Verenigde Staten

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Verenigde Staten image

Muziekreis USA

Verenigde Staten
Noord en Midden Amerika
PerryVermeulen

Muziekreis USA

Wie van muziek houdt en in een paar weken de geboorteplaatsen van diverse stijlen wil bezoeken, moet in de VS de Mississippi volgen zoals ik dat in 2009 heb gedaan.

Begin in Chicago, Illinois. Begin jaren’80 ontstond hier de house, maar de stad staat ook bekend om de jazz en de blues. Elke avond kun je kiezen uit meerdere geweldige acts. Zo heb ik geweldige muziek gehoord in The Green Mill; een jazzclub. Drie mannen op middelbare leeftijd die muziek maakten zoals je het weinig hoort – en eigenlijk vind je dat topniveau gedurende je hele muziekreis. De gekleurde man met de witte hoed genoot zichtbaar van het ovationele applaus na het optreden.

En dan reis je vervolgens naar het Zuidwesten, via het mooie Springfield naar het grote St. Louis in Missouri. In de nachtclub Blueberry Hill treedt één woensdag per maand de rock 'n roll-legende Chuck Berry op – de tachtig alweer enkele jaren gepasseerd, maar nog steeds een muzikaal genie. Hij was er helaas niet tijdens mijn verblijf in de stad – check het altijd even want zoiets mag je volgens mij niet missen!

Volg de Mississippi zo’n vierhonderd kilometer zuidwaarts en je bent in de muziekhoofdstad van de wereld. Memphis, Tennessee. Beale Street biedt vijfhonderd meter aan clubs, met in de één nog betere livemuziek dan in de andere. Ook in de open lucht staan altijd wel wat bandjes verspreid. Blues, soul, gospel, rock n' Roll – nergens zoveel kwaliteit als hier. Wat heb ik enorm genoten van onder andere Wonderful World en Purple Rain. Jankende gitaren, geweldige vocalisten… Ik zou hier wel elke avond kunnen zitten.
De beroemdste inwoner was Elvis Presley, die hier zijn carrière begon. Dat was in de Sun Studio, waar ook Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Cash en Roy Orbison ooit hun eerste platen maakten. En bluesgigant B.B. King, ook bekend van de Blues Clubs die als paddenstoelen uit de grond rijzen in Amerika – de eerste vestiging staat natuurlijk op Beale Street. Bezoek naast de Sun Studio ook het museum van Stax Records, het Rock N' Soul Museum en natuurlijk Graceland – het woonhuis van Elvis.

Je zou in Tennessee een uitstapje kunnen maken naar Nashville, hoofdstad van de countrymuziek.

Vervolgens kom je in de staat Mississippi. De staat waar de negroïde slaven ooit hun werkliederen lieten horen tijdens het werken op de katoenplantages. Niet ver ten zuiden van Memphis ligt Clarksdale, het centrum van de blues in de Mississippi Delta. Clarksdale is de geboorteplaats van de muzikanten Sam Cooke en Ike Turner en van de legendarische bluesspelers Muddy Waters, John Lee Hooker, en Big Jack Johnson. Hier is de blues geboren. In Clarksdale bevindt zich het Delta Blues Museum, de Ground Zero Blues Club (mede opgericht door acteur Morgan Freeman), en de Shack Up Inn; slapen in oude houten huisjes op een voormalige katoenplantage. Een hele bijzondere plek om te overnachten! Zittend op je veranda kun je, nippend van je biertje, de blues luisteren… Je komt denk ik niet dichterbij in die wereld die helaas niet echt meer bestaat. In Clarksdale ligt ook het kruispunt waar volgens de legende Robert Johnson zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht om de blues te kunnen spelen.

Wat tijd over? In de stad Tupelo is Elvis geboren. Voor alleen een foto van zijn geboortehuis en een museumbezoekje, lag deze plek voor mij net iets te ver van de route. Wel heb ik in het dorpje Indianola het gloednieuwe B.B. King Museum bezocht. De expositie geeft, in beeld en geluid, een geweldige indruk van deze koning van de blues. Een mooi, modern museum.

Via Vicksburg en Jackson reis je vervolgens naar een andere enorme muziekstad: New Orleans, de bakermat van de slavenmuziek, de gospels en de jazz. Wat Beale Street in Memphis was, heet hier Bourbon Street. Beroemde barren als Johnny White's, The Famous Door, Razzoo en The Cat's Meow bieden hier elke avond topmuziek. Alleen in deze Amerikaanse stad mochten negers vroeger in het openbaar samen muziek maken. Ze deden dat op Congo Square, tegenwoordig liggend in het Louis Armstrong Park. Bepaald niet één van de veiligste plekken in de stad, maar wel geweldig dat New Orleans hier één van de grootste jazzmuzikanten eert die het ooit gekend heeft.

Thuisgekomen bestel je snel cd’s, zul je merken, om te proberen die ervaringen te herbeleven. Dat zal je op die manier nooit helemaal lukken, maar met de ogen dicht kom je een heel eind. Een geweldige reis die weer eens een wat ander Amerika laat zien!

Foto's

18607.jpg
18607.jpg
PerryVermeulen
a3509.jpg
a3509.jpg
PerryVermeulen
a3509.jpg
a3509.jpg
PerryVermeulen
90a83.jpg
90a83.jpg
PerryVermeulen
90a83.jpg
90a83.jpg
PerryVermeulen
e13a2.jpg
e13a2.jpg
PerryVermeulen
e13a2.jpg
e13a2.jpg
PerryVermeulen