Verenigde Staten

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Verenigde Staten image

Austin, Texas

Verenigde Staten
Noord en Midden Amerika
Nick_VL

Austin, Texas

Het was warm, veel te warm, en we kwamen net terug van een whiskey stokerij. We zagen de beschaving voorbij vliegen door het raam, terwijl Society van Eddie Vedder rustig door de luidsprekers speelde op de achtergrond. De thermometer zei 40°C, maar binnenin onze auto zorgde de airco voor een aangename verkoeling. De snelweg was eigendom van de trucks op dit tijdstip. Tegenover onze Mustang zou het zelfs geen competitie zijn. De enige waardige tegenstanders waren de vele aantallen pick-up trucks. Texas is dan ook de staat van pick-up trucks en rednecks. 

De enige herinnering die we nog hadden op deze open snelweg, waren de grote reclameborden langs de weg. Het bord boven de weg zei: “No trukcs left lane”, dus we hadden dan toch een klein voordeel. De snelheidslimiet was 75mph, maar we hielden een comfortable snelheid van 80mph tot we onze bestemming bereikten: Austin, TX.

Austin, nogmaals de winnaar van de beste stad om in te leven, staat bekend als Live Music Capital of the World. Net zoals Nashville en New Orleans, ademt deze stad gewoon muziek. Op verschillende plaatsen in de stad, kan je genieten van uitstekende live muziek, dit van zowel lokale bands als internationale sterren.

Op onze eerste avond werden we al direct geconfronteerd met wat een enorme politiemacht deze stad heeft. Zo zagen we iemand die zelfs nog maar voor een klein “misdrijf” werd ingerekend door een colonie van patrouillewagens.


South Austin staat bekend omwille van de streetart die verspreid is over dit deel, uiteraard zijn er meerdere plekken in de stad met kunst op de muur, maar de meest iconische zijn hier gelokaliseerd, waaronder Willie for president en Greetings from Austin. Een beetje verder is ook een krijtmuur aangebracht met het opschrift Before I die…, waarop je zelf met krijt kan opschrijven wat je nog wil verwezenlijken.

Voor meer kunst kan je ook terecht in het Blanton Museum of Art. Hier kan je verschillende moderne kunst vinden en ook kunst van Latijns-Amerika. Net zoals vele moderne kunstwerken, bleef ik steeds achter met de vraag wat iets kunst maakt. Sommige van deze werken konden even goed gemaakt zijn door een kleuter voor zover wij weten. Zeker wel een bezoek waard, al is het om even de sfeer van de universiteit errond op te snuiven.

Nog een museum dat zeker een bezoek waard is, is het Museum of the Weird. Dit museum herbergt een ongewone collectie van mummies, zeemeerminnen, mutanten en monsters. Als je van dit soort dingen houdt, is het een zeer interessant museum, ook al is het soms moeilijk om te zeggen of iets echt is of niet. Mijn persoonlijke favoriet waren de shrunken heads, iets waardoor ik altijd al gefascineerd ben geweest omwille van een Kippenvel boek. Je bezoek wordt altijd afgesloten met een kleine live show, dit kan steeds variëren. Onze show bestond uit een vrouw die danste op gebroken glas om als slotstuk een nagel door haar neus te kloppen. Eén van de gelukkige toeristen kreeg de eer om deze er terug uit te trekken, mede om te bewijzen dat haar truc echt was.


Mensen die van literatuur houden moeten zeker naar het Harry Ransom Center gaan. Hier zijn verschillende literaire meesterwerken te vinden zoals eerste edities en originele brieven geschreven door auteurs zoals Jane Austin, James Joyce, Faulkner, etc.

Voor meer informatie over Texas zelf is het Bullock Museum een aanrader. Hier vindt je o.a. veel informatie over de Texaanse revolutie, de Alamo en zelfs een hele expo over space exploration.


Texas staat bekend om zijn uitstekende BBQ. Een perfecte plaats om dit met je eigen smaakpupillen te ontdekken is Salt Lick BBQ. De Pulled Pork sandwich is hier bijna tot op perfectie gebracht. Vlakbij de inkom kan je de grote ‘pit’ zien waar al het vlees wordt gebakken op zijn Texaans.

Vlakbij dit restaurant is ook de allereerst whiskey distilleerderij die gecreëerd werd door middel van crowdfunding, vandaar de naam Crowded Barrel. Het was Richard, de barman, die ons Salt Lick BBQ had aangeraden.

Nog enkele plaatsen om even te bekomen zijn:

  • Seventh Flag Coffee (East Austin)
  • Mean Eyed Cat (een bar in het thema van Johnny Cash)
  • Hula Hut (een restaurant aan het water in een Hawaïaans jasje)
  • Jinya Ramen (een Japanse keten waar je de beste ramen van de stad kan eten)
  • Mognolia Café South (bekend voor hun uithangbord: sorry we’re open. Het kan hier vrij druk zijn, hou hier rekening mee!)
  • Hopdoddy (South Congress, best burgers in town)


Voor de bebaarde mensen onder ons, is een bezoek aan The Bearded Bastards sterk aangeraden. Van zodra je hun werkplaats binnenstapt wordt je onthaald als één van hun beste vrienden. Wij hadden het geluk om met de Bastard himself, één van de meest getalenteerde in zijn branche, te praten, waaronder hij ons zijn hele proces uit de doeken deed. Zeker een stop waard, al is het maar om een aangenaam gesprek aan te knopen met de eigenaars.


 

Daguitstap Niet alleen Austin is de moeite om te bezoeken, maar ook de steden zoals San Antonio en Waco, allebei heel gemakkelijk om te bereiken.

Kies je voor San Antonio en je hebt een huurauto, zorg zeker dat je langs alle missieposten rijdt, om uiteindelijk te eindigen bij de Alamo in het centrum. Dit is waarschijnlijk de meeste bekendste van ze allemaal. Wie vroeger de Alamo controleerde, controleerde Texas. 

Verder in het centrum is het Witte Museum, de thuisbasis van een enorme collectie van fossielen en dinosauriërs. Wat ook zeker de moeite waard is, is de collectie van José Benitez Sanchez, bekend voor zijn indrukwekkende garen schilderijen.

Om je bezoek aan San Antonio af te sluiten kan je sluimeren over de Riverwalk, een prachtige wandelweg langs de rivier met verschillende restaurants en kleine winkeltjes. Vlakbij is ook La Villita, het oudste deel van de stad, waar nu verscheidene kunstenaars hun winkeltje hebben.


Kies je voor Waco, bekend omwille van de schietpartij tussen de sekte van Branch Davidians en de politie, kan je ondermeer een bezoekje brengen aan het Dr. Pepper museum of aan het Waco Mammoth National Monument. In het laatste ken je een opgraafplaats zien waar verschillende beenderen van Colombiaanse mammoeten zijn gevonden. Deze kan je nog steeds bezichtigen onder leiding van een gids. Vlakbij het Dr. Pepper museum is ook een whiskey distilleerderij genaamd Balcones. Fans van deze sterke drank worden sterk aangeraden hier een bezoek te brengen. Balcones is een vrij jong merk, gestart in 2008, maar hebben in die korte periode al wel een reeks aan awards gewonnen. Bij een tasting tour krijg je de mogelijkheid om zes van hun whiskies te proeven.

 

Een bezoek aan Austin kan je het beste afsluiten met een bezoek aan South Congress Bridge, thuisbasis van een anderhalf miljoen vleermuizen! We hadden geen enkel idee rond wat uur ze zouden uitvliegen, dus we hebben wel een tweetal uur doorgebracht aan deze brug, om dan tot de conclusie te komen dat de vleermuizen al reeds vertrokken waren richting Mexico. Indien je hier naartoe komt speciaal voor de vleermuizen, zorg dat je voldoende geïnformeerd wordt over hun migratie.

Wil je toch enkele vleermuizen zien, rij dan naar Round Rock. Op de parking van de Napa auto parts, komen hier elke avond enkele mensen samen om naar duizenden vleermuizen te kijken die vanonder de brug komen gevlogen. Heb je bij South Congress geen geluk gehad, ga je dit zeker terugvinden in Round Rock!

Austin, een aangename eerste kennismaking met de staat Texas. Als je van muziek, kunst en heerlijke BBQ houdt, ga je je hier zeker thuis voelen.

Foto's

Before I die...
Before I die...
Nick_VL
Magnolia Cafe South
Magnolia Cafe South
Nick_VL
The Alamo
The Alamo
Nick_VL
Salt Lick BBQ
Salt Lick BBQ
Nick_VL