Alaska

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alaska image

Commercieel zalm vissen in Alaska (deel drie)

Alaska
Verenigde Staten
MathuBloom

Commercieel zalm vissen in Alaska (deel drie)

Een drie daagse storm zorgde er voor dat we niet konden vissen. We werden aan het schilderen gezet en toen de rust was terug gekeerd stond ik perplexe hoezeer de netten in elkaar waren gedraaid, ergens zat er zelf een hele boomstam in. Het leek geen beginnen aan. Uuuuren hebben we zitten pluizen, geduldig zitten puzzelen en soms stiekem lopen knippen op het vlechtwerk om alles weer ontknoopt te krijgen.
Een andere keer was er een bos van Bull Kelp (een soort zeewier) de baai binnen gestroomd. Er zat altijd wel iets in de netten, maar nu zag je de netten gewoon niet meer. Er werden kelp messen gehaald (machetes ipv de keukenmesjes die we normaal hadden) en als grotbewoners hakten, trokken, duwden, scheurden, schudden en sneden we ons centimeter voor centimeter door de massa groene, verstrikte slingers.tot ver na zonsondergang.
Ook kwam er een seizoen van kwallen aan. De skiffs veranderden in een slijmerige slagerij van roze draden met blauwe hersenen. En maar scheppen tijdens het vissen om niet tot je knieën in de drap te staan, floep, flubber, spletsj. Je moest het niet in je ogen krijgen....

De laatste week was hard werken om de netten met een hoge drukspuit schoon te krijgen, dikke lagen zeewier, meters touw, bossen netten, zware ankers, het moest er allemaal uit, schoon, gedroogd en gelabeld worden opgeruimd.

Het was heerlijk, dat fysieke buitenwerk, het voelen van je spieren, het hebben van honger, tevreden zijn met de gedane arbeid, je rust verdienen.

Met de jongens ging het ook prima, ik was toen 27 en de oudste. Allen hadden een relatie met God (een vereiste voor het Fields camp) en er was tijd in de zon om met mij passages te lezen en te discussiëren, waarna we stiekem achter het outhouse sigaretjes gingen roken. Er was een Banya (sauna) maar daar mocht ik toch niet aan mee doen, dus ik heb de drie douches in die 31 dagen lekker in mijn eentje genomen. Ik deed verder alles hetzelfde tot aan mijn kunnen, reed de skiffs, at net zo veel en kreeg ook kaartjes met koekjes via de post. We waren gewoon een groot gezin aan tafel, collega’s in de skiffs en individuen in bed.

Uiteindelijk heb ik met deze wereld ervaring (maar) $2250 verdiend, maar daar was ik eigenlijk helemaal niet mee bezig. Meestal heb ik baantjes om zo veel mogelijk te werken voor weer een nieuwe reis, zou ik mijn vrijheid anders nooit weg geven, nu had ik mezelf op dit eilandje kunnen laten zetten zonder betaald te worden (deze maand dan he). Het was echt een unieke kans die zomaar voorbij vloog en die ik nog net kon vangen in mijn vlindernetje.

Foto's

6b078.jpg
6b078.jpg
MathuBloom
d7422.jpg
d7422.jpg
MathuBloom
5f2ef.jpg
5f2ef.jpg
MathuBloom