Death Valley

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Death Valley image

Death Valley

Death Valley
Verenigde Staten
ErwinenManon

Obama care

We verbleven in een klein oud kamertje in een motel in de omgeving van Death valley. Ondanks dat de kamer niet veel bijzonders was en eigenlijk geen verdere uitleg nodig had, liep de oude man toch met ons mee. 10 minuten lang kregen wij uitleg over een kamertje van 8 vierkante meter. De rode kraan in de douche was voor warm water, de blauwe kraan voor koud water, en als de douchebak bijna overstroomd dan is het tijd om te stoppen met douchen, de afvoer was niet helemaal goed.Zodra we ook maar even op ons terras (met verbluffend uitzicht op de parkeerplaats) zaten kwam de oude man vrijwel direct een praatje maken, maar vervelend was het nooit. De oude man had goede humor, had verstand van bier en wist het cliché beeld van Nederlanders te omschrijven. Na het zoveelste gesprek werden de onderwerpen wat serieuzer. We kwamen te weten dat hij in Berlijn heeft gewoond en gewerkt, dat hij zijn vrouw in Berlijn heeft ontmoet en dat ze op jonge leeftijd trouwden en kinderen kregen.

Wij waren al een tijdje nieuwsgierig naar zijn leeftijd, we dachten dat hij de eigenaar van dit verpauperde motel was en dat hij, mede door zijn hoge leeftijd, het runnen van een hotel niet meer aankon. Toen de oude man weer eens langs liep begonnen we dus zelf maar een gesprek. Toen we uiteindelijk vroegen hoe het met zijn pensioen zat, vertelde hij dat zijn vrouw ernstig ziek was geweest. De operatie en zorgkosten bedroegen meer dan $200.000. De man en zijn vrouw hadden geen zorgverzekering afgesloten, dit was voor hun onbetaalbaar geweest.

De vrouw werd gelukkig wel geopereerd maar die 2 ton moest betaalt worden. Maandenlang zaten de schuldeisers achter hem aan, overdag stonden ze voor zijn deur en s ’nachts belde ze hem wakker.

Met de hulp van een advocaat is er een betalingsregeling getroffen, ze wonen nu in een caravan en elke maand staat hij een deel van zijn salaris af. Hij is gelukkig en geniet (meestal) van de momenten samen met zijn vrouw.

Na zijn verhaal vroeg hij hoe de zorg in Nederland in elkaar zat. Nadat we hem hadden uitgelegd dat de zorgverzekering voor iedereen verplicht is en we vertelden dat mensen met een laag inkomen een tegemoetkoming krijgen van de staat was het eerste wat hij riep “was ik maar geëmigreerd toen ik de kans had”. Nou valt over de Nederlandse methode ook te discussiëren toch kunnen we zijn gevoel goed begrijpen!

Deze man is een groot voorstander van Obama Care dat zeker niet door elke Amerikaan omarmt wordt. De Republikeinen zien deze zorgwet als ongewenste overheidsbemoeienis.