Arizona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spider Rock

Arizona,
Verenigde Staten


Canyon de Chelly National Monument ligt in het noordoosten van de staat Arizona, bij het plaatsje Chinle.
Binnen de grenzen van het Navajo Reservation in de staat Arizona liggen drie canyons, die samen het Nationale Monument Canyon de Chelly vormen.
Het gebied kreeg de status van National Monument vanwege de vele archeologische vondsten die hier zijn gedaan. Er zijn bewijzen dat hier 5.000 jaar lang vrijwel onafgebroken mensen hebben gewoond. Eerst waren dat de zogenaamde Archaic People, die geen permanente woningen hadden maar die sporen van hun verblijf in de canyons hebben achtergelaten in de vorm van rotstekeningen en overblijfselen van hun tijdelijke woonplaatsen.

Canyon de Chelly National Monument is niet alleen interessant vanwege de rijke menselijke historie, maar ook vanwege de indrukwekkende natuur. In feite bestaat het National Monument uit vier grote canyons, en veel kleine zijcanyons.
De vier grote kloven zijn – van noord naar zuid – Canyon del Muerto, Black Rock Canyon, Canyon de Chelly en Monument Canyon. De ondiepe, modderige Chinle Wash stroomt door de canyons heen. De voortdurende aanwezigheid van water zorgt ervoor dat er altijd veel vegetatie is.

Er zijn diverse indrukwekkende monolieten, waarvan Spider Rock de meest bekende is. Canyon de Chelly wordt ook nu nog steeds bewoond door de Navajo Indianen. Omdat de grond privébezit is, mogen bezoekers niet overal komen.