Florida

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Florida image

Zwemmen met zeekoeien!

Florida
Verenigde Staten
Travel67

Zwemmen met zeekoeien!

Crystal River is een stadje aan de prachtige westkust van Florida en is vooral bekend om de Zeekoeien of Manatees zoals de Amerikanen ze noemen. De zeekoeien komen in de winterperiode met grote aantallen naar de warme bronnen in de nabijheid van Crystal River. Om ze te kunnen bekijken moet je vroeg in de ochtend zijn omdat dan deze dieren het meest actief zijn. In het nabij gelegen Homosassa Springs Wildlife State Park kun je zeekoeien bekijken die gewond zijn geraakt en in het park worden verzorgd totdat ze weer vrij worden gelaten.
Omdat wij vandaag ook manatees gaan kijken melden we ons om 6.30 uur in de haven voor captain Mike's Manatee tour. Dankzij de vele regen van gisteren is het mistig en het ziet er niet naar uit dat het nog zoning gaat worden. Bij binnenkomst krijg je de gelegenheid om jezelf te persen in een duikpak. Want we gaan vandaag het water in om te zwemmen met de zeekoeien.

Het duikpak is vooral bedoeld om je te beschermen tegen het koude water. Na het omkleden krijgen we met z’n allen een tweetal video’s te zien over het zwemmen bij Manatees. De manatees zijn een beschermde diersoort. Je mag wel met ze zwemmen en eventueel aanraken met een open en vlakke hand. In de video wordt duidelijk gemaakt dat je ze niet mag vasthouden, niet mag opjagen en zeker niet mag opzoeken in de beschermde gebieden. De beschermde gebieden zijn afgezet met boeien.

Rond 7.00 uur vetrekken we met een tweetal boten. Op onze boot een aantal mensen die niet gaan zwemmen maar de Manatees vanaf de boot willen observeren. Een groep van ongeveer 8 personen wil ook daadwerkelijk te water gaan. Bij de eerste locatie gaan we met z’n allen op zoek naar de Manatees. Maar al snel blijkt dat ze vandaag niet op deze plek te vinden zijn. Wel aan aantal grote vissen en een slang! Deze slang zwemt plotseling met ons mee in het water. Bij terugkomst op de boot geeft Mike aan dat het een niet giftige soort is.

Nadat iedereen weer aan boord is zoeken we in de haven nog naar Manatees. Maar omdat dat niet het gewenste resultaat oplevert wijkt Captain Mike uit naar een “vaste locatie”. Op onze tocht naar deze locatie warden we vergezeld door een dolfijn die voor de boot uit zwemt. Bij de “vaste” locatie liggen nog 6 tot 8 boten. Hier is een beschermd gebied waar de Manatees niet gestoord mogen worden. Maar je kunt ze vanaf de boeien goed zien liggen. Na een tijdje beginnen een aantal weg te zwemmen. Ze zwemmen als je geluk hebt vlakbij je langs in een rustig tempo. Je kunt dan je hand op de rug leggen en je voelt de modder er vanaf schuiven! Een prachtig gevoel om deze koeien aan te mogen raken. Hoewel ze nog behoorlijk groot zijn, zijn ze totaal niet gevaarlijk. Ze eten net als echte koeien vooral gras. De tijd vliegt voorbij en even na 10 uur zijn we weer terug in de haven.

Foto's

da022.jpg
da022.jpg
Travel67
f23f2.jpg
f23f2.jpg
Travel67
cd78c.jpg
cd78c.jpg
Travel67