Alaska

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alaska image

A good day's catch!

Alaska
Verenigde Staten
Album-editions

A good day's catch!

Sportvissen is Alaska’s meest populaire sport. Alaskanen vissen zeer regelmatig maar ook voor toeristen (vissers en niet-vissers) is het sportvissen één van de vele topattracties tijdens een bezoek aan deze Amerikaanse staat. Uit omringende Amerikaanse en Canadese staten komen vissers zelfs speciaal met de hoop een goede vangst diepgevroren mee naar huis te kunnen nemen.
Dus ook als je zelf geen (sport) visser bent is het volgen van deze sport tijdens een verblijf in Alaska een ware belevenis, zeker als je getuige bent van één van de vele derby’s die in het zomerseizoen worden georganiseerd. De lokale media besteden er ook veel aandacht aan.
Plaatsen om deze sportactiviteit te beoefenen of van dichtbij mee te beleven zijn oa. Valdez, Seward en Homer.

Populair is het zgn ‘combat fishing’. Tegen het eind van de zomer tijdens de grote zalmtrek
(de zalmen trekken dan in zéér grote aantallen stroomopwaarts de rivieren in op weg naar hun geboortemeer om te paaien en te sterven) staan vissers zij aan zij in de hoop op een goede dagvangst. Dat laatste lukt meestal wel gezien de enorme aantallen passerende zalmen. Wet- en regelgeving bepalen wel dat het aantal zalmen wat je mag vangen gelimiteerd is*. De zalmen die de ‘combat fishermen’ weten te passeren kunnen helaas ook nog ten prooi vallen aan de beren die meer stroomopwaarts langs de rivier pogen hun vetvoorraden voor de lange winter aan te vullen.

Voor de individuele visser, op zoek naar volledige ruimte en rust, zijn de mogelijkheden onuitputtelijk. Drie miljoen meren telt dit onmetelijke land (40x Nederland!). ‘Fly-in-fishing’ is daarbij de meest ongerepte vorm: een vliegtuigje brengt je met je hengel naar een afgelegen gebied waar je een paar dagen volledig op jezelf bent aangewezen…

‘Deep-sea-fishing’ is wel de meest extreme vorm van sportvissen. Vooral in de wateren bij eerder genoemde plaatsen is dit een veelbeoefende vorm van vissen. Buitenstaanders zijn dan aangewezen op georganiseerde tours, waarbij men ver uit de kust van de Golf van Alaska op zoek gaat naar een goede dagvangst. Heilbot is daarbij een ‘barn door’!
Als tegen de avond de charters terugkeren in de haven tonen de vissers vol trots hun rijke dagvangst waaronder de heilbotten die wel een gewicht kunnen hebben van 300 pounds (135 kg).
Ondanks dat ik zelf geen sportvisser ben ging ik een aantal avonden toch heel tevreden terug naar mijn lodge met een rijke dagvangst..
Die vangst bestond voor mij uit een serie prachtige beelden!

*Tip voor sportvissen in Alaska: voor alle informatie omtrent vergunningen ga naar www.planitalaska.com en kies voor –dept of fish and game-

Foto's

12b71.jpg
12b71.jpg
Album-editions
b55ac.jpg
b55ac.jpg
Album-editions
91199.jpg
91199.jpg
Album-editions