VS bespioneert doodnormale reizigers. Wat vind jij? image

VS bespioneert doodnormale reizigers. Wat vind jij?

Het doet ons denken aan een CIA-operatie, maar onder het mom van het ‘Quiet Skies’-programma werden al duizenden Amerikaanse reizigers in het geheim bespioneerd. Moet dit kunnen volgens jou? 


Als overheid doodnormale reizigers bespioneren. Vind jij dat dit kan? (Foto: Jes, Flickr)

Sinds de aanslagen op 11 september doen ze er bij de Transportation Security Administration (TSA) – een onderdeel van het ministerie voor binnenlandse veiligheid – alles aan om het land te behoeden voor een nieuwe aanval. Zo vliegen er al jaren air marshals (agenten) in burger mee met mogelijke terroristen en op ‘risicovolle’ routes. Met het Quiet Skies-programma, dat pas in maart in de openbaarheid kwam, gaan ze echter een stapje verder: ze volgen en monitoren er Amerikaanse reizigers mee die nergens van worden verdacht en niet in de terroristendatabase staan. Wat vind jij hiervan?

Zo werkt het

Zodra iemand is geselecteerd, komt hij op een watchlist terecht en wordt hij tijdens elke reis gevolgd en in de gaten gehouden door air marshals. Deze marshals letten er dan bijvoorbeeld op of hij zich in abnormale mate bewust is van zijn omgeving, of hij overmatig zijn vingers beweegt, of hij een koude, ondoordringbare blik in zijn ogen heeft en of hij slaapt tijdens de vlucht. Pas na een periode van maximaal negentig dagen wordt hij (als hij niets te verbergen heeft) van de watchlist verwijderd. Op deze manier werden er in de afgelopen maanden steekproefsgewijs al duizenden Amerikaanse passagiers gemonitord. Als houder van een buitenlands paspoort hoef jij je nergens zorgen over te maken. Alleen Amerikaanse burgers die de VS weer betreden maken kans om gemonitord te worden. Een aantal marshals gaf al aan eraan te twijfelen of het wel legaal is en of het op ethisch gebied wel door de beugel kan.