Alaska

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alaska image

IJsplaneet

Alaska
Verenigde Staten
Album-editions

IJsplaneet

Zo’n 50 mijl boven Anchorage, even buiten het stadje Palmer, varen we met nog vier andere passagiers vanuit het Base Camp van Knik Glacier Tours* met een airboat stroomopwaarts over de Knik River naar het Inner Lake George. Dit gletsjermeer van ruim 25 vierkante kilometer is gevuld met ijsbergen en ijsschotsen die zijn afgekalfd van de Knik Glacier. Deze 45 kilometer lange levende ijsmassa stroomt omlaag vanaf de ijsvelden van het 3000 meter hoge Chugach gebergte en is aan de terminus ruim 8 kilometer breed. De vallei hier wordt verder gevuld met enorme hoeveelheden ijs afkomstig van de Colony Glacier en Lake George Glacier.
Tom Fausser, onze zéér ervaren schipper en gids, manoeuvreert de airboat behendig tussen de ijsbergen door en legt aan bij het Glacier Camp. Tom is één van de weinige schippers die tussen half mei en half september tochten aanbiedt vanaf het Base Camp naar de gletsjer.
Vanaf het Glacier Camp maken wij een 1-1/2 uur lange wandeling langs de oever van het gletsjermeer.
Het uitzicht over het ijslandschap is hier zó uitgestrekt dat het elke verbeelding te boven gaat. Om een betere indruk te krijgen van de werkelijke omvang van dit gebied vragen we Tom naar de afstanden tot de terminus van de gletsjers. Van hier naar de rand van de Knik Glacier (links op de foto) is ongeveer 3 kilometer en tot aan de Colony Glacier is het al gauw 13 kilometer!

De uitdaging is nu hoe we de uitgestrektheid van dit landschap gaan vastleggen. Eén enkele foto is niet voldoende om de ware verhoudingen weer te geven. Dit landschap vráágt gewoon om een panorama!
Terwijl wij onze compositie bepalen en de camera opstellen doet de zon hardnekkige pogingen om op diverse plekken door het laaghangende wolkendek heen te breken en dat zal het contrast in de opnamen alleen maar ten goede gaan komen.
Met een brandpunt van 28mm maken we over een breedte van 180° een reeks opnamen die we later in het fotobewerkingsprogramma tot één beeld kunnen genereren.

Als we na onze wandeling en uitgebreide fotoshoot terug zijn in het Glacier Camp vragen we ons verbaasd af waarom hier nauwelijks toeristen op afkomen. Terwijl Tom ons een dampende kop hete koffie aanreikt vertelt hij dat hij regelmatig benaderd wordt door cruise rederijen om excursies naar dit gebied te gaan verzorgen. “Je moet er toch niet aan denken dat hier in de zomermaanden dagelijks honderden cruisepassagiers rond banjeren die ik ook nog van een uitgebreide lunch moet voorzien. Bovendien is het sowieso onmogelijk om ze in grote getalen in airboats over de rivier naar hier te brengen.” “Nee, dit is een nog ongerept natuurgebied en ik ben héél zuinig op de beperkte licentie die ik van de lokale overheid heb gekregen. Dit is nog een stukje paradijs op aarde wat ik graag zo wil behouden’.

In 1991 koos Paramount Pictures deze locatie uit om een scene voor de film Star Trek VI op te nemen. Knik Glacier was het decor voor de scene waarin Captain Kirk en Dr McCoy worden bevrijd van de Klingon ijsplaneet gevangenis Rura Penthe. En dat is inderdaad waar dit ongerepte en nauwelijks bezochte gebied zich misschien het beste mee laat vergelijken: een ijsplaneet!

Het panoramabeeld van de Knik Glacier Valley is met Photoshop Elements gemonteerd uit 5 enkelvoudige opnamen, gefotografeerd met Nikon D3000.

*Voor meer informatie over een tocht naar dit gebied: www.knikglacier.com

Foto's

eebc1.jpg
eebc1.jpg
Album-editions
6173a.jpg
6173a.jpg
Album-editions
b0ad4.jpg
b0ad4.jpg
Album-editions