De mooiste indianentochten van de VS image
Lkoedam

De mooiste indianentochten van de VS

Waar kun je in de VS nog op authentieke wijze de cultuur en geschiedenis van de indianen ervaren?

Een ruiter in de woestijn van Monument Valley, eigendom van de Navajo Natie. Foto: Malou van Breevoort.
Een ruiter in de woestijn van Monument Valley, eigendom van de Navajo Natie. Foto: Malou van Breevoort. (© Columbus Travel 2015)


Noord-Amerikaanse indianen kampen met een imagoprobleem. Veel buitenstaanders hebben ofwel een geromantiseerd beeld van hun cultuur of kennen enkel de deprimerende verhalen uit de media over armoede en alcoholisme op de reservaten. Er zijn echter nog wel degelijk plekken in de VS waar je hun cultuur en geschiedenis op authentieke wijze kunt ervaren. Onze favorieten:



Trek door de Navajo Natie



De iconische rode zandwoestijn van Monument Valley, onderdeel van het reservaat van de Najavo Natie, is de ster van menig western geweest en daardoor niet bepaald onbekend. Toegang tot het uitgestrekte gebied is echter beperkt en enkel mogelijk met een lokale gids. Ga met hem of haar op pad en leer meer over het grootste indianenreservaat van de VS – met zijn eigen politie, vlag en radiostations – door op zoek te gaan naar inheemse planten, prehistorische ruïnes en dorpjes van de gebaande paden te bezoeken. Ruim hierbij tijd in voor de minder bekende, maar daardoor niet minder spectaculaire Canyon de Chelly. Een trektocht naar de bodem van dit zandstenen ravijn voert langs kleine Navajoboeren en stenen ruïnes van prehistorische volken die de voorgangers van de indianen waren. Onder andere Keyah Hozhoni biedt verschillende tochten (vraag naar eigenaar Tom).



Ga voor de strijdbijl met de Paiute



In het hart van Zion National Park in de staat Utah verblijf je tussen april en oktober in een handgeschilderde tipi en stort je jezelf in de tradities van de vier lokale Paiute-families. In het non-profit cultureel centrum meester je de kunst van het pijl- en boogschieten en het gooien van de tomahawk (strijdbijl). Of ga paardrijden tussen de schitterende rode zandstenen kliffen van het omliggende Three Lakes Canyon.



Stap op het oorlogspad van de Sioux



De Grote Sioux Oorlog van 1876 was een van de beruchtste conflicten tussen het Amerikaanse leger en indianen, maar slechts weinig mensen weten ervan af – de slagvelden liggen op afgelegen plekken en hun historie wordt verzwegen. Met de lokale reisorganisatie Responsible Travel volg je veertien dagen lang het oorlogspad van legendarische krijgsleiders als Crazy Horse en Sitting Bull, dwars door het land van de Lakota Sioux, Cheyenne, Crow en Wind River. Je steekt daarbij de prairies en bergen van maar liefst vier staten over: North en South Dakota, Wyoming en Montana. Je gids is historicus Serle Chapman, de accommodatie wordt waar mogelijk gerund door lokale indianenstammen.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)