Ga op spooktocht! Dit zijn dé verlaten spookdorpen van de VS

Gepubliceerd: 18 sep 2019 0
Bij het Amerikaanse Wilde Westen denk je aan rodeo’s, cowboys en indianen. Maar wist jij dat er ook veel intrigerende spookdorpen liggen? In de reisreportage over Montana in onze nieuwe editie verkennen we de spannendste. Ook buurstaten Idaho en Wyoming stikken van de spookdorpen. Durf jij ze aan?  

 

In een spookstad spookt het natuurlijk niet echt. Het zijn steden die geheel verlaten zijn door de voormalige bewoners. De reden hiervoor? Meestal zijn de economische activiteiten van de stad verdwenen of brak er een oorlog uit. In de Verenigde Staten stikt het van de spookdorpen. Daar schoten dorpen en steden tijdens de goudkoorts als paddenstoelen uit de grond. Na het uitputten van de mijnen in de dorpen verdwenen de inwoners weer. In de spookdorpen in het Wilde Westen is daarom geen levende ziel meer te vinden.


Zie ze spoken in Montana

Nevada City 

Deze spookstad in Montana, niet te verwarren met de gelijknamige stad in Californië, is eigenlijk een museumdorp, met goed onderhouden gebouwen die inzicht geven in het leven tijdens de goudkoorts. Je krijgt er bijvoorbeeld een inkijkje in een Chinese wasserij, schoolgebouw, apotheek en woonhuis. 
 


Hoe zou het er vroeger hebben uitgezien in Nevada City? (Foto: Stijn Hoekstra)
 

Bannack

Deze spookstad is niet onderhouden zoals Nevada City; hier vind je louter originele gebouwen, waardoor hij een stuk echter aanvoelt. Je kunt er twee hotels, een school en vrijmetselaarslodge terugvinden, grotendeels zonder inboedel maar mét retro behang dat van de wanden afbladdert. 


Van hotel naar bouwval in Bannack... (Foto: Stijn Hoekstra)

 

Coolidge

Als je nog niet klaar bent met de spooksteden van Montana en denkt dat het nog extremer kan, moet je naar Coolidge gaan. Dit stadje ligt diep verscholen in het Beaverhead-Deerlodge National Forest en kan alleen worden bereikt door een oneffen bosweg. Hier vind je in elkaar gezakte of afgebrande houten hutten. Voor de echte daredevils


Kamperen in Coolidge anyone? (Foto: Stijn Hoekstra)

 

Speel Ghostbuster in Idaho 

Bayhorse

Idaho, in het hart van de Rocky Mountains, is een andere staat met een rijk wildwestverleden. Bayhorse, een verlaten zilvermijnplaats, ligt in een klein, diep ravijn. Net zoals in Coolidge in Montana vind je hier veel verlaten en ingestorte houten hutten. Eind negentiende eeuw woedde hier de zilverkoorts, vandaag de dag heeft Bayhorse nog zes niet-werkende houtskoolovens. Ook kun je in de spookstad een oude molen terugvinden. Het is belangrijk om hier op de paden te blijven en niet een gebouw in te gaan, aangezien er nog altijd instortingsgevaar bestaat. 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hotel in an old mining town.

Een bericht gedeeld door Caleb Francis (@calebwfrancis) op

Instortingsgevaar in Bayhorse (Foto: Instagram) 
 

Burke
Ooit een druk stadje met een levendige gemeenschap als gevolg van de goudkoorts, nu geheel verlaten. In Burke vind je grootse verlaten loodsen. Ook loopt er nog een spoorlijn door de hoofdstraat van de spookstad. De bosrijke omgeving is prachtig. 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Traveling Trav back at it again #idahome #onlyinidaho #chevysilverado

Een bericht gedeeld door Travis Tainter (@travis_tainter) op

Verlaten loodsen in Burke (Foto: Instagram)
 

Voel je alleen op de wereld in Wyoming 

Kirwin

In de buurt van het stadje Meeteetse in Wyoming ligt de spookstad Kirwin. In 1890 was het plaatsje 38 gebouwen en zo’n 200 inwoners rijk. Net als veel andere spookstadjes in het Wilde Westen heerste hier een goud- en zilverkoorts. In 1907 begon Kirwin aan een neerwaartse spiraal, door een sneeuwstorm en lawine waarbij drie inwoners omkwamen. Tegenwoordig tref je er een oud hotel, verlaten houten huizen en mijnbouwmachines aan. En het schijnt er te spoken – met een beetje pech (of geluk) ontmoet je er ook de drie omgekomen inwoners ... 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

East Fork Trail

Een bericht dat is gedeeld door @ ksosolo op

Uitgestorven Kirwin (Foto: Instagram)

 

Atlantic City

Ooit een welvarend stadje met zo’n 2000 inwonende mijnwerkers. Nu is er geen levende ziel meer te bekennen. Hele legers mensen kwamen hier om goud te zoeken, wat resulteerde in veel voorzieningen voor het vermaak van de inwoners. Zo waren er een brouwerij, kleine danszaal voor de goudzoekers en een operahuis. Ook is er nog een kerk terug te vinden. Alles geheel verlaten natuurlijk.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Last one tonight this is Atlantic City Wyoming is it my imagination or is the cross steaming?

Een bericht gedeeld door Dugan (Robert) Haggerty (@duganhaggerty) op

 

 

Take me to the church in Atlantic City... (Foto: Instagram)


 

Ben jij benieuwd naar hoe Columbus Travel Magazine editie 84 eruit ziet? Kijk hieronder voor een kleine sneak peek! Het nieuwe nummer ligt nu in de winkels. Je kunt hem ook lekker makkelijk online kopen

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Wil jij 1 jaar lang reisinspiratie over de mooiste bestemmingen? Bestel hier 9 nummers Columbus Travel voor € 59 + ontvang een Eastpak-rugzak cadeau (t.w.v. € 60)!
Wil jij 1 jaar lang reisinspiratie over de mooiste bestemmingen? Bestel hier 9 nummers Columbus Travel voor € 59 + ontvang een Eastpak-rugzak cadeau (t.w.v. € 60)!

Praktische informatie


Ook handig om te weten

De hoofdstad van Verenigde Staten is Washington D.C..
Aantal inwoners in Verenigde Staten: 295 miljoen.
Oppervlakte van Verenigde Staten: 14x Frankrijk.
De reistijd naar Verenigde Staten is 8:00.
Gesproken Talen in Verenigde Staten: Engels en spaans.
Aanvlieghaven(s) van Verenigde Staten: Chicago (CHI), Los Angelos (LAX), Miami (MIA), New York (NYC).