Californie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Californie image

Californie

Californie
Verenigde Staten
Neretslok

San Diego, una ciudad agradable

San Diego heeft het goed voor elkaar. De op een na grootste stad van Californie, met 1,3 miljoen inwoners, heeft alles mee. De subtropische metropool heeft om te beginnen een schitterende ligging aan een baai van de Stille Oceaan. En verder is de stad zelf ruim opgezet, schoon en met brede straten. Daarbij is het gedurende het hele jaar rond de twintig graden, in januari iets er onder, in juli iets er boven, en bijna altijd zonnig. Officieel heeft het een ‘zacht’ steppeklimaat. De regen die er valt, valt tussen november en februari. Idealer kun je het als stad haast niet hebben.

San Diego ligt tegen de Mexicaanse grens aan. De stadscentra van San Diego en Tijuana liggen slechts 28 kilometer van elkaar. Als je even ten zuiden van de stad via de snelweg door de voorstad Chula Vista rijdt, bereik je al snel de grens. De grootste grensovergang ter wereld, met maar liefst 30 rijstroken. Meteen aan de andere kant begint Tijuana, een metropool met 1,3 miljoen inwoners. En daar ziet de wereld er compleet anders uit. Veel arme Mexicanen trekken naar Tijuana in de hoop illegaal de grens te kunnen oversteken. Dat schijnt daar iets gemakkelijker te zijn dan in de rest van Zuid Californie.

Maar moeilijk is het blijkbaar nergens, langs de hele grens. Een groot deel van de route Phoenix, Arizona naar San Diego loopt langs de Mexicaanse grens. De grens die een groot probleem is vanwege de vele illegalen die ook hier vanuit Mexico binnen proberen komen. De grens die zo lek is als een mandje. We rijden deze grensweg naar San Diego en zien her en der auto’s van de grenscontrole, maar het is waarschijnlijk dweilen met de kraan open. Politiek gezien is het grote aantal illegalen (er wordt een cijfer van 30 miljoen genoemd) ook al jaren een hot issue, met name het al dan niet erkennen van de illegalen en hen een legale status te geven.

Langs de snelweg loopt een hek. In gedachten zie ik ‘s nachts hele families dit hek over klimmen en snel verdwijnen in de heuvels erachter, hopend op een beter leven. De stroom is niet meer te stoppen. Ondertussen verspaanst het zuiden van Californie in rap tempo: de white american, de boze witte man, is hier allang in de minderheid. Meer dan 50% spreekt Spaans, wat je hier dan ook overal hoort. Dit deel van de USA is behalve spaanstalig ook bijzonder multicultureel; je ziet hier ook veel Aziaten. In San Diego is 47% ‘allochtoon’.

Dit was allemaal in 2013. Het is, nu in 2017, actueler dan ooit vanwege de plannen van president Trump om een hoog hek te bouwen. Het is de vraag of het helpt. De grens loopt hier honderden kilometers lang door een soort niemandsland waar niemand komt, behalve dan de wanhopige Mexicanen. Het landschap naar San Diego toe is bijzonder mooi, de ruige en ongenaakbare bergen en woestijn van Zuid Californie.

Ook de stad San Diego is een mengeling van Spaans en Amerikaans. We wandelen over de Fifth Avenue naar het centrum, waar ook het in de tachtiger jaren van de vorige eeuw fraai gerenoveerde Gaslamp Quarter ligt, met victoriaanse bakstenen huizen, restaurants en winkels. De relaxte sfeer in deze subtropische stad valt ons meteen op. Hoewel San Diego een stuk groter is dan b.v. San Francisco komt het minder grootsteeds over. Het is relatief rustig op straat. Aan alles hier is te merken dat San Diego een vrij welvarende stad is. Commercieel gezien is San Diego met zijn industrie een succes. En verder heeft San Diego heeft een zeer goede natuurlijke haven en is hierom een belangrijke uitvalsbasis voor de Amerikaanse marine aan de westkust. Nabij het centrum scheidt de Embarcadero de stad van de oceaan: een boulevard met er om heen een aantrekkelijk havengebied. In Seaport Village, dat is gebouwd als een oud vissersdorp, vind je tientallen winkels, restaurants en café’s.

Tegenover de Embarcadero ligt het eiland (eigenlijk is het een zandbank) Coronado, te bereiken over de fraaie 3,5 km lange San Diego - Coronado brug. De brug slingert op zestig meter hoogte over de baai, zodat zeeschepen er onder door kunnen. Coronado is een chique wijk met prachtige huizen. Het oude bekende hotel Coronado, in 1888 in Victoriaanse stijl gebouwd, speelde een rol in vele films waaronder ‘Some like it hot’ met Marilyn Monroe. Je kunt er gewoon binnenwandelen en een beetje de sfeer van vroeger proeven. Erachter ligt het mooie strand. Vanaf Coronado hebben we een mooi zicht op de skyline van San Diego. Terug bij Seaport Village boeken we een boottochtje. Leuk om de stad vanaf zee te zien en om de vele aalscholvers, pelikanen en zeeleeuwen, die lui op platformen in zee dobberen, te bekijken.

Indrukwekkend is het Balboapark , waar we de volgende ochtend zijn. Dit fraaie park is met veel gevoel voor schoonheid en detail aangelegd op een heuvel ten noorden van downtown. In het park vind je veel monumentale gebouwen, in Victoriaanse of koloniale stijl. Musea, theaters, wandelpaden, tuinen: het is geweldig om hier ’s morgens vroeg rond te wandelen, als alles nog rustig is en je alleen wat joggers tegenkomt. Een heerlijk relaxt sfeertje. In dit park ligt ook de beroemde San Diego Zoo. Voor deze dierentuin, die een van de beste ter wereld heet te zijn, hebben we helaas geen tijd meer. Net zo min als voor Seaworld San Diego, dat in het zuiden van de stad ligt.

We gaan op weg naar het niet zo ver naar het noorden gelegen Los Angeles. San Diego heeft niet alleen verrassend veel te bieden maar is ook nog eens een van de aangenaamste steden ter wereld. Vinden wij. Muy recomandable. Van harte aanbevolen……