California

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bodie, het wilde westen

California,
Verenigde Staten


Ten oosten van de Sierra Nevada, Californië, bevindt zich het spookstadje Bodie. Wij zijn gek op dat soort verlaten plekjes en in Amerika zijn er best veel, al is niet elk spookstadje iets bijzonders.
Bodie is echter een groot restant van een mijnstad van ooit zo'n 10.000 inwoners en 2.000 gebouwen.
Het begon allemaal met de vondst van goud in 1859 door de goudzoeker Bodey. Veel later in 1876 werd ontdekt dat er een geologische goudlaag liep. En al snel werd het geïsoleerde mijnkamp van enkele goudzoekers een snel groeiende plaats in het Wilde Westen. Doordat er grote hoeveelheden goud werd gevonden trok het stadje nog meer mensen aan.
Behalve vanwege het goud was Bodie vooral bekend om zijn losbandigheid, er waren in 1880 wel 60 saloons. Moorden en gevechten kwamen veelvuldig voor.
De stad ontwikkelde zich door en had ook een eigen Chinatown, de chinezen verdienden hun geld met verkopen van groente, kappen van hout, wasserijen. Eveneens was er een 'red light district'.
Rond 1880 begonnen de gelukszoekers Bodie te verlaten doordat er andere vondsten werden gedaan in o.a. Utah en Arizona. In 1910 woonden er nog slechts 700 mensen in Bodie, voornamelijk gezinnen, die besloten hier te blijven.
In 1932 heeft een grote brand een groot deel van de stad verwoest, maar tot 1942 hebben er nog enkeke mensen gewoond.
Vanaf 1961 werd het restant officieel een monument. Er zijn 170 gebouwen bewaard gebleven en je kunt hier tussendoor dwalen, naar binnen gluren in de school, de huizen, die eruit zien of de mensen net vertrokken zijn. Slechts enkele gebouwen, zoals de kerk kun je binnengaan. De rest is gluren door de ramen. De mijn zelf is met gids ook toegankelijk, maar beperkt. Wij hebben dit niet gedaan.
Erg interessante spookstad, die een indruk geeft hoe het leven toen geweest moet zijn.
Voor een indruk plaats ik er 2 foto's van.