardigheden en mogelijkheden tot activiteiten. Genoeg te doen dus!

Na een warm welkom, met een Lei krans gemaakt van echte Hibiscus bloemen, werd ik door mijn vrienden meegenomen naar hun huis in de hoofdstad Honolulu. Honolulu is een moderne stad, met veel historische gebouwen, winkelcentra en parken, die zich uitstrekt langs de zuidkust van het eiland. Vanuit het huis op de heuvel kon ik genieten van een prachtig uitzicht op de stad, Diamond Head and Punch Bowl (twee slapende vulkanen) en de rest van de omgeving. Na een heerlijke maaltijd die mij deed watertanden (‘broke da mout’ op zijn Hawaiiaans) ben ik snel onder de lakens gekropen. Klaar voor het avontuur!

Vrijdag, dag `ekahi’ (dag 1), begon goed! Op het programma stond een wandeling in Maunawili, gelegen aan de Windward kust. Het pad loopt door een tropisch regenwoud, waar allerlei exotische planten en bomensoorten groeien. Eén daarvan is de Koa boom, waarvan het hout traditioneel werd gebruikt voor het maken van Polynesische kano’s. Je vindt er van alles; van bananen tot passievruchten, papaja, mango’s en koffiebonen. Een lekker tussendoortje hangt er gewoon voor het grijpen! Vooral de bloemen op Hawaii zijn erg indrukwekkend met hun intense kleuren en bijzondere vormen: van puntige knaloranje stekels, paars met roze bananenbloemen, tot gele en blauwe Hibiscus bloemen en nog veel meer. Het pad leidt naar een waterval, die 25 meter naar beneden stort in een klein watertje waar je in kan zwemmen. Een nabijgelegen rots geeft je de mogelijkheid om in het water springen. Als je wat avontuurlijker bent, kun je ook springen van de rots die ongeveer 15 meter hoger ligt.

Na deze mooie wandeling werd het tijd om de surf (nalu) te gaan bekijken. Ik ga regelmatig hier in Nederland, in de koude grillige en rommelige Noordzee, dus je kan je misschien wel voorstellen dat ik stond te popelen om in het heldere, warme maar verfrissende water te springen. De keuze viel op Waikiki. Hier vind je luxe hotels, een uitbundig uitgaansleven, en vele winkels met leuke souvenirtjes. De straten lopen vol met toeristen, vooral vanuit het vastenland van de Verenigde staten en Canada. Voor mij was het iets te toeristisch. Echter, de golven waren ontzettend fijn: klein maar krachtig,en mooie lijnen. Een goede plek om surfen te leren! Boards zijn te huur op het strand, en surfleraren ook! Ga voordat je in de zee gaat nog even langs Duke’s Statue. Duke Paoa Kahanamoku introduceerde het surfen als sport aan de rest van de wereld. Hang een bloemenkrans om zijn nek: dat brengt geluk!

Het weekend bestond uit surfen (Waikiki, Diamond Head, Ala Moana), relaxen, lekker eten en het bezoeken van markten. Ga op zaterdag naar de Kapiolani Community College Farmer’s Market bij Diamond Head. Daar vind je locale delicatessen en producten, zoals fruit, groenten, vis en andere zeedieren, verse broden, zelfgemaakte pasta, exotische jam en nog veel meer. Zondag zijn we naar de vlooienmarkt bij het stadion geweest. Deze is elke dag open. Hier vind je meer, én originelere souvenirs. De markt is erg groot dus neem er de tijd voor. Het weekend eindigde met een van de mooiste zonsondergangen die ik ooit heb gezien. De kleuren waren zo intens, en zó ontzettend mooi! Niet te beschrijven! Zie daarom ook de foto die ik heb toegevoegd.

Maandag gingen we eindelijk naar North Shore! North Shore is definitief mijn favoriete deel van het eiland! We hebben regelmatig onze auto aan de kant gezet om de kleine dorpjes en stranden beter te bekijken. De eerste stop was Haleiwa. Een klein, laid-back dorpje, met veel kleine gezellige winkeltjes en enkele koffie tentjes. Daarna volgde Waimea, waar de avontuurlijke tourist zich lekker uit kan leven bij de jumping-rock. Voor lunch verse ananas gegeten, gekocht van een oud mannetje met een kraampje langs de weg. Nog nooit zo’n lekkere, goede (ono) ananas op! Gesnorkeld in Shark’s cove, en na lang, tevergeefs zoeken naar het schildpaddenstrand Laniakea, hebben we gezwommen en gezond op Sunset Beach, en genoten van goede leven. Dinsdag weer op pad om de rest van het eiland te verkennen. De wegen zijn ontzettend goed begaanbaar. De weg rond het eiland brengt je naar verschillende schitterende uitzichten. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) was het beklimmen van Koko Head. De klim was pittig maar zeker de moeite waard. Bovenop heb je namelijk een 360 graden uitzicht op Oahu. ‘s Avonds een strandfeestje bij volle maan, met een kampvuur en muziek. Zeker weer een geslaagde dag!

Woensdag zijn we gaan snorkelen in Hanauma Bay. Eén van de mooiste baaien die ik ooit heb gezien. Het is zeer toeristisch, dus als je dit liever niet hebt raad ik je aan om hier niet heen te gaan of anders 's avonds een kijkje te nemen (night snorkling) als het wat rustiger is. Er wordt entree gevraagd, en een instructie video getoond voordat men het strand op mag. Dit ter behoud van de natuur. Er zwemmen kleurrijke vissen rond, en het koraal groeit nu nog volop. Het zou enorm zonde zijn als dat verdwijnt. Helaas heb ik geen schildpad gezien (waar ik al heel de week opzoek naar was!), maar een vriend van mij wel. Moet ik toch nog een keertje terug!

Het einde van mijn vakantie in Hawaï naderde, en de laatste dag heb ik doorgebracht in Waikiki. Lekker surfend, zonnend en dromend over een leven in Hawaï. Uiteindelijk toch maar mijn vliegtuig gepakt, terug naar mijn stageplek: Vancouver, Canada, dat was ook niet zo verkeerd ;).

Aloha!

Foto's

76d9f.jpg
76d9f.jpg
Nalukai
ca8db.jpg
ca8db.jpg
Nalukai
e2aac.jpg
e2aac.jpg
Nalukai